no comments

Panduan Menjadi Insan Cemerlang

Kalau ditanya pada semua orang sudah semestinya ingin jadi insan yang baik dan berjaya.  Tapi bagaimanakah langkah atau kaedah yang harus dilakukan untuk menjadi insan yang cemerlang? Alhamdulillah perkongsian yang berbentuk motivasi hari ini semoga ianya bermanfaat untuk anda dan diri ini sendiri. Insyallah. Rahsia menjadi insan cemerlang ini di inspirasikan oleh Dato’ Dr Mohd Fadzilah Kamsah sendiri. Mungkin anda pernah dengar banyak kali di tv ataupun di radio.

Adab makan dan kehidupan harian

 • Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa insyaAllah, Allah akan lipat gandakan rezeki.
 • Sebelum tidur, berdoa, bergantung kepada apa yang kita hendak sepanjang tidur, otak akan berlegar pada kehendak kita itu dan insyallah, kita akan ada tenaga dan ada semangat ke arah kehendak itu diesok harinya.
 • Makan buah-buahan sebelum sarapan, makan tengahari dan makan malam, ikut sunnah dan dapat pahala. Jika dirujuk kepada pakar pemakanan, jumlah vitamin yang diperolehi dari buah-buahan yang dimakan selepas waktu makan menghampiri 0%.
 • Jangan minum air semasa sedang makan. Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yang pertama, biarkan air dalam mulut selama lebih kurang 10 saat, baru telan. Bagi teguk kedua dan seterusnya boleh diminum terus. Air liur ada enzyme yang boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut dan seterusnya. Ini akan dibawa oleh air tegukan pertama tadi.
 • Seelok-eloknya makan malam sebelum maghrib. Ikut sunnah, Rasullullah makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan sahaja iaitu masa maghrib. Bagi mereka yang sedang belajar atau kanak-kanak, otak akan berfungsi cemerlang menyerap ilmu kira-kira 2 jam selepas makan. Oleh itu jika makan pukul 8:30pm, dalam pukul 10:30pm baru mula belajar dan biasanya hanya boleh bertahan hingga jam 12 tengah malam saja. Jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30pm. Bangsa Cina biasa makan waktu ini. Malah kita tak tidur dalam kekenyangan di mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam.

Adab di bilik air

 • Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit). Boleh mengelakkan daripada mendapat batu karang.
 • Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri. Ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder dan senang buang air besar

Adab dalam mendidik anak.

 • Antara tips untuk dapat anak bijak atau genius, ajar anak atau bayi tidur mengiring ke kanan. Sebab jantung yang terletak sebelah kiri akan lebih “lapang” dan “lega” dan mudah berdegup, iaitu perjalanan darah sempurna dan otak anak akan berkembang pesat.
  Bagi anak-anak yang dah azalinya active atau hyper-active, kurangkan atau jangan pakaikan baju warna orange. Sebab warna ini boleh merangsang secara aktifnya tindak tanduk anak, dia akan lebih nakal, sentiasa bersemangat waja dan exuberant.

Tatacara didik diri sendiri

 • Amalkan apa-apa yang baik dan juga amalan-amalan baru selama 21+ hari berturut-turut. Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari terus menerus, akan menjadi tabiat. Kalau tak, ilmu itu akan mati.
 • Buang segala rasa hasad dengki, dendam dan lain-lain yang negatif, emosi-emosi ini akan membenarkan otak mengeluarkan adrenaline, cortisone dan toxine secara berlebihan. Ini boleh membawa kepada beberapa penyakit seperti cepat letih, wajah cepat nampak tua, selalu sakit perut dan sebagainya.

Ada 3 kategori manusia:-

 1. BERJAYA: Hari ini lebih baik daripada semalam
 2. TERPEDAYA: Hari ini sama seperti semalam
 3. CELAKA: Hari ini lebih teruk daripada semalam

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL