no comments

Mengapa menggunakan penyelidikan kualitatif berbanding dengan penyelidikan kuantitatif?

Penyelidikan kualitatif dalam dan dari dirinya sendiri tidak konklusif. Walau bagaimanapun, ia digunakan untuk …

Terangkan hasil penyelidikan kuantitatif. Mengendalikan penyelidikan pasaran apabila tinjauan tradisional tidak tersedia (mis. Dengan pertanyaan yang memalukan atau “sensitif”) Mengendalikan penyelidikan pasaran apabila penyelidikan yang lebih berstruktur tidak mungkin Penyelidikan kualitatif merupakan langkah pertama yang baik untuk diambil semasa menjalankan penyelidikan pasaran anda. Adakah anda bersedia untuk belajar bagaimana?

 

Hebat! Mari kita menyelam ke 7 teknik penyelidikan kualitatif …

 1. Temu bual individu

Satu wawancara individu boleh dilakukan melalui telefon, Skype, atau secara peribadi. Ideanya adalah untuk meminta pengguna ideal anda (atau pelanggan yang sedia ada) satu siri soalan dan tindak lanjut untuk mengetahui apa yang mendorong mereka untuk membeli produk seperti anda. Anda perlu masuk ke temuramah dengan beberapa soalan yang disediakan sebelum ini, tetapi jangan merasa seperti anda perlu berpegang pada skrip. Sekiranya mereka mengatakan sesuatu yang menarik, tanyakan soalan-soalan susulan yang lebih mendalam. Benar-benar cuba untuk meletakkan diri anda dalam kasut mereka, dan cuba untuk mencari tahu apa yang membuat mereka tanda.

Berikut adalah beberapa soalan awal yang anda boleh tanya:

Apa yang mengecewakan anda mengenai [topik anda]?

Sekiranya saya mempunyai tongkat sihir dan boleh memberikan apa sahaja yang anda mahu, apa yang paling anda inginkan?

Apa yang awak kurang tidur pada waktu malam?

Pernahkah anda membeli [jenis produk anda] sebelum ini?

Jika ya, apakah yang mendorong anda membelinya?

 

 1. Kumpulan Fokus

Kumpulan fokus biasanya dijalankan secara individu. Kumpulan ini bertujuan menyediakan persekitaran yang selamat dan selesa untuk pengguna anda untuk bercakap mengenai pemikiran dan perasaan mereka di sekeliling produk anda.

Kelebihan untuk menggunakan kumpulan fokus individu ialah anda dapat melihat reaksi lisan dan bukan lisan pengguna terhadap produk atau pengiklanan anda. Kelebihan lain adalah bahawa anggota kumpulan yang berbeza dapat melantunkan pemikiran dan idea masing-masing, yang bermakna anda akan mendapat lebih banyak pandangan.

Anda boleh menggunakan kumpulan fokus untuk:

 • Uji penggunaan produk atau merasa
 • Terokai konsep umum untuk produk anda
 • Evaluasi salinan pengiklanan dan imejan anda
 • Terokai idea pembungkusan baru
 1. Pemerhatian atau “Shop-Alongs”

Pemerhatian tontonan membeli-belah secara peribadi (atau “kedai-bersama”) membolehkan anda benar-benar menonton tindak balas pengguna terhadap produk anda di kedai. Dengan cara ini, anda dapat melihat tingkah laku belanja sebenar mereka, berbanding dengan apa yang mereka akan tuntut dalam kaji selidik bertulis.

Satu cara yang berguna ini adalah dengan menonjolkan cabaran yang timbul daripada isu paparan rak, kekacauan, atau isu-isu saham. Anda juga boleh berinteraksi dengan pengguna untuk mendapatkan pandangan lebih mendalam semasa proses belanja, untuk mendapatkan maklum balas mengenai reka bentuk pakej, contohnya.

 1. Video Dalam Rumah

Video dalam rumah membolehkan anda melihat bagaimana pengguna berinteraksi dengan produk anda dalam kehidupan sebenar, di rumah.

Keuntungan untuk kaedah ini adalah anda dapat melihat kelakuan pengguna dalam persekitaran yang semula jadi dan selesa. Dengan cara ini, mereka boleh berasa bebas untuk menjadi diri sendiri, dan anda akan mendapat pandangan yang lebih realistik tentang bagaimana produk anda digunakan.

 1. Lifestyle Lifestyle dan Dialog Dunia Nyata

Rawatan gaya hidup adalah apabila anda menghadiri acara, seperti pesta atau perhimpunan keluarga. Ini membolehkan anda mendapatkan pandangan yang tidak terganggu ke dalam sikap dan tingkah laku pengguna anda. Ini adalah satu lagi cara yang bagus untuk mendapatkan pandangan terang dalam suasana yang selesa dan biasa.

 

Semasa aktiviti ini, amati pengguna anda mempunyai dialog dengan rakan-rakan mereka. Mendengar dalam perbualan dunia sebenar adalah cara yang sangat kuat untuk mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang keinginan, kekecewaan dan motivasi mereka.

 1. Jurnal atau Diary

Sediakan pengguna anda (atau pengguna yang berpotensi) menyimpan jurnal atau buku harian untuk mendokumenkan pengalaman mereka dengan topik atau produk anda.

Ini boleh ditulis tulisan tangan atau digital. Sama ada, ia akan membolehkan anda menangkap suara sebenar pengguna anda, yang sangat berharga untuk salinan pemasaran.

 1. Kumpulan Fokus Dalam Talian

Kumpulan fokus dalam talian adalah sama dengan kumpulan tumpuan individu, kecuali mereka lebih cekap dan membolehkan anda menjangkau lebih banyak orang.

Gunakan media sosial untuk kelebihan anda dengan membuat komuniti orang yang berminat dalam topik anda, dan memupuk perbualan. Kemudian, hanya perhatikan dialog. Anda akan mendapat banyak wawasan yang menarik!

 

 

SUMBER : https://bizfluent.com/info-8580000-six-types-qualitative-research.html

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL