no comments

Memupuk budaya research

Pelik tak jika calon PhD mengalami stress walaupun kajian beliau berkaitan coping with stress? Persoalan – Setelah melengkapkan semua kerja kursus dengan cemerlang, termasuk semua teori berkaitan research, adakah calon benar benar tahu dan faham … sesuatu yang secara real akan menentukan do or die sebagai calon PhD iaitu… – process dan teknikal menyiapkan proposal? – process dan teknikal buat research? – process dan teknikal menulis thesis? – the do and the don’t ? Persoalan – Calon digesa menghasilkan thesis dan kajian yang mantop…. tetapi adakah gesaan ini selari dgn budaya di jabatan? Adakah wujud budaya tersebut? Aku percaya, jabatan telah menyediakan satu budaya yang baik, tetapi tentulah masih terbuka room for improvement….to make it better.

Budaya 1: Contohnya budaya “proposal defense” yang ada sedikit sebanyak unsur menghukum kesalahan dari memberi “constructive comments” sedang “proposal defense” bukanlah satu COMPETITION tetapi perlu dianggap sebagai satu COLLABORATION amongst peers in the same department or faculty.

Budaya 2: Begitu juga budaya “PhD candidate should know everything” tidak akan menghasilkan kajian dan thesis yang berkualiti. Kualiti akan wujud dgn satu system budaya yang membolehkan calon secara konsisten mendapat “CONSTRUCTIVE FEEDBACK”… kerana mereka adalah novice dan naif dalam process dan teknikal membuat research dan thesis, wpun mereka scorer dalam coursework masing2. Jadi budaya “constructive feedback” yang berterusan ini perlu berjalan dgn baik….

-Dr. Othman Talib-

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL