no comments

Menganalisis Data Kualitatif Untuk Penyelidikan Anda.

PROSES PENYELESAIAN TEMA DAN PERSPEKTIF UNIK.

Menganalisis data kualitatif daripada wawancara, kumpulan fokus, dan pertanyaan kaji selidik terbuka melibatkan proses berulang, mengenal pasti dan membuat makna dari tema yang sama, serta dari perspektif yang unik atau menentang.
Analisis kualitatif boleh menimbulkan maklumat dan maklum balas khusus yang membantu menceritakan kisah pengalaman peserta dalam program dan bagaimana atau mengapa mereka melakukannya atau tidak mencapai hasil yang diharapkan. Data kualitatif boleh digunakan untuk menyontek dan memperkayakan data kuantitatif untuk menceritakan kisah yang lebih holistik dan boleh diakses daripada nombor yang boleh sahaja.

Petua untuk Menganalisis Data Kualitatif.
1. Berhati-hati dengan godaan untuk mengukur data kualitatif anda. Adalah lebih baik untuk memanggil jawapan responden tertentu atau bercakap lebih umum tentang berapa ramai yang diwawancara menyatakan idea tertentu. Sebagai contoh:
– Amalan yang baik: “Ramai peserta mencintai semangat keghairahan pelatih. Khususnya, seorang peserta latihan berkata, ‘Dia begitu teruja dengan bahan yang menular!’ ”
– Secara amnya mengelakkan: “Sebilangan besar peserta (74%) menyatakan suka semangat jurulatih dan 20% daripada peserta menyertai semangat pelatih dengan peningkatan pembelajaran.”

2. Penyusunan keputusan analisis kuantitatif anda bersama-sama dengan data kualitatif anda ke dalam cerita bersepadu. Gunakan data kualitatif untuk menerangi data kuantitatif dan menarik pembaca (pengguna laporan anda) ke dalam cerita.
MENYEDIAKAN DATA KUALITATIF UNTUK ANALISIS.

1. Menyediakan data yang tersusun rapi

Memastikan transkrip dari temu bual atau kumpulan fokus anda adalah jelas dan boleh dibaca:

  • Jelaskan maksud di mana perlu dengan menambah kata-kata tambahan dalam kurungan untuk meningkatkan pembacaan ayat. Jika sesuai, buat serpihan menjadi ayat penuh.
  • Tuliskan singkatan dan akronim sebagai perkataan penuh.
  • Pindahkan teks ke tempat yang sesuai (mis., Jika Q5 dijawab sebagai tindak balas kepada Q1 atas sebab tertentu, gerakkan teks respons kepada Q5).
  • Tandakan petikan yang baik. Kemudian keluarkan nama atau pengenalpastian maklumat, melainkan jika anda menerima kebenaran untuk mengaitkan kuota tersebut kepada peserta.

2. Tambah reaksi dan komen

Selalunya, membantu memasukkan nota dan pandangan pewawancara pada akhir sesi wawancara atau fokus, contohnya:

  • “Ini adalah pagi peristiwa tragis dalam berita dan sukar untuk mendapatkan kumpulan itu fokus.”
  • “Wawancara ini mempunyai pandangan yang mendalam dan seolah-olah benar-benar berkaitan dengan soalan yang kami bertanya.”

3. Mengambil tema dan nota yang baru muncul

Ia boleh membantu mengesan tema, kebimbangan dan nota yang timbul dalam memo ringkas yang ditulis sejurus selepas wawancara atau kumpulan fokus. Memo amat berguna jika pengumpulan data berlaku dalam tempoh masa yang panjang (iaitu, beberapa minggu atau bulan) atau jika ada jurang dalam masa antara pengumpulan dan analisis data.

4. Menggabungkan data ke seluruh peserta ke dalam satu fail dan ke seluruh peserta

Sebelum analisis, anda mungkin mendapati ia berguna untuk menggabungkan data. Pilihan termasuk:

  • Membuat satu dokumen Word setiap soalan dengan menampal dalam semua jawapan dan pengkodan warna oleh responden.
  • Membuat satu fail Excel dengan satu soalan setiap tab dan satu respons setiap baris. Untuk menunjukkan responden anda boleh kod warna, atau buat lajur “ID Responden” dan berikan nilai berangka.
  • Memuat naik data ke pakej perisian analisis kualitatif seperti ATLAS.ti. Perisian kualitatif amat berguna untuk dataset yang besar.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL