no comments

Membaca Secara Kritikal untuk Kajian Sastera (5 Pertimbangan)

Kajian literatur adalah bahagian penting dari setiap tesis atau disertasi, memberikan maklumat latar belakang berharga yang berkaitan dengan pekerjaan Anda dan menunjukkan pemahaman Anda mengenai subjek.

Tetapi penulisan kajian literatur yang baik memerlukan lebih daripada sekadar menyenaraikan dan meringkaskan kajian lain; anda perlu melibatkan diri dengan kritikal, mengingat bagaimana ia berkaitan dengan kerja anda sendiri.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membaca untuk kajian literatur.

1. Kekuatan dan Kelemahan
Satu perkara yang harus diingatkan ialah membaca ‘secara kritis’ tidak sama dengan hanya mengkritik sesuatu. Pertimbangkan kekuatan dan kelemahan kajian yang anda periksa, termasuk bagaimana ia dijalankan dan kesimpulan yang dibuat.

2. Teori Andaian
Satu lagi faktor penting apabila membaca secara kritikal adalah dengan membawa andaian teori yang dibuat oleh pengarang yang anda semak.

Andaian ini membentuk satu kajian dan boleh diambil untuk diberikan, jadi memahami konsep di belakang penyelidikan dapat membantu anda melihat pentingnya dan bagaimana ia berkaitan dengan pekerjaan anda.

3. Metodologi dan Bukti
Bahagian asas bacaan kritikal dalam kajian literatur sedang mempertimbangkan metodologi yang digunakan dalam kajian yang anda periksa, serta kekuatan bukti yang dikumpulkan.

Ini melibatkan pelbagai pertanyaan: Adakah kaedah yang digunakan sesuai? Apa alternatif yang mungkin ada? Adakah ukuran sampel mencukupi? Adakah data yang dikumpul dianalisis dan ditafsirkan dengan betul? Adakah ia membenarkan kesimpulan yang dibuat?

4. Batasan dan Berat Sebelah
Tiada kajian  yang bebas daripada batasan dan berat sebelah. Ini mungkin hanya masalah permohonan (satu kajian di satu negara tidak boleh digunakan untuk tetapan lain) atau pembiayaan, tetapi penting untuk mengenal pasti semua ini.

Satu kajian yang baik akan menetapkan batasannya sendiri dan kemungkinan sumber bias dalam laporan itu, tetapi anda mungkin perlu memikirkan perkara-perkara lain yang ditinggalkan oleh penyelidik asal.

5. Bagaimana Penyelidikan Berkaitan dengan Kerja Anda Sendiri
Perkara yang paling penting ketika menulis kajian literatur adalah menggambarkan hubungan antara kajian yang anda tinjau dan penyelidikan anda sendiri. Oleh itu, membaca secara kritikal membincangkan bagaimana penyelidikan yang lepas mempengaruhi pemikiran anda sendiri, serta meringkaskan kaedah dan penemuan.

Selain membantu pembaca memahami pentingnya kajian dalam kajian literatur anda, ini akan membantu mereka mengikuti hujah-hujah yang dibuat sepanjang disertasi anda.

 

SUMBER: proofreadmyessay.co.uk

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL