no comments

OLAH DATA DENGAN AMOS

Program Moment Of Structural Analysis (AMOS) adalah satu program yang direka khusus utuk menyelesaikan Model Perasmaan Struktur (SEM). Sebenarnya terdapatanyak program serupa seperti EQS, LISREL, STATISTICAL dan lain-lain. Bagaimanapun, AMOS adalah sebuah program yang digunakan di Indonesia, walaupun di dunia, LISREL leih banyak digunakan oleh penyelidik.

 

Program ini boleh dimuat turun secara percuma di http://www.smallwaters.com walaupun ia hanya versi pelajar. Versi pelajar sebenarnya sama dengan versi penuh, ia hanya mempunyai beberapa batasan, termasuk hanya lapan pembolehubah. Sudah tentu penyelidikan sebear aka mejadi lebih daripada lapan pembolehubah,jadi anda perlu membeli untuk mendapatkan versi penuh. Jika anda membeli, skrip akan diberikan jika anda memasukkannya dalam versi pelajar, maka versi pelajar program AMOS akan menjadi versi penuh. Jadi itu satu barisan nombor dan huruf tetapi mempunyai harga yang sangat mahal !! Dia. Jadi jika anda boleh mendapatkan skrip, anda boleh menggunakan versi penuh AMOS, tetapi… !!! Mungkin sama seperti Windows yang anda gunakan di rumah 🙂

 

Pada mulannya, AMOS berdiri sendiri, dan akhirnya dibeli oleh sebuah syarikatstatistik gergasi, Pakej Statistik untuk Penyelesaian Perkhidmatan (SPSS). Hanya layari ke http://www.spss.com . Kelebihan program AMOS mesra pengguna walaupun AMOS sebenarnya menggunakan notasi  yang dibangunkan oleh LISREL. AMOS tidak  mempunyai  hamparan untuk menabung data, jadi ia mesti mengakses dari program lain, contohnya, SPSS itu sendiri, Microsoft Excel atau ASCII. Juga AMOS tidak boleh digunakan untuk menguji statistik lain yang sebenarnya mudah, contohnya analisis deskriptif. Sesetengah analisis SEM masih memerlukanujian sedemikian, sebagai contoh untuk menguji makna. Kemudian, sebuah syarikat gergasi dalam bidang statistik, iaitu SPSS, dibeli oleh IBM, sebuah syarikat yang lebih besar dan terlibat dalam komputer pada umumnya.

Sumber : Konsultant Statistik

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL