no comments

Memilih penyelia anda

Ini mungkin langkah paling penting yang perlu anda ambil. Secara umum, pelajar tidak memilih penyelia mereka; penyelia mereka diperuntukkan oleh jabatan atau, dalam kes yang lebih sedikit, penyelia mereka mungkin telah memilih mereka.
.
Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk mempengaruhi pemilihan sendiri dan anda pastinya akan cuba melakukannya. Terdapat maklumat asas tertentu yang anda perlukan untuk yakin bahawa ahli akademik tertentu adalah orang yang sesuai untuk mengawasi anda.
.
Faktor utama adalah sama ada mereka mempunyai rekod penyelidikan yang mantap dan terus menyumbang kepada pembangunan disiplin mereka.
.
Faktor utama adalah sama ada mereka mempunyai rekod penyelidikan yang mantap dan terus menyumbang kepada pembangunan disiplin mereka.
.
Soalan-soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri adalah seperti yang berikut:
– Adakah mereka menerbitkan kertas penyelidikan baru-baru ini?
– Adakah mereka memegang geran atau kontrak penyelidikan?
– Adakah makmal diurus dengan cekap?
– Adakah mereka dijemput untuk bercakap di persidangan di universiti tempatan dan di luar negara?
.
Urusan Penyelia Perhubungan: Kenapa pentingnya?
.
Aspek penting lain yang perlu anda pertimbangkan apabila memilih penyelia anda ialah:
– Adakah semangat penyelidikan anda selaras dengan kepentingan penyelidik penyelia anda?
– Berapa rapat hubungan yang anda mahu? Perhubungan penyelia-pelajar adalah salah satu yang paling dekat dengan anda.
– Bahkan pasangan perkawinan tidak menghabiskan waktu berjam-jam setiap hari dalam hubungan dekat dengan satu sama lain, tetapi ini dapat terjadi dengan seorang siswa dan penyelia.
– Sesetengah orang perlu mempunyai penyelia mereka di sekelilingnya (terutamanya di awal), sementara yang lain merasa penindasan untuk ditanya apa yang anda sedang lakukan dan diberitahu terus menerus apa yang harus mereka lakukan dengan seterusnya.
.
Penyelidik Bebas / Autonomi
.
Corak pertama adalah hubungan di mana pelajar memerlukan masa untuk berfikir tentang kerja yang perlu dilakukan dan memerlukan kebebasan untuk membuat kesilapan semasa percubaan awal untuk memulakan sebelum membincangkan apa yang telah terjadi dengan penyelia. Dalam hubungan ini, penyelia mesti berasa santai tentang memberi masa pelajar untuk belajar melalui percubaan dan kesilapan.
.
Pengawas sedemikian berpuas hati untuk memberikan bimbingan secara berkala berbanding arahan yang diberikan oleh mereka yang lebih dekat dengan pelajar dan kerja mereka.
.
Kelebihan:
– Bekerja pada topik / minat anda sendiri
– Menjadi penyelidik profesional
– Mempunyai pengetahuan luas di kawasan anda seperti yang anda lakukan dan mewajarkan tindakan dan keputusan yang anda buat dari A hingga Z
.
Kelemahan:
– Memakan masa (perjanjian mengenai topik itu mungkin mengambil masa)
– Kurang bimbingan daripada penyelia anda jika bukan minat penyelia anda.
– Belajar melalui percubaan dan kesilapan

.

Sumber: Prof. Madya Dr. Nor Aida Abd. Rahman

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL