no comments

Menulis Kajian Sistematik

“Semakan Sistematik cuba untuk menyusun semua bukti empirikal yang sesuai dengan kriteria kelayakan yang telah ditetapkan sebelum menjawab pertanyaan penyelidikan tertentu. Ia menggunakan kaedah yang jelas dan sistematik yang dipilih dengan tujuan untuk meminimumkan kecenderungan, dengan itu memberikan penemuan yang boleh dipercayai dari mana kesimpulan dapat diambil dan keputusan dibuat. ”
.
Ciri-ciri utama peninjauan sistematik adalah:
1. satu set objektif yang jelas dengan metodologi yang jelas dan boleh dihasilkan;
2. pencarian sistematik yang cuba mengenal pasti semua kajian yang akan memenuhi kriteria kelayakan;
3. penilaian kesahihan penemuan kajian-kajian yang termasuk, misalnya melalui penilaian bias risiko; dan
4. penyampaian sistematik, dan sintesis, ciri-ciri dan penemuan kajian yang termasuk. ”
.
Kajian sistematik dapat direproduksi, telus dan kaedah yang digunakan didokumenkan. Kajian sistematik menjawab soalan khusus yang digambarkan sepenuhnya dalam protokol. Bias dikurangkan dengan mempunyai sekurang-kurangnya dua orang di dalam pasukan melakukan setiap langkah. Pemeriksaan sistematik mungkin mengambil masa satu tahun atau lebih untuk diselesaikan.
.
Garis panduan yang disyorkan untuk menjalankan semakan sistematik telah diterbitkan oleh Cochrane, PRISMA (Item Pelaporan Pilihan untuk Kajian Sistematik dan Meta-Analyze) dan IOM (Institut Perubatan). Garis panduan IOM mengesyorkan bekerjasama dengan pustakawan.

.

Langkah-langkah Menulis Kajian Sistematik
1. Merumuskan Soalan Penyelidikan
Pertimbangkan sama ada semakan sistematik diperlukan dan sama ada anda mempunyai masa dan sumber untuk menjalankan semakan sistematik. Mempunyai kajian semula sistematik topik anda sudah selesai? Kakitangan perpustakaan dapat membantu anda mencari kesusasteraan untuk menentukan ini. Soalan penyelidikan yang dirumus dengan baik biasanya mengandungi lima elemen, yang ditetapkan oleh akronim PICOS:
i) Penduduk – Penerangan yang tepat tentang kumpulan pesakit atau pesakit yang akan dikaji, masalah klinikal dan pengaturan penjagaan kesihatan, contohnya, penyakit yang ditangani dan mungkin di mana penjagaan disediakan, hospital, klinik, dll. Penduduk mestilah kumpulan pesakit atau pesakit yang sesuai secara klinikal.
ii) Intervensi (atau Pendedahan) – Penerangan yang jelas tentang intervensi utama yang dipertimbangkan, cth. rawatan baru, proses penjagaan baru, campur tangan sosial atau pendidikan.
iii) Perbandingan: – Penerangan yang jelas tentang apa yang campur tangan dibandingkan dengan, mis. rawatan yang sedang digunakan, plasebo. Perbandingan biasanya antara kumpulan eksperimen, yang dirawat dengan terapi baru, dan kumpulan kawalan, yang dirawat dengan terapi piawai atau dengan plasebo.
iv) Hasil – Keputusan hasil dinilai. Apakah perubahan dalam status kesihatan peserta kerana campur tangan? Adakah terdapat perubahan dalam kematian, morbiditi, gejala, kualiti hidup?
v) Reka Bina Kajian – Jenis kajian untuk dimasukkan ke dalam kajian: Apakah jenis kajian yang akan dikecualikan dan penjelasan tentang kriteria inklusi dan pengecualian? Adakah peserta dalam kajian penyelidikan direkrut dengan betul? Adakah campur tangan secukupnya?
.
2. Membangunkan Protokol Penyelidikan
Protokol penyelidikan adalah “satu pelan yang tepat dan terperinci untuk mengkaji masalah bioperubatan atau untuk rejimen terapi.”  “Protokol adalah penting kerana ia menentukan pra-tujuan dan kaedah kajian sistematik. Sebagai contoh, protokol menentukan hasil kepentingan utama, bagaimana pengulas akan mengekstrak maklumat mengenai hasil tersebut, dan kaedah yang boleh digunakan pengulas untuk merangkum data hasil hasil secara kuantitatif.
Jika semakan sistematik anda menangani kesan-kesan intervensi dan strategi untuk mencegah, mendiagnosis, merawat dan memantau keadaan kesihatan, yang mana terdapat hasil yang berkaitan dengan kesihatan, pertimbangkan pendaftaran pendaftaran protokol kajian anda dengan PROSPERO: daftar prospektif antarabangsa kajian sistematik.
.
3. Menjalankan Carian Sastera
Pencarian kesusasteraan haruslah cukup lengkap untuk mengembangkan senarai komprehensif mengenai kajian berpotensi yang relevan. Dengan bantuan pustakawan, pilih teras dan pangkalan data khusus untuk dicari. Pangkalan data yang dicari akan bergantung kepada topik, tetapi mungkin termasuk Medline, Pendaftaran Percubaan Kawalan Cochrane, Web of Science, Scopus, Embase. Kesusasteraan lain mungkin termasuk prosiding persidangan, artikel bibliografi yang berkaitan, kajian yang tidak diterbitkan, jurnal utama mencari tangan, syarikat farmaseutikal dan komunikasi peribadi dengan pakar dalam bidang. Menggunakan pustakawan untuk memberi bantuan dengan perumusan strategi carian dan pelaksanaan pencarian.
Biasanya, carian yang lebih luas dilakukan terlebih dahulu dan strategi itu kemudian ditapis dan ditingkatkan dalam kerumitan. Rekod harus disimpan untuk mendokumenkan tarikh kemasukan untuk setiap pangkalan data yang dicari, tarikh carian dilakukan dan dikemas kini, perincian strategi yang digunakan dan bilangan hasil yang diperolehi. Pertimbangkan menggunakan alat pengurusan rujukan seperti Endnote, yang akan membolehkan penciptaan bibliografi, perkongsian rujukan dan penghapusan rekod pendua.
.
4. Pilih Kajian setiap Protokol
Selepas menghapuskan pendua, sekurang-kurangnya dua penyelidik harus memaparkan tajuk dan abstrak berdasarkan kriteria kemasukan dan pengecualian yang dinyatakan dalam protokol. Anda harus menentukan kriteria pemilihan, mempertimbangkan jenis soalan yang ditimbulkan, jenis reka bentuk kajian yang relevan, dan reka bentuk kajian yang paling lemah yang boleh diterima untuk pemilihan.3 Artikel teks penuh terpilih hendaklah diperoleh untuk pemeriksaan peringkat kedua oleh sekurang-kurangnya dua pengulas . Satu kajian yang tidak dikecualikan dengan sebab pengecualian harus disimpan. Penggunaan Excel akan memudahkan proses ini.
.
5. Menilai Pengajian setiap Protokol
Artikel teks penuh terpilih harus dinilai untuk kualiti metodologi oleh sekurang-kurangnya dua pengulas. Penggunaan senarai semakan kualiti kajian adalah disyorkan untuk membantu menentukan sama ada kajian memenuhi kriteria protokol. Senarai semak seperti ini harus membantu menentukan soalan seperti: Adakah pesakit yang diberikan kepada kumpulan menggunakan peruntukan rawak? Adakah urutan peruntukan disembunyikan untuk pesakit dan doktor? Adakah kajian ini terlalu dipengaruhi oleh kecenderungan yang sama ada di atas atau di bawah kesan sebenar campur tangan?
.

6. Ekstrak Data
Reka bentuk borang pengekstrakan data dan gunakan lebih daripada satu pengulas untuk melakukan pengekstrakan data. Cochrane membuat amalan pengekstrakan data praktikal yang baik sebagai panduan untuk membangunkan borang anda sendiri.
.
7. Menganalisis Keputusan
Tabulasi keputusan dari kajian individu. Semak plot hutan (grafik statistik yang direka untuk mengukur kekuatan relatif kesan rawatan daripada beberapa kertas saintifik kuantitatif yang mengkaji soalan yang sama). Terokai sumber heterogen. Pertimbangkan analisis meta. Lakukan analisis kepekaan; memeriksa plot saluran (graf statistik yang direka untuk memeriksa keberadaan bias penerbitan dalam ulasan sistematik dan meta-analisis). Buat senarai kajian yang tidak dikehendaki untuk pembaca yang berminat.
.
8. Mentafsirkan Keputusan
Pertimbangkan batasan (termasuk bias), kekuatan bukti, kebolehgunaan, implikasi ekonomi dan implikasi untuk penyelidikan masa depan. Apabila mentafsirkan hasil pelbagai kajian ini adalah jenis soalan yang perlu anda fikirkan:
Adakah terdapat bukti mengenai hasil yang kritikal dan penting bagi penduduk dan campur tangan kepentingan yang diterangkan dalam soalan itu?
Adakah carian mencukupi?
Adakah terdapat risiko penerbitan dan kecenderungan yang berkaitan?
Adakah kualiti metodologi kajian termasuk cukup baik?
Adakah hasilnya konsisten dari kajian untuk belajar?
Adakah data yang mencukupi untuk anggaran kesan yang tepat?
Adakah kesan yang diperhatikan dari klinikal substansial, bukan hanya kepentingan statistik?

.

Sumber: University of Minnesota

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL