no comments

Mengembangkan Cadangan Penyelidikan Yang Berkuasa Dengan Tips dan Trik Pakar

Membangunkan cadangan penyelidikan adalah tugas yang rumit kerana ia memerlukan banyak piawaian akademik dan garis panduan. Kecuali anda mengekalkan satu set peraturan dan peraturan yang berkaitan dengannya, anda tidak boleh menyediakan draf berkualiti tinggi. Dengan pelajar, sebagai penulis novel, kebanyakan karya mereka berubah menjadi tidak bagus. pengetahuan yang mendalam mengenai cadangan penyelidikan benar-biru. Di sini, anda akan dapati beberapa cara yang unik untuk mengarang satu bahagian asal yang bergaya dan sangat bagus.

Pakar ‘mengambil cadangan penyelidikan: Petua umum

Setiap orang ingin A + dalam cadangan penyelidikan mereka, dan untuk itu, kertas anda harus menjadi antara yang terbaik. Di sini datang soalan biasa yang berkaitan dengan tesis –

 • Apa yang membuat cadangan penyelidikan “berfungsi”?
 • Bagaimana seorang penulis dapat mendedahkan diri mereka dalam draf mereka?
 • Apa yang membezakan tesis hebat daripada draf biasa?

Disertasi anda hanya boleh dilabelkan sebagai “hebat” jika ia merupakan gabungan setiap butiran minit. Anda perlu menjadikannya seperti piring dengan semua fakta dan gen yang menarik, untuk melibatkan pembaca. Motif utama di belakang draf ini adalah mengimbangi perkadaran argumen, logik, bukti dan pendapat. Jika mana-mana komponen ini melebihi sengit besar, cadangan penyelidikan gagal secara fizikal.

Topik sebahagian besarnya menentukan nasib cadangan penyelidikan

Salah satu langkah yang paling penting untuk cadangan penyelidikan yang luar biasa adalah memilih topik yang bergema dengan bidang minat anda. Seluruh aliran penulisan bergantung pada tema kertas dan semua helah anda diserahkan kepada pemilihannya. Cuba pilih garis penyelidikan yang trendi dan tertakluk kepada minat orang ramai. Sekiranya anda membuat pernyataan peribadi, di suatu tempat, topik anda mestilah peristiwa yang menarik yang berlaku untuk menahan rasa ingin tahu pembaca hingga akhir.

Masih ada sesuatu yang lebih lanjut mengenai menulis cadangan penyelidikan yang pelajar harus memahami sebelum komposisi.

Tesis menjadi berkesan jika temanya mempunyai aspek yang lebih sempit. Mempunyai aspek yang lebih luas menjadikan sukar bagi para pelajar untuk menangani draf dalam kiraan kata yang terhad. Adalah bijak untuk mengekalkan kandungan ringkas dengan tepat dan fakta dan data yang tepat. Anda tidak boleh memilih baris subjek atau berpotensi membosankan untuk kertas anda.

Cadangan penyelidikan tidak lengkap tanpa garis besar

Sebaik sahaja anda yakin dengan tema ini, dengan cepat membuat garis panduan yang sesuai untuk cadangan penyelidikan. Perhatikan turun mata untuk dimasukkan dan juga membuat senarai pandangan yang anda mahu masukkan dalam tesis anda. Mengingat kiraan perkataan, bingkai draf dalam perenggan yang berbeza. Jangan lupa bahawa penyataan pengantar perlu tepat dan segar. Ia mesti mencetuskan rasa ingin tahu para pembaca dan mungkin terdapat sedikit tetapi tidak banyak intipati baris subjek.

Menstrukturkan bahan, sebelum memulakan draf, berfungsi sebagai sihir jika anda menulis di bawah kekangan waktu tertentu. Ini tidak akan membolehkan anda mengalir keluar dan anda boleh menyemak semula mata di notepad apabila perlu.

Adakah anda fikir penyelidikan anda cukup untuk tesis?
Seperti apa kata orang, tidak ada akhir untuk meneliti. Tetapi setakat ini, anda perlu meminimumkan analisis dan penilaian anda dalam tempoh yang tertentu supaya anda dapat melaksanakan tugas dalam tempoh akhir. Walau bagaimanapun, penyelidikan mesti dilakukan sebelum membuat keputusan. Rujuk dari pangkalan data dalam talian dan sampel projek pra-diterbitkan. Baca tentang topik di pelbagai laman web dan buku rujukan. Artikel jurnal juga boleh didapati melalui internet. Langgan tapak terkenal yang menawarkan kertas kerja yang ditulis dan diterbitkan.
Tuliskan semua yang anda kumpulkan dalam buku harian atau notepad. Ikut hasil kajian dan skrip cadangan penyelidikan dengan cara yang terbaik. Ini meningkatkan daya tumpuan dan juga membantu dalam penulisan esei yang licin.

Apa yang membuat cadangan penyelidikan lebih kuat?

Kata-kata yang lebih kuat daripada pedang apabila anda menulis cadangan penyelidikan. Dalam draf ini, anda mempunyai tanggungjawab tambahan pembaca yang meyakinkan semasa menggambarkan pandangan dan hasil penyelidikan anda. Berikut adalah petua yang akhirnya akan membantu anda dalam membentuk cadangan penyelidikan yang kuat dan rasional.

 • Anda mesti mematuhi garis panduan universiti semasa menulis cadangan:

Gred rendah adalah hasil keghairahan pelajar terhadap membaca garis panduan universiti mengenai kertas penyelidikan analitik. Kecuali anda membaca kriteria dengan teliti, anda tidak boleh menyediakan draf yang sesuai untuk pembentangan anda.

 • Memilih kerja dan fakta yang betul untuk analisis adalah perkara yang besar:

Kertas penyelidikan analitik menjadi berjaya apabila anda secara bijak memilih kerja yang diiktiraf untuk analisis anda. Penciptaan itu harus nada dengan zon minat anda sebaliknya, anda tidak boleh memberikan 100% anda dalam mengkritik karya itu. Kecilkan pilihan anda ke acara terkini.

 • Anda perlu mengaitkan pembaca anda dan melibatkan mereka dari awal:

Tajuk anda, pernyataan pembukaan dan kandungan berikutnya mestilah menarik untuk melibatkan pembaca dari awal lagi. Jika mereka merasa membosankan pada awal draf, maka semua usaha anda dalam membangunkan tesis analisis akan sia-sia.

 • Sediakan cadangan penyelidikan pembunuh dengan barangan yang baik:

Pernyataan tesis pada akhir perenggan pengantar adalah satu-satunya cara untuk meyakinkan para pembaca untuk membaca segmen berikut. Kenyataan ini mesti segar dan mempunyai idea utama yang berjaya merumuskan seluruh topik. Jangan buat panjang, tidak perlu.

 • Sandarkan tesis anda dengan bukti nyata, sebut harga dan paraphrasing:

Kunci kepada cadangan penyelidikan yang berjaya adalah pemasukan logik fakta-fakta yang sesuai, disokong dengan alasan dan bukti. Untuk menyokong pernyataan tesis anda, petikan input dan ungkapan dari karya asal untuk memperkuat asas bukti.

 • Membangunkan tajuk topik yang kukuh dan kuat dalam perbincangan utama:

Cadangan penyelidikan dianggap sangat baik jika anda memperuntukkan setiap perenggan untuk hujah tertentu. Pada permulaan perenggan, ayat topik yang padat dan padat adalah penting untuk memegang minat pembaca. Kemudian, huraikan perkara tersebut dengan hujah dan data.

 • Buat tuntutan anda dan kembalikan dengan contoh dari teks asal:

Hujah hujah anda kepada bahagian yang jauh lebih kecil daripada ayat topik keseluruhan. Untuk membuat penulisan kertas anda lebih mudah, anda mesti memilih mata yang menarik sebagai tuntutan anda dan membenarkan mereka dengan contoh yang kuat dari karya pencipta. Jangan lupa untuk memetik sumber, pada akhirnya.

 • Anda perlu mengikat bukti dengan ayat topik masing-masing:

Cadangan penyelidikan tertakluk kepada pengesahan dan sebagainya, adalah penting untuk menjelaskan mengapa anda telah memasukkan bukti tersebut. Dengan ilustrasi yang tepat, tetapi kecil, tegaskan alasan anda di sebalik memasukkan bukti-bukti itu. Jangan membuatnya teruk dengan terlalu banyak.

 • Jangan lupa untuk memasukkan nubuatan dan persepsi anda pada akhir kertas:

Kesimpulan dalam kertas penyelidikan kelihatan matang dan profesional, sebaik sahaja anda menyertakan persepsi dan pandangan anda tentang kerja. Biarkan pembaca anda faham mengapa anda bersetuju atau tidak bersetuju dengan tema itu. Sekiranya anda berjaya meyakinkan, kertas penyelidikan anda ditakrifkan sebagai karya tulis yang menang.

 • Interlink setiap perenggan dalam kertas penyelidikan anda dengan pernyataan peralihan:

Jadi, analitikal, faktual, deskriptif, atau apa-apa bentuk kertas penyelidikan lain, adalah penting untuk memasukkan peralihan peralihan di antara perenggan. Ini menjadikan disertasi mudah dibaca, dan melancarkan aliran argumen. Bersekutu dengan perenggan-perenggan untuk memberikan kertas kerja anda pendekatan profesional.

Asas kritikal untuk menubuhkan cadangan penyelidikan
Tesis, atau anda boleh memanggilnya sebagai cadangan penyelidikan, adalah tulang belakang setiap kertas. Sesetengah pelajar melangkau kenyataan ini dari kertas mereka. Jelas, gred mereka berkurangan dan kertas menarik lebih banyak lalu lintas daripada biasa. Jangan menjadi sebahagian daripada demografi itu; semak aspek kritikal yang terletak di belakang pernyataan tesis –

 • Intelektual (logo): Bahagian ini adalah perwakilan yang lebih intelektual. Di sini, mulakan dengan membentangkan lokasi pertanyaan anda, masalah berkaitan dan konteks akademik lain yang berkaitan dengan cadangan. Di samping itu, memberi penekanan kepada status penemuan anda dalam konteks disiplin, maknanya, makna, tujuan, dan kaitannya.
 • Sosial (etos): Berbanding dengan sebelumnya, bahagian ini adalah untuk mewujudkan pernyataan anda melalui tuntutan dan contoh yang tepat. Berusahalah untuk membuat orang menyedari mengapa anda telah memilih topik ini untuk tujuan penyelidikan. Secara teknikal, bahagian ini memainkan peranan penting dalam menarik lalu lintas dan meningkatkan bilangan pembaca.
 • Retorik: Ia mempunyai nada yang agak generik daripada dua bahagian yang lain. Buat benang dalam pola yang memproyeksikan suara anda. Untuk menjadi khusus, segmen ini adalah gambaran tentang pandangan anda. Berikan kepercayaan dan pendapat anda supaya pembaca dapat menghakimi mereka dan mengaitkannya.

  Penyataan tesis yang terlibat mestilah logik, jelas, dan terus terang. Mereka yang merupakan cadangan penyelidikan yang sah mestilah memasukkan dua faktor yang sangat penting untuk mencapai titik pengesahan.

 • Katakan sesuatu yang benar
 • Katakan sebab di sebalik kebenarannya

Jangan menulis secara tergesa-gesa jika tugasan adalah cadangan penyelidikan. Mengambil masa, menganalisis, menggariskan, dan hanya selepas itu, lanjutkan. Jika perkara kelihatan kritikal, dapatkan bantuan daripada pakar. PenMyPaper, yang mempunyai kumpulan penulis yang mahir, menawarkan perkhidmatan penulisan eksklusif. Berhubung dengan mereka dan biarkan profesional membuat draf terbaik untuk anda.

SUMBER:penmypaper

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL