no comments

Mengapa Belajar Rasch Measurement adalah Pindah Kerjaya Pintar

Mengapa Rasch? Berikut adalah semua yang anda perlu ketahui mengenai model pengukuran penting ini.

Hampir 60 tahun yang lalu, pakar matematik Denmark, Georg Rasch mempunyai idea bahawa dia percaya akan merevolusikan pengukuran pendidikan dan psikologi.

Hari ini, Rasch Measurement menyediakan asas untuk banyak program penilaian pelajar antarabangsa dan nasional skala besar dan ujian komersial, dan digunakan dalam pelbagai kajian penyelidikan dalam pendidikan, psikologi, perubatan dan sains sosial.

Sebelum kita menjelaskan mengapa anda perlu menyelidiki lebih mendalam ke dalam Teori Pengukuran Rasch , mari lihat definisi.

Apakah Pengukuran Rasch?

Pada tahun 1960, Rasch mencadangkan model pengukuran di mana kebarangkalian orang yang berjaya dalam tugas adalah fungsi ( f ) perbezaan antara kebolehan orang itu dan kesukaran tugasnya:

kebarangkalian kejayaan = f (keupayaan seseorang – kesukaran tugas)

Bagi orang yang mempunyai kebolehan yang jauh lebih besar daripada kesukaran tugas, kebarangkalian model yang berjaya adalah tinggi. Bagi orang yang mempunyai kebolehan yang jauh di bawah kesukaran tugas, kebarangkalian kejayaan adalah rendah. Apabila model Rasch digunakan untuk satu set data ujian, anggaran keupayaan setiap orang dan kesukaran setiap tugas diperolehi.

Ternyata fungsi ( f ) dalam model Rasch memberikan sifat unik dan luar biasa. Rasch sendiri memerhatikan bahawa, apabila model itu digunakan untuk ujian kefahaman bacaan, ia memperkenalkan kemungkinan ‘ketepatan bacaan seorang kanak-kanak yang diukur dengan jenis objektiviti yang sama seperti yang kita dapat memberitahu beratnya’.

‘Objektivitas’ yang mana Rasch merujuk adalah kemungkinan mengukur dan membandingkan kebolehan penguji ujian walaupun mereka belum menyelesaikan satu set soalan ujian yang sama.

Penerangan ringkas model Rasch ini hanyalah hujung gunung kecil. Aplikasi baru sedang dibuat secara berterusan merentasi disiplin dalam usaha untuk lebih memahami data dan menjadikan data itu lebih bermakna.

Anda tidak perlu menjadi ahli matematik atau ahli statistik untuk mengiktiraf Pengukuran Rasch sebagai alat yang bernilai. Ia boleh menjadi penukar permainan untuk penyelidik, guru, pemimpin kurikulum, pengetua dan saintis sosial, untuk menamakan beberapa. Ia digunakan untuk mengukur gangguan keperibadian, pembelajaran pelajar dan juga percintaan di Bachelorette Australia .

Dengan kata lain, jika anda mempunyai sesuatu untuk diukur, anda perlu memahami Pengukuran Rasch.

Alasan yang perlu anda pelajari mengenai Pengukuran Rasch

Ia menyokong ujian pelajar secara global.

‘Dengan penggunaan yang semakin meningkat di sekolah-sekolah dan sistem pendidikan kemajuan pelajar dan data pencapaian, amat penting bahawa lebih ramai orang memahami tentang teori dan teknik yang digunakan dalam program penilaian seperti penilaian NAPLAN dan NAP Sample.’

Robert Randall, Ketua Pegawai Eksekutif, Kurikulum, Penilaian dan Pelaporan Australia (ACARA)

Pengukuran Rasch telah digunakan dalam pelbagai program ujian dan penilaian, termasuk Ujian Pencapaian Progresif  (PAT), NAPLAN, PISA dan TIMSS. Ia digunakan dalam reka bentuk dan pentadbiran item ujian, serta untuk menganalisis data ujian sekali dikumpulkan. Bagi profesional pendidikan yang mencari pemahaman praktikal tentang bagaimana penilaian yang digunakan secara meluas dianalisis, pembelajaran tentang Pengukuran Rasch adalah satu langkah yang hebat.

Anda boleh membuat lebih banyak penilaian yang teguh.

Adakah ujian atau alat ukur lain mengukur apa yang dimaksudkan untuk diukur? Adakah ia bebas dari kecenderungan? Pengukuran Rasch menyediakan alat yang sangat baik untuk menyelidik keteguhan instrumen penilaian dan untuk membina ujian yang lebih berkesan. Bagi pendidik, ini bermakna anda boleh membina langkah-langkah pembelajaran pelajar yang lebih baik.

Anda boleh menggunakan data untuk meningkatkan pengajaran dan pembelajaran.

Pengukuran Rasch bukan sahaja membolehkan anda membuat ujian yang lebih berkesan; ia juga boleh memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai hasil ujian. Ia memberi kuasa kepada anda untuk mengubah data menjadi maklumat yang dapat diambil tindakan untuk membantu guru (anda atau kakitangan anda) mengubah suai amalan mereka dan meningkatkan pembelajaran pelajar.

Anda boleh membangunkan kemahiran analisis statistik anda.

Jika anda ingin berjaya dalam kerjaya anda, apa jua bidang anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada ukuran yang lebih baik dari pembolehubah yang penting kepada anda. Apabila anda belajar tentang Pengukuran Rasch, anda belajar tentang objektivitas dalam pengukuran dan bagaimana untuk menilai konsistensi data. Ini adalah penting untuk mengukur trend kumpulan dan pertumbuhan individu dari masa ke masa, dan untuk penilaian item, membina pengesahan, perbankan item dan ujian menyamakan.

Dan akhirnya…

“Keluarga model pengukuran Rasch adalah satu cara untuk memahami dunia.”

Wright dan Mok (2004)

 

SUMBER: ACER UK

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL