no comments

Merancang Tinjauan Literatur: Garis Panduan Umum

Menulis kajian literatur untuk kertas penyelidikan adalah tugas yang menakutkan kerana ia memerlukan banyak masa dan usaha. Ia melibatkan penyenaraian, menganalisis, menyimpulkan, dan meringkaskan semua sumber akademik berguna yang digunakan untuk menulis kertas penyelidikan. Ini termasuk buku, jurnal, kajian kes, majalah, sumber dalam talian, dan sumber akademik lain yang diluluskan untuk mendapatkan maklumat untuk tugasan anda. Ini mungkin terasa mengelirukan, tetapi belajar bagaimana menulis ulasan literasi untuk kertas penyelidikan dapat membantu anda menyelesaikan tugas anda tepat waktu.
.
Semakan sastera menunjukkan pembaca berapa banyak usaha yang anda telah masukkan ke dalam tugas anda. Ia juga memberikan mereka peluang untuk melihat semula sumber-sumber ini jika mereka mempunyai sebarang pertanyaan. Bahagian tugas ini akan mengambil masa, oleh itu sesetengah pelajar memilih untuk menyewa perkhidmatan penulisan ulasan literatur yang bereputasi untuk melakukan tugas ini bagi pihak mereka. Walau bagaimanapun, yang lain akan memutuskan untuk melakukannya sendiri. Berikut adalah cara menulis ulasan kesusasteraan untuk semua kertas penyelidikan:
.
– Senaraikan semua sumber yang digunakan dalam kertas penyelidikan.
– Mulai dengan yang paling relevan yang menyumbang paling kepada pemahaman masalah penyelidikan anda.
– Jelaskan hubungan antara pelbagai rujukan yang digunakan untuk menyusun kertas penyelidikan anda.
– Sorot pengetahuan setiap sumber dan bagaimana ia menyumbang kepada tugas anda.
– Menganalisis sumber, dan menyerlahkan mana-mana bidang untuk penyelidikan atau kesilapan yang lebih lanjut yang dibuat oleh penyelidik lain.
.
Penggubalan Kajian Sastera
Kebanyakan pelajar tertanya-tanya bagaimana memformat kajian literatur dengan cara yang akhirnya akan meningkatkan kualiti penulisan akademik mereka. Sebenarnya, ia tidak begitu sukar kerana ia mungkin berbunyi, tetapi ia memerlukan perhatian kepada beberapa butiran penting.
.
Ulasan kesusasteraan harus melibatkan beberapa maklumat seperti alasan untuk menulis ulasan, perbincangan ringkas tentang topik, senarai teratur semua sumber akademik yang digunakan, sebagai tambahan kepada penilaian yang komprehensif bagi setiap orang.
.
Format standard ini akan membantu anda menyelesaikan kajian literatur untuk sebarang kertas penyelidikan, tanpa mengira jenisnya. Ini semua tentang mengikuti beberapa peraturan mudah yang membantu anda menyerahkan tugas anda dengan kualiti yang terbaik.
.
Cara Menulis Kajian Kesusasteraan Baik untuk Projek Penyelidikan
Sekarang anda mungkin tertanya-tanya: Apakah kajian literatur dalam penyelidikan? Bagaimanakah saya boleh menulis?
.
Di sinilah anda akan menyediakan analisis terperinci dan mengetengahkan hasil penyelidikan untuk menawarkan lebih banyak maklumat kepada pembaca.
.
Kajian yang dinyalakan anda akan dibuat dari 3 bahagian, pengenalan, badan utama, dan kesimpulan. Dalam pengenalan, anda harus menyerlahkan kepentingan topik penyelidikan anda dan menyebutkan sebarang kontroversi, sebagai tambahan kepada pengetahuan latar belakang. Tubuh kajian literatur anda harus mempunyai sub judul untuk subtopik atau subkategori. Ia akan merangkumi topik dan pengetahuan terkini, sebagai tambahan kepada bidang untuk penyelidikan selanjutnya. Pada akhirnya, anda akan menulis kesimpulan di mana anda merumuskan bukti dan menyebut bagaimana ia berkaitan dengan penemuan anda.
.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk menyelesaikan bahagian tugasan anda:
.
Kecilkan topik anda
Ulasan kesusasteraan harus terperinci dan khusus. Ini bermakna anda harus mengetepikan topik kerja anda sebanyak mungkin. Tanya profesor anda tentang berapa banyak sumber untuk disertakan, sifat mereka, dan sama ada anda harus menganalisis, menilai atau mengkaji mereka. Fikirkan tentang apa yang menarik minat anda dan apa yang akan menarik minat para pembaca. Ia juga penting untuk menyebut sumber-sumber yang bertentangan dengan pandangan penyelidikan anda kerana sumber-sumber ini menambah nilai kepada tugasan anda.
.
Bekerja pada Sumber
Tujuan sumber dan rujukan adalah untuk memberikan maklumat yang berharga. Gunakan kata kunci yang relevan, dan dapatkan rujukan akademik yang boleh dipercayai yang menambah nilai pada kertas penyelidikan anda dan memperkuat kedudukan anda. Membaca dan menilai mereka untuk memahami andaian yang dibuat oleh penyelidik lain, sebagai tambahan kepada metodologi yang digunakan. Serlahkan nama-nama pakar terkenal di dalam bidang anda dan senaraikan semua pendapat yang saling bertentangan dalam kajian literatur anda. Mencari model ulasan literatur lain adalah penting kerana ia membantu anda melihat bagaimana orang lain menangani tugas yang sama.
.
Atur Topik
Ikuti format kajian literatur yang betul dengan menyenaraikan rujukan mengikut kaitan dan berapa data yang diperoleh dari setiap sumber menambah berat badan kepada kajian literatur anda. Mulakan dengan yang paling banyak menyumbang kepada pengetahuan kertas penyelidikan anda. Serlahkan penemuan yang paling penting dan sebutkan beberapa trend kritikal dalam topik kertas penyelidikan anda dengan merujuk kepada rujukan akademik ini. Penting untuk menyebutkan teori dan trend yang paling penting dalam bidang pengajian anda.
.
Kepentingan Pengetahuan Semasa
Bidang pengetahuan anda memainkan peranan dalam menentukan kepentingan sumber. Dalam beberapa kertas penyelidikan, sumber-sumber yang kembali beberapa tahun tidak boleh digunakan dalam apa-apa tugas, sementara di lain-lain penyelidikan anda boleh bertahun-tahun kembali. Dalam kajian saintifik, sebagai contoh, penyelidik harus memastikan bahawa mereka menyenaraikan maklumat terkini. Semua data yang sudah usang dan lama harus dikecualikan. Dalam kajian kemanusiaan, kebanyakan pelajar harus dapat menilai bagaimana satu teori telah berubah dan berkembang dari semasa ke semasa.
.
Bekerja pada Semakan anda
Jika anda hanya menyatakan nama penyelidik dan apa yang telah mereka lakukan, maka anda melakukan kajian literatur anda salah. Kajian literatur kertas penyelidikan berbeda dengan bibliografi. Anda tidak akan menyenaraikan sumber dan menjelaskan setiap satu daripada mereka secara terperinci. Menganalisa dan menyerlahkan idea atau topik dan menarik hubungan antara rujukan. Merumuskan kesimpulan tentang trend terkini dalam subjek. Termasuk sub kepala dan menyusun sumber dan penemuan di bawah subheadings yang berkaitan. Setiap bahagian atau sub tajuk mestilah bersambung secara logik dengan yang sebelumnya dan seterusnya.
.
Pilih Kaedah Organisasi
Sumber-sumber dalam semakan semula diterapkan dengan cara tematik, mengikut trend, dalam pendekatan metodologi, melalui penerbitan atau susunan kronologi. Cara paling popular adalah untuk menyenaraikan sumber anda mengikut topik kerana ini membantu anda menyerlahkan trend dan teori mengenai tugasan anda. Kaedah ini mungkin memerlukan perubahan tempoh masa yang berlainan dalam setiap bahagian selagi ia berkaitan dengan titik yang sama.
.
Menganalisis dan Mengkritik
Menilai dan membandingkan sumber-sumber dari sudut pandangan analitik. Struktur semakan kesusasteraan sepatutnya dapat memaklumkan pembaca mengenai trend, pengetahuan, dan masalah yang diselesaikan dalam tugas atau bidang di mana anda menghadapi cabaran. Tulis analisis kritikal dengan menonjolkan hubungan antara sumber dalam badan kajian anda. Bacalah apa yang telah anda tulis, dan lihat jika anda mempunyai idea pusat yang jelas di mana penyelidikan berkisar. Sekiranya ini tidak jelas, tulis semula tugasan anda, dan pastikan ia menyampaikan maklumat yang relevan.
.
Tips untuk Menulis Kajian Kesusasteraan untuk Kertas Penyelidikan
Terdapat beberapa petua mudah yang membantu anda menyelesaikan kertas semakan kesusasteraan yang sangat baik. Ikuti petua ini untuk mengelakkan kesilapan yang akan membebankan anda lebih banyak masa dan usaha:
.
1. Sertakan banyak sumber data utama. Kebanyakan pelajar akan membuat kesilapan bergantung pada sumber data sekunder yang mungkin lebih mudah dicari tetapi tidak memberi nilai kepada pembaca yang berminat.
2. Elakkan bergantung pada sumber yang tidak berkaitan secara langsung dengan topik anda. Ini memerlukan masa yang cukup untuk menyelidik dan memahami sifat tugasan.
3. Mengkaji dan menganalisis pendapat yang menentang. Ini menunjukkan bahawa anda telah melakukan pekerjaan yang hebat untuk mencapai kesimpulan yang relevan.
4. Huraikan prosedur yang digunakan untuk mengenal pasti sumber untuk dimasukkan ke dalam kajian literatur anda.
5. Kekalkan gaya akademik. Elakkan menulis deskriptif dan naratif dalam tugasan anda. Walau bagaimanapun, pelajar harus sentiasa berusaha untuk konsisten dan menggunakan suara mereka sendiri untuk menyampaikan mesej dan idea mereka.
6. Pastikan semua sumber dikutuk dengan betul untuk mengelakkan plagiarisme.
7. Semak penulisan anda dan tentukan sebarang kesilapan tatabahasa, ejaan, dan tanda baca.

.

Sumber: PaperOwl

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL