no comments

Mengekalkan Kualiti dalam Penyelidikan Kualitatif

Penyelidikan kualitatif mempunyai masalah PR. Reputasinya adalah salah satu subjek dan sains yang longgar. Persepsi ini diberikan oleh fakta bahawa penemuan kualitatif tidak berangka walaupun data kualitatif boleh ditukar kepada data kuantitatif. Untuk memahami sepenuhnya asas saintifik dan proses penyelidikan kualitatif, perlu mengkaji kerangka kualitatif dan asas falsafah.

Penyelidikan kualitatif menggunakan proses pemikiran berdasarkan terus menyusun bit data bersama-sama untuk mencipta perhiasan atau gestalt. Melalui proses ini, makna muncul. Dalam penyelidikan kualitatif, makna dibuat melalui penapis persepsi yang berbeza dari peserta penyelidikan. Diambil bersama, persepsi ini menyumbang kepada pembinaan teori.

Rangka Kerja Teoritis dan Gestalt

Melalui teori, penyelidik dapat mewujudkan gestalt atau cara untuk melihat. Apabila para penyelidik menyokong teori tertentu, itu adalah kerana mereka menganggap teori itu masuk akal dan betul diberikan maklumat yang mereka sampaikan kepada penyelidikan. Satu masalah dengan gestalt adalah bahawa apabila seseorang telah memeluk cara berfikir, seringkali sangat sukar untuk melihat fenomena di luar kerangka yang diberikan oleh teori.

Pertimbangkan bahawa teori boleh memanjangkan dan menghalang penjanaan makna di sekeliling fenomena. Penyelidikan kualitatif berkesan sebagai satu cara untuk menubuhkan gestalt baru dan menyumbang kepada pembangunan teori-teori baru. Proses-proses yang membentuk proses penyelidikan kualitatif membolehkan seorang penyelidik untuk mendapatkan di luar teori-teori yang ditubuhkan dan gestalt diterima. Terdapat beberapa teknik rasmi yang mendorong seorang penyelidik untuk menjaga fikiran terbuka semasa penyelidikan kualitatif.

Pelbagai strategi digunakan dalam penyelidikan kualitatif untuk membantu perubahan gestalt. Salah satu daripada strategi ini adalah untuk menukar fokus sahaja. Melihat fenomena dengan cara baru sering tidak selesa pada mulanya, tetapi dengan sedikit masa, minda menyesuaikan diri dengan cara baru mencari dengan cara yang sama dengan mata orang menyesuaikan diri dengan tahap cahaya yang berbeza. Gestalt baru tidak lama lagi mengambil rasa semulajadi dan mencapai tahap kestabilan persepsi dan konseptual.

Pemikiran Sedimen

Sesetengah fenomena mempunyai pangkalan tradisional atau sejarah yang kuat. Apabila penyelidik meneroka fenomena-fenomena ini, mereka mungkin berurusan dengan pandangan atau teori teori yang tersusun atau tersusun. Pandangan tegar ini dicirikan oleh kepercayaan yang lama dan tidak tergoyahkan. Masalahnya ialah kepercayaan ini yang salah atau salah.

Dengan mengikuti konvensyen kualitatif, penyelidik boleh melarikan diri dari bahaya teori statik. Ini adalah kerana cara penyelidikan kualitatif berorientasikan: penyelidikan kualitatif bergerak dari makna spesifik (secara individu) kepada teori (teori yang berasas), sementara penyelidikan kuantitatif bergerak dari teori (teori empirikal) kepada data pengukuran tertentu.

Penyelidikan kualitatif adalah ketat, bertentangan dengan kritikan yang biasa, tetapi penyelidikan kualitatif mesti dinilai terhadap satu set aturan kualitatif – satu set peraturan yang berbeza daripada yang digunakan untuk menilai data kuantitatif.

Kerumitan penyelidikan kuantitatif berasal dari sifat-sifat berikut:

-Replikasi
-Spesifikasi
-Kekeliruan
-Objektiviti
-Berasaskan teori

Kerumitan penyelidikan kualitatif berasal dari sifat-sifat berikut:

-Keterbukaan
-Berdasarkan pengalaman
-Mematuhi asas falsafah
-Pengumpulan data yang menyeluruh
-Mengambil kira semua data untuk mencapai teori

Penyelidikan Kualitatif tidak bermakna Bebas Nilai

Pendekatan penyelidikan kualitatif penting termasuk perkara berikut:

-Fenomenologi
-Etnografi
-Penyelidikan Tindakan

Penyelidikan kualitatif kadang-kadang dilakukan oleh pemerhati peserta. Ini pada asasnya berlaku dengan rangkaian media sosial di mana seorang penyelidik pasaran mengambil bahagian dalam dialog dan mempunyai perbualan dengan pengguna.

Kekurangan ketekunan dalam penyelidikan kualitatif boleh menjadi hasil daripada amalan penyelidikan yang lemah. Mungkin penyelidik tidak mengumpulkan data yang mencukupi atau telah mengumpul data berkualiti rendah, atau data tidak diberikan pertimbangan yang sewajarnya yang patut, atau perkembangan teoritis tidak mencukupi untuk satu sebab atau yang lain.

 

SUMBER: thebalancesmb.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL