no comments

Mempertahankan Tesis Anda – Tips Pertahanan ‘Dissertation’

Latihan mempertahankan tesis

Apabila bersiap untuk mempertahankan tesis anda, membiasakan diri dengan garis panduan dan keperluan jabatan anda telah disediakan. Bercakap dengan supervisor anda untuk memastikan bahawa anda tahu apa yang diharapkan daripada anda. Setiap ahli jawatankuasa anda harus mempunyai salinan tesis anda sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum pertahanan anda, dan pertahanan bertulis anda harus memasukkan abstrak dan ringkasan. Semua borang anda perlu diisi terlebih dahulu, termasuk apa-apa dan semua tandatangan yang anda perlu dapatkan.

 

Bercakap dengan orang-orang yang telah mempertahankan tesis mereka boleh menjadi sangat membantu, kerana ia dapat memberi anda keyakinan serta perasaan yang lebih kuat tentang jangkaan yang anda hadapi. Di samping itu, menghadiri pertahanan orang lain akan memberi peluang kepada anda untuk melihat interaksi antara pelajar dan ahli jawatankuasa, mendengar jenis soalan yang mungkin anda hadapi, dan mengenal pasti ciri-ciri pertahanan tesis yang kuat dan lemah; ia akan memberikan wawasan tentang apa yang perlu dilakukan dan apa yang tidak perlu dilakukan.

 

Apabila mempertahankan kertas tesis anda secara lisan di hadapan supervisor dan ahli jawatankuasa anda, amalan benar-benar boleh menjadi sempurna. Ambil peluang untuk membincangkan tesis anda dengan orang lain. Sekiranya anda dapat mencari seseorang untuk duduk melalui pertahanan amalan, ambil kesempatan itu. Penonton anda boleh menanyakan beberapa soalan yang dituntut oleh jawatankuasa, yang boleh membantu anda mengenal pasti bahagian pertahanan anda yang perlu diasah.

 

Pada satu ketika sebelum anda mempertahankan tesis anda, anda perlu duduk dengan supervisor anda untuk sesi strategi. Gunakan masa ini untuk menganjurkan dan merancang pertahanan anda. Berhati-hati dengan reaksi supervisor anda kepada tesis anda dan perhatikan apa-apa nasihat yang mereka berikan kepada anda – dia telah mendengar banyak pertahanan dan mengetahui apa yang dicari oleh jawatankuasa. Mempunyai pertahanan tesis anda disusun dengan lebih baik dari masa ke masa akan membuat anda merasa lebih selesa dan fokus semasa pembentangan anda.

 

Ketahui garis kertas tesis anda

Pertahanan tesis adalah peluang anda untuk mengambil panggung dan untuk menunjukkan pertumbuhan dan kemajuan yang telah anda alami pada tahun-tahun anda sebagai pelajar siswazah. Inilah peluang anda untuk mempamerkan kebolehan penyelidikan anda, serta menyelesaikan keperluan gelar anda. Membela pernyataan tesis anda dapat membantu anda mendapatkan maklum balas dan cadangan yang bermanfaat yang boleh anda masukkan ke dalam draf akhir anda.

 

Pastikan untuk merentasi asas-asas semasa mempertahankan tesis anda. Pertama, berikan soalan tesis / penyelidikan anda. Anda perlu menerangkan kepentingan topik anda dan terperinci bagaimana penyelidikan anda dijalankan, termasuk kaedah pengukuran yang anda gunakan. Penemuan utama tesis anda perlu dijelaskan, serta bagaimana tesis anda menyumbang kepada badan pengetahuan dalam bidang anda. Akhirnya, anda mesti menyatakan kesimpulan dan cadangan yang telah dibuat berdasarkan penyelidikan anda.

 

Anda mesti mengharapkan, dalam beberapa cara, dikehendaki menjawab soalan penting “Jadi apa?” Apa yang telah dilakukan penyelidikan dan penulisan anda, yang mungkin penting dalam bidang anda? Profesor akan memberitahu anda bahawa pelajar siswazah cenderung tidak cukup berani, membuat tuntutan untuk apa yang mereka temukan atau dikumpulkan, semasa proses kerja tesis mereka. Sekiranya anda tidak menyatakan keyakinan mengenai penemuan anda dalam tesis, jawatankuasa anda boleh membina keraguan anda tentang nilai kerja anda.

 

Ketahui hakikat bahawa anda mungkin tahu topik anda jauh lebih baik daripada kebanyakan atau semua profesor yang membentuk jawatankuasa tesis anda. Anda mungkin telah meneliti dan merenungkan topik anda selama lebih dari setahun, dan bahan itu akan menjadi lebih segar dan lebih cepat untuk anda berbanding dengan mereka. Sekiranya anda berhenti sejenak untuk berfikir tentang hal ini, ia harus memberikan keyakinan tambahan kepada pembelaan tesis.

 

Pada masa yang sama, ahli jawatankuasa tesis anda mungkin akan mengetahui bidang anda dalam erti yang lebih luas daripada anda. Mereka mungkin meminta anda untuk menunjukkan di mana dalam skema perkara yang lebih besar, di mana dalam bidang anda, tesis anda akan sesuai. Di sinilah besar “Jadi Apa?” soalan akan timbul semasa pertahanan anda. Anda telah diberi amaran; sediakan untuknya.

 

Selain itu, satu soalan yang perlu anda perhatikan dari jawatankuasa tesis anda ialah, “Apa yang anda merancang untuk melakukan dengan tesis, di luar sekolah siswazah?” Adakah anda berhasrat untuk menyemaknya sebagai buku? Adakah anda berniat untuk melakukan penyelidikan lanjut mengenai topik anda sebaik sahaja anda mendapat pekerjaan yang keluar dari grad sekolah? Adakah anda berhasrat untuk mendapatkan geran untuk membantu anda mengembangkan projek anda? Adakah anda berhasrat untuk bekerjasama dengan sarjana lain sebelum anda menawarkan kerja anda kepada khalayak yang lebih luas?

 

Apa yang perlu dipakai untuk pertahanan tesis anda

Semasa mempertahankan tesis anda, anda ingin membuktikan kepada jawatankuasa dan penasihat anda bahawa anda mampu menghasilkan lebih banyak tulisan yang mendalam dan mendalam. Dengan ini, anda harus melihat bahagiannya. Anda akan mahu memakai pakaian profesional yang selesa – perkara terakhir yang anda mahukan ialah mengalih perhatian penonton anda dari karya yang tesis anda dengan menarik pada pakaian sementara

anda sedang membentangkan pertahanan anda atau menyoal soalan. Anda juga tidak mahu mengganggu keupayaan anda sendiri untuk menumpukan perhatian dengan memerah ke dalam kasut yang comel itu.

 

Masa pertunjukan

Tidak kira betapa anda gementar, pastikan anda memberi tumpuan dan mendengar dengan berhati-hati dengan soalan-soalan yang ditujukan kepada anda. Luangkan masa untuk berhenti seketika sebelum memberikan jawapan anda jika anda perlu – mereka tidak mahukan tindak balas yang cepat, tetapi mereka mencari yang jawapan yang kukuh. Anda harus mengharapkan diminta untuk menangani aspek-aspek yang lebih kontroversi dari tesis anda. Perlu diingat bahawa anda tidak perlu mempertahankan segala-galanya mengenai tesis anda. Jika anda tidak mempunyai jawapan kepada soalan, jangan salahkan atau janjikan – jawab bahawa soalan itu akan dijawab dan anda akan mempertimbangkannya pada masa akan datang. Mempertahankan tesis anda memerlukan anda untuk menjadi politik untuk tahap tertentu.

 

Jika anda menghadapi masalah dengan menguruskan ketakutan anda semasa mempertahankan tesis anda, anda mungkin dapat membantu menggunakan alat bantu visual semasa pembentangan anda. Mereka boleh membantu anda tetap fokus dan yakin, serta membantu anda mempercepatkan diri anda. Bantuan visual, jika anda menggunakannya, harus menyatakan dengan jelas masalah penyelidikan, objektif, pendekatan, dan sumbangan karya tesis anda.

 

Anda juga boleh membuat keputusan untuk membuat rakaman video atau audiotape pertahanan anda, kerana dapat membantu anda menjejaki reaksi, cadangan, dan kritikan yang anda terima. Selalunya ahli jawatankuasa tesis anda akan menawarkan tip untuk semakan. Ini mungkin penting apabila anda menyemak kerja anda untuk penerbitan atau pembangunan kemudian. Tetapi anda akan begitu tertumpu pada apa yang anda perlu katakan seterusnya semasa pembelaan tesis anda bahawa anda mungkin tidak akan ingat banyak apa yang dikatakan profesor selepas fakta itu. Jika anda mendokumenkan sesi, anda akan dapat mengambil dan mengikuti nasihat ahli tesis tesis anda yang ditawarkan semasa pembelaan anda.

 

Salah satu perkara yang paling penting untuk diingat ketika mempertahankan tesis anda adalah untuk mengekalkan tahap semangat tentang penyelidikan anda. Jika anda berminat dengan kerja anda, penasihat dan jawatankuasa anda akan mengambil perhatian tentang ini, dan ia akan menekankan kepentingan tesis anda. Lagipun, siapa yang tidak ghairah tentang peristiwa penutupan perjalanan yang panjang dan sukar?

Sumber – GradSchool

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL