no comments

Olah Data Statistik Menjadi Mudah dengan Program Aplikasi SPSS

Kebanyakan pelajar yang mempunyai latar belakang pendidikan dalam bidang ekonomi, matematik, dan sains sosial ketika menyelesaikan tugas akhir mereka sama ada membuat tesis, tesis atau menggunakan perisian ujian analisis. Alat ujian analisis disebut SPSS (Pakej Statistik untuk Sains Sosial) atau lebih dikenali sebagai Pakej Statistik untuk Ilmu Sosial. Perisian SPSS dicipta oleh Norman Nie, lulusan Fakulti Sains Politik dari Stanford University, yang kini merupakan Profesor Penyelidikan Fakulti Sains Politik di Stanford dan Profesor Emeritus Sains Politik di Universiti Chicago. SPSS adalah salah satu program yang paling banyak digunakan untuk analisis statistik sains sosial. SPSS digunakan oleh penyelidik pasaran, penyelidik kesihatan, syarikat tinjauan, kerajaan, penyelidik pendidikan, organisasi pemasaran, dan sebagainya. Sebagai tambahan kepada analisis statistik, pengurusan data (pemilihan kes, mengasah fail, penciptaan data yang diperoleh) dan dokumentasi data (kamus metadata juga disertakan dengan data).

Perangkaan termasuk perisian asas SPSS termasuk Statistik Deskriptif (Tabulasi Salib, Kekerapan, Deskripsi, Cari, Rujukan Deskripsi Statistik), Perangkaan Bivariat (Purata, uji t, ANOVA, Korelasi / bivariate, separa, jarak, ujian Nonparametric) Perangkaan Keputusan Berangka (Regresi Linear), Ramalan untuk pengenalpastian kumpulan (Analisis Faktor, Analisis Kluster. Pada masa kini, perisian SPSS bukan sahaja menangani masalah statistik tetapi telah berkembang menjadi perlombongan data (meneroka data yang dikumpul), dan analisis ramalan. SPSS terbaru adalah SPSS 17, yang dilancarkan pada akhir tahun 2007, di mana pelbagai versi SPSS telah dibebaskan, bermula dari SPSS 7.5, SPSS 10, dan SPSS 15.

SPSS boleh membaca pelbagai jenis data atau memasukkan data terus ke dalam SPSS Data Editor. Bagaimanapun struktur fail data mentah adalah, data dalam Editor Data SPSS mesti dibentuk dalam bentuk baris (kes) dan lajur (pembolehubah). Kes mengandungi maklumat untuk satu unit analisis, manakala pembolehubah adalah maklumat yang dikumpulkan dari setiap kes. Hasil analisa muncul dalam Navigator Output SPSS. Kebanyakan prosedur Sistem Pangkalan menghasilkan jadual pivot, di mana kita dapat meningkatkan penampilan output yang disediakan oleh SPSS. Untuk memperbaiki output, maka kita dapat memperbaiki output sesuai dengan kebutuhan.Kebanyakan program software SPSS boleh diperolehi di kedai-kedai penjual aplikasi komputer rata-rata saat ini dijual dengan harga Rp 15,000-Rp 20,000 sahaja.

 

 

Beberapa kemudahan lain yang dikendalikan oleh SPSS adalah kerana SPSS menyediakan kemudahan berikut:
1. Editor Data

Adakah tetingkap untuk pemprosesan data. Editor data direka dengan cara yang sama seperti dalam aplikasi spreadsheet untuk menentukan, memasuki, mengedit dan memaparkan data.

2. Pelbagai Jadual Jadual Pivot.

Hasil pemprosesan data akan dipaparkan oleh jadual pivot multidimensi. Pengguna boleh meneroka jadual dengan mengatur baris, lajur, dan lapisan. Pengguna juga boleh dengan mudah mengatur kumpulan data dengan memisahkan jadual supaya hanya satu kumpulan tertentu dipaparkan pada satu masa.

3.Viewer

Viewer membolehkan pengguna untuk melihat hasil pemprosesan, menunjukkan atau menghilangkan bahagian-bahagian tertentu dari output, serta memudahkan pengedaran hasil pemprosesan dari SPSS ke aplikasi-aplikasi yang lain.

4. Grafik Resolusi Tinggi

Dengan kemampuan grafikal beresolusi tinggi, baik untuk memaparkan pie charts, bar charts, histogram, scatterplots, 3-D graphics, dan yang lain, akan membuat SPSS tidak hanya mudah untuk beroperasi tetapi juga membuat pemakai berasa selesa dalam pekerjaannya.

5. Transformasi Data

Transformasi data akan membantu pengguna mendapatkan data yang sedia untuk dianalisis. Pengguna boleh dengan mudah merangkumi data, menggabungkan kategori, tambah, agregat, menggabungkan, berpecah, dan beberapa fail fail transpose, serta yang lain.

6. Akses pangkalan data.

Pengguna program ini boleh mendapatkan maklumat dari pangkalan data dengan menggunakan Wizard Database yang disediakannya.

7. Analisis Pengedaran

Kemudahan ini diperolehi menggunakan SPSS untuk Server atau untuk aplikasi multiuser. Tujuan analisis ini adalah jika penyelidik akan menganalisis fail data yang sangat besar yang boleh secara langsung jauh dari pelayan dan memprosesnya sekaligus tanpa perlu bergerak ke komputer pengguna.

Jika anda masih tidak mahir dalam mengendalikan program perisian SPSS, anda harus membeli panduan buku tentang cara menggunakannya di kedai buku di kawasan anda atau anda juga boleh belajar menggunakannya melalui bantuan pakar perisian komputer. SPSS sebenarnya sangat mudah digunakan tetapi memerlukan kesabaran dalam mengendalikannya.

Sumber : https://www.kompasiana.com/armandhani

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL