no comments

PANDUAN UNTUK MENYEDIAKAN VIVA ANDA

MENGAMBIL MASA BERAPA LAMA UNTUK MENGHABISKAN VIVA?.

Viva biasanya dijadualkan berlangsung antara 8 dan 10 minggu selepas penyerahan tesis anda. Walau bagaimanapun, vivas kadang-kadang diadakan lebih awal dan tidak jarang kemudian. Kelewatan sering boleh berlaku kerana kesukaran mencari tarikh yang kedua pemeriksa dapat bertemu dengan masa yang mencukupi untuk mereka membaca kerja anda secara mendalam.

SIAPAKAH YANG AKAN HADIR SEMASA VIVA ANDA?

 • Bagi kebanyakan calon, pemeriksa dalaman dan pemeriksa luar akan hadir. Kedua-duanya akan membaca tesis anda secara mendalam sebelum mereka bertemu dengan anda.
 • Bagi calon kakitangan, dua pemeriksa luar akan hadir serta penyelaras dalaman, yang memastikan semua prosedur dipatuhi.
 • Dalam kedua-dua kes, anda juga boleh memilih untuk membenarkan penyelia anda hadir tetapi mereka tidak dibenarkan bercakap kecuali dijemput untuk berbuat demikian.
 • Ingat, ini adalah viva anda! Fikirkan tentang apa yang akan membuatkan anda merasa paling selesa. Sekiranya anda mahu penyelia anda hadir, bercakap dengannya terlebih dahulu tentang tempat anda ingin dia / dia duduk berhubung dengan anda. Kadang-kadang berguna untuk mempunyai penyelia anda dari garis penglihatan anda.
 • Penyelia dibenarkan membuat nota untuk anda semasa viva.

APA YANG AKAN TERJADI KETIKA VIVA ANDA?.

 • Anda akan dibenarkan mengambil salinan tesis anda sendiri ke viva. Anda mungkin mendapati ia berguna untuk memberi catatan tesis anda dengan nota pos supaya anda dapat mencari bahagian tertentu dalam kerja anda atau joging ingatan anda pada mata yang anda jangkakan mahu terperinci.
 • Pemeriksa anda akan bertemu sebelum viva anda bermula untuk membincangkan tesis anda. Mereka mungkin telah memutuskan jenis soalan yang ingin mereka letakkan dan siapa yang akan memimpin setiap elemen pertanyaan.
 • Pemeriksa perlu menentukan bahawa anda mengetahui kawasan di mana kajian anda berada, bahawa anda adalah pengarang kerja yang telah anda sampaikan dan bahawa anda telah membuat sumbangan asli kepada pengetahuan.
 • Viva biasanya berlangsung sekitar dua jam tetapi mungkin mengambil sedikit masa, dan kadang-kadang mengambil lebih banyak masa. Viva panjang tidak semestinya bermakna bahawa anda sedang berusaha untuk menunjukkan kualiti penyelidikan anda – ini hanya bermakna bahawa pemeriksa anda benar-benar berminat dengan apa yang anda katakan!

APAKAH YANG ANDA PERLU SEDIAKAN DALAM MENYEDIAKAN VIVA ?

Anda sepatutnya mempunyai peluang untuk membuat persembahan lisan di beberapa peringkat dalam proses penyelidikan anda. Anda juga mungkin telah mengambil unit Program Latihan Penyelidikan yang melibatkan kemahiran persembahan lisan. Oleh itu, anda sudah mempunyai kemahiran yang cukup dalam menyampaikan penyelidikan anda. Walau bagaimanapun, ramai pelajar merasakan bahawa viva akan menjadi pengalaman yang sangat berbeza dan boleh menjadi agak cemas ketika tarikh viva mendekati. Tetapi terdapat beberapa strategi yang boleh membantu anda untuk mempersiapkan viva anda supaya anda mempunyai idea apa yang diharapkan. Perkara yang paling penting untuk diingat ialah untuk menjaga subjek tesis anda untuk terus hidup:

 • Tahu tesis anda di dalam. Anda perlu membaca tesis anda sebelum viva dengan mata kritikal. Sekiranya terdapat apa-apa yang anda telah menulis bahawa anda tidak pasti, atau yang anda rasa anda sememangnya dibenarkan sepenuhnya, luangkan masa memikirkan bagaimana anda boleh bertindak balas jika dicabar pada aspek kerja anda dalam peperiksaan ini.
 • Berasaskan diri dengan kesusasteraan yang telah dirujuk di dalam tesis anda. Anda dijangka telah membaca secara meluas semasa penyelidikan anda dan dapat membincangkan bagaimana kerja anda ‘duduk’ dalam kesusasteraan yang lebih luas.
 • Anda mungkin dapat membantu membaca sesuatu yang diperiksa oleh pemeriksa anda kerana ini dapat membiasakan anda dengan pendirian akademik mereka
 • Buat ringkasan tentang tesis anda.

MEMPRAKTIKKAN VIVA TERSEBUT.

Terdapat beberapa strategi yang tersedia untuk anda. Bercakap dengan penyelia anda yang mana anda akan dapati yang paling berguna, kami telah menyenaraikan beberapa kemungkinan di bawah ini – mereka tidak saling eksklusif, anda mungkin mahu mencuba semuanya!

 • Bincangkan dengan penyelia anda mengenai isu-isu yang anda rasa mungkin akan dikejar oleh pemeriksa anda semasa Viva. Walaupun ini mungkin selesa, ingat bahawa penyelia anda juga akan sangat dekat dengan kerja anda. Mempunyai perspektif baru mengenai kerja anda, dari seseorang di luar pasukan pengawas, oleh karenanya juga dapat membantu.
 • Bercakap kepada rakan sekerja yang telah berjaya melalui viva mereka dan meminta nasihat mereka.
 • Tanya rakan atau rakan sekerja untuk membaca satu bahagian, atau mungkin satu bab tesis anda dan kemudian bertanya kepada anda tentangnya. Ini boleh membantu untuk memastikan tesis anda segar dalam fikiran anda semasa anda menunggu viva anda, tetapi anda tidak akan dapat mempertahankan kerja anda secara keseluruhan dengan cara ini.
 • Viva mock: penyelia anda boleh membantu mengatur viva ‘Mock’. Satu lagi ahli kakitangan akademik akan membaca tesis anda dan, bersama dengan penyelia anda, menjemput anda untuk mempertahankan kerja anda kepada mereka. Mungkin masa terbaik untuk melakukan ini adalah sekitar 2 minggu sebelum tarikh yang dijadualkan untuk viva voce anda.

Ingatlah bahawa soalan-soalan yang anda tanya mungkin tidak sama seperti yang anda minta dalam peperiksaan anda !! Sesungguhnya, lihat viva mock bukan sebagai latihan yang akan ditanya oleh pemeriksa soalan, tetapi sebagai peluang untuk menjadi persoalan yang selesa di bawah tekanan yang direka untuk menguji pengetahuan anda.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU PADA AKHIR VIVA ?

Jangan mengharapkan pemeriksa memberitahu anda hasil peperiksaan anda pada akhir viva voce anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin diminta untuk meninggalkan bilik peperiksaan untuk masa yang singkat – selalunya kira-kira setengah jam. Ini akan memberi masa pemeriksa untuk memberi dan bersetuju dengan respon mereka. Anda kemudiannya boleh dipanggil semula supaya pemeriksa dapat menerangkan keputusan mereka kepada anda.

Hasil viva mungkin merupakan cadangan:

 • bahawa ijazah tersebut diberikan;
 • bahawa ijazah tersebut diberikan apabila pindaan kecil tertentu telah diselesaikan untuk memuaskan pemeriksa;
 • bahawa ijazah itu tidak diberikan sekarang tetapi calon dibenarkan menjalani pemeriksaan oral lanjut tanpa pengubahsuaian bentuk atau kandungan tesis;
 • bahawa ijazah tidak diberikan sekarang tetapi calon dibenarkan mengemukakan tesis yang disemak semula selepas pengubahsuaian bentuk atau kandungan seperti yang diperiksa oleh pemeriksa, tanpa pemeriksaan semula secara lisan;
 • bahawa ijazah itu tidak diberikan.

Di samping itu, pemeriksa untuk ijazah PhD juga boleh membuat cadangan berikut:

 • bahawa ijazah PhD tidak dianugerahkan tetapi bahawa ijazah Sarjana dianugerahkan (tertakluk hanya kepada perubahan yang perlu pada halaman penutup dan tajuk tesis);
 • bahawa ijazah PhD tidak diberikan tetapi calon dibenarkan mengemukakan tesis yang disemak semula untuk ijazah Sarjana selepas pengubahsuaian bentuk atau kandungan seperti yang diperiksa oleh pemeriksa, tanpa pemeriksaan semula secara lisan.

Selepas peperiksaan lisan, pemeriksa menyiapkan laporan yang perlu dihantar ke Fakulti dalam masa enam minggu dari Viva Voce. Kecuali terdapat beberapa perselisihan di antara pemeriksa tentang saranan yang sesuai (kejadian yang sangat jarang berlaku), ini adalah laporan bersama, yang mana laporan awal diselesaikan sebelum pemeriksaan dilampirkan.

Pemberitahuan penganugerahan ijazah Master/PhD dihantar kepada pelajar yang berjaya oleh Pejabat Penyelidikan Siswazah.

Sebaik sahaja anda menerima pemberitahuan tentang penganugerahan ijazahMaster/PhD anda, anda berhak untuk meminta salinan laporan pemeriksa anda (borang akan dibekalkan untuk tujuan ini).

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL