no comments

Menambah Kod ke Data Anda – Kajian Alat Pengkod Data Kualitatif

Sebelum anda memulakan pengekodan, pastikan anda menjadi sangat biasa dengan data anda. Tidak kira jika data anda adalah transkrip atau nota, anda harus tahu kandungan kasar setiap bahagian skrip dan lokasi anggaran maklumat penting yang anda cari. Melompat ke dalam pengekodan tanpa mengetahui data anda dengan teliti tidak pernah menjadi pilihan jika anda menginginkan kerja keras anda untuk memberikan wawasan berasaskan data.

Kaedah 1, sekolah lama

Alat yang diperlukan: sepasang gunting dan beberapa folder

Ini adalah kaedah pengekodan pertama yang saya pelajari di sekolah siswazah. Dengan mengandaikan bahawa anda telah membiasakan diri dengan set data, kini semua yang anda perlukan ialah mencetak transkrip dan memotongnya. Potongan potongan anda mencerminkan kod anda, setiap bahagian kertas adalah unit kod. Anda boleh menggunakan nota melekit untuk melampirkan nama-nama kod untuk setiap kertas, dalam kes ini, jika anda memutuskan untuk mengubah nama kod, anda hanya boleh mengeluarkan nota melekit dan lampirkan yang baru kepadanya.

Selepas anda memotong dan menganjurkan semua klip kertas, anda memerlukan ruang kosong yang besar – lantai bilik besar atau meja kosong yang besar. Anda boleh mengatur klip kertas berkod ke dalam kumpulan, gerakkan mereka ke sana melihat struktur mana yang menyampaikan tema padat yang terbaik, dan kemudian gunakan folder untuk memegang klip kertas bersama dan namakan folder oleh tema anda.

Akhirnya, anda akan mempunyai beberapa folder dengan kepingan kertas di dalamnya. Dari itu, anda akan dapat menganalisis tema lebih mendalam dan terlibat dalam bercerita berdasarkan kod anda.

Kelebihan: keperluan teknologi rendah, percuma untuk digunakan (selagi anda mempunyai gunting dan folder)

Cons: sukar untuk mendigitalkan kod, potongan kertas boleh hilang setelah beberapa lama, tidak ramah lingkungan.

Kaedah 2, penyesuaian digital

Alat yang diperlukan: mana-mana pemproses perkataan dan spreadsheet

Bagi mereka yang tidak mahu mencetak salinan kertas skrip anda, kaedah ini boleh berguna. Anda memerlukan pemproses perkataan dengan fungsi penonjolan dan komen dan hamparan digital.

Gunakan sorotan yang berbeza untuk kod warna data anda, dan gunakan komen untuk memberikan nama kod unit kod anda yang betul. Halaman pertama spreadsheet anda harus menjadi ringkasan semua kod, Anda dapat memindahkan kod sekitar untuk mengkategorikannya. Di samping itu, setiap kod harus mempunyai halaman helaian berasingan di mana anda akan menyalin dan menampal coretan teks dari pemproses perkataan.

Pada akhirnya, anda akan mempunyai dokumen teks berkod dan satu hamparan, kod spreadsheet harus mencerminkan semua kod yang muncul dalam dokumen teks.

Kelebihan: kos rendah, kod telah didigitalkan

Kekurangan: hanya sesuai untuk set data yang lebih kecil, jumlah data yang lebih besar akan sangat sukar untuk disusun dan dipesan menggunakan hamparan.

Kaedah 3, alat analisis kualitatif profesional

Alat # 1 NVivo

NVivo adalah alat analisis kualitatif yang paling kuat di pasaran. Perisian ini menyokong pelbagai import data dari teks tulen ke imej dan video dan juga data dari laman media sosial seperti Twitter dan Facebook. Ia juga mempunyai fungsi yang sangat kuat yang melampaui pengekodan. Sebagai contoh, anda boleh membuat sambungan dan membuat kelompok antara set data, seperti memetakan hubungan di antara sekumpulan peserta. Fungsi visualisasi data NVivo dapat membantu seorang penyelidik menjana carta mudah alih dan gambarajah yang mengukur hasilnya. Walau bagaimanapun, fungsi pengekodan automatik tidak berfungsi serta yang diharapkan. Ini dapat difahami, bagaimanapun, pandangan kritikal seorang penyelidik adalah sebahagian daripada proses analisis kualitatif dan hampir mustahil untuk menggantikan sentuhan manusia dengan mesin.

 

Kelebihan: mungkin alat analisis kualitatif yang paling kuat dan komprehensif, menyokong kerjasama pasukan

Kekurangan: lengkung pembelajaran yang curam, harga yang tinggi, perisian berjalan berat kerana ciri-ciri yang kaya

Tool # 2 Dedoose

Dedoose adalah perkhidmatan analisis kualitatif berasaskan web yang mengenakan yuran bulanan kepada pengguna, tetapi hanya pada bulan yang anda log masuk. Dedoose tidak memerlukan pemasangan, anda hanya memuat naik data ke pelayannya dan menggunakan laman web untuk kod. Dedoose menyokong dokumen teks, imej dan video. Sama seperti NVivo, Dedoose juga mempunyai ciri visualisasi data yang membantu kami menghasilkan analisis informatif dan membantu penyelidik mengesan corak. Bagi penyelidik kaedah campuran, Dedoose menyokong kedua-dua analisis kualitatif dan kuantitatif data, supaya kedua-dua data kualitatif dan kuantitatif boleh dianalisis dan dianjurkan di tempat yang sama.

Kelebihan: tidak perlu memasang, yuran bulanan yang berpatutan, penyulitan data canggih, menyokong kaedah campuran, menyokong kerjasama pasukan

Kekurangan: memerlukan sambungan internet, boleh menjadi terlalu berat untuk penyemak imbas web

Alat # 3 F4analyse

F4analyse boleh dipasang pada sistem Mac, Windows, dan Linux. Alat pengekodan ringan ini sangat baik untuk menyalin dan mengulangi wawancara. Anda boleh mengimport fail audio dan menyalin teks secara langsung di F4analyse semasa anda mendengar rakaman audio. Transkrip akan mempunyai cap waktu automatik untuk setiap baris, menjadikannya sangat mudah untuk mencari ayat dalam rakaman asal. Pengekodan transkrip adalah mudah digunakan, anda boleh kod warna kod anda, seret dan lepaskannya untuk membentuk struktur, dan potongan teks penapis berdasarkan kriteria carian anda. F4analyse menyokong pelbagai bahasa, faktor penting bagi penyelidik pelbagai bahasa. Walaupun tidak seperti ciri yang kaya dengan NVivo dan Dedoose, F4analyse menghasilkan beberapa jadual dan carta yang membantu anda memvisualisasikan data anda.

Kelebihan: harga berpatutan, ringan, mudah digunakan

Kontra: hanya menyokong pengekodan teks, hanya boleh mengimport dan mengeksport format RTF

Alat # 4 Delve

Delve adalah alat coding kualitatif berasaskan web yang masih dalam pembangunan. Setelah berbual dengan anggota pasukan Delve LaiYee Ho dan Alex Limpaecher, saya menguji Delve untuk mengezum beberapa projek kecil. Antara muka Delve sangat bersih dan mudah, dan proses pengekodan mudah dipelajari dan digunakan. Sama seperti alat yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh bergerak di sekitar kod anda untuk membentuk struktur dan kategori. Anda boleh menetapkan deskriptor yang berbeza ke skrip untuk carian dan penapis yang lebih baik – sangat berguna untuk menghasilkan orang. Anda boleh menguruskan beberapa projek penyelidikan pada masa yang sama, setiap projek disimpan secara berasingan. Secara keseluruhannya, Delve adalah alat yang sangat mudah untuk pengekodan data teks sebagai individu atau sebagai satu pasukan, dan saya tidak sabar untuk menggunakan lebih banyak ciri Delve.

Kelebihan: tidak perlu memasang, ringan, mudah digunakan, antara muka minimalis yang cantik, menyokong kerjasama pasukan

Cons: memerlukan sambungan internet, beberapa ciri masih dalam pembangunan

SUMBER: Erika Spear, Ph.D

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL