no comments

Mengelakkan Kesilapan Biasa dalam ‘Literature Review’ Anda

Oleh kerana begitu ramai pelajar doktor yang sedang mengusahakan disertasi, mereka telah menemui tentang menulis bab kajian literatur adalah proses membosankan yang melibatkan banyak langkah dan kesilapan yang membuatkan mereke terperangkap. Untuk membantu menjimatkan masa dan sakit kepala, artikel ini akan menunjukkan kesilapan yang paling biasa ditemui semasa menyusun tinjauan literatur anda.

 

Menggunakan frasa emosi

-Elakkan menggunakan frasa emosi dalam bahagian kajian literatur anda. Ingat, anda sedang menulis semakan sastera untuk tujuan menyampaikan arus pemikiran yang ada pada topik penyelidikan anda. Ini bermakna anda hanya menyampaikan apa yang telah wujud dalam dunia penyelidikan topik anda. Oleh itu, tidak boleh ada subjektiviti dan, oleh itu, tidak ada kata-kata emosi.

Memberi pendapat peribadi dalam kajian literatur

– Walaupun perkara ini tidak menjadi isu, ianya adalah perkara yang biasa dilakukan. Sekali lagi, atas sebab yang sama anda tidak menggunakan frasa emosi dalam kajian literatur, anda juga tidak memasukkan pendapat peribadi anda sendiri. Semakan kesusasteraan sepatutnya menjadi pemikiran tidak berdasar pemikiran dan penyelidikan yang sudah ada di sekeliling topik anda. Ia sepatutnya menjadi objektif, tidak subjektif.

Posting ini tidak akan memfokus kepada semua aspek plagiarisme yang wujud dalam disertasi atau tesis tetapi, untuk kajian literatur secara umum, terdapat beberapa isu yang perlu anda ambil perhatian penting:

Tuntutan tidak wajar
Tiada nombor halaman rujukan untuk petikan langsung
Pertama, anda mesti berhati-hati dengan apa-apa tuntutan yang tidak wajar yang anda boleh buat.

Menggunakan nama dan nama akhir penulis di dalam teks – Apabila membincangkan pengarang dan / atau penyelidik dalam kajian anda, jangan gunakan nama pertama dan nama akhir (sama ada di dalam atau di luar kurungan). Gunakan nama akhir sahaja, diikuti oleh tahun penerbitan kajian ini anda dikehendaki menggunakan gaya APA.

Memasukkan URL panjang dalam badan kajian – Sering kali, pelajar doktoral memasukkan URL lama untuk menyediakan pautan ke kajian atau artikel penyelidikan yang disebut di dalam kertas mereka. Jangan buat begini. Sebaliknya, nyatakan sumber dengan nama akhir pengarang yang diikuti oleh tahun kerja. Kemudian, dalam bahagian rujukan dalam kertas anda, di bawah rujukan khusus pada petikan itu, anda akan memasukkan URL tersebut.

Sumber –  Dissertation Genius

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL