no comments

Mantapkan Literatur Review- Kenapa Tulis Tanpa Argumen? Literatur Review Bukan Surat Cinta !

READ and SHARE because it is RARE ! Yang aku nak tulis ni kompom tak diajar dalam tajuk Literatur Review kelas Research Methodology. Bila aku baca kupasan pelajar dalam Literature Review…. rasa semput nafas aku ni. Aku sedar menulis adalah sukar, namun dgn sedikit info dan amalan, ia akan menjadi lebih mudah.

Dalam penulisan Literature Review, setiap pernyataan yang ditulis memerlukan argument / justifikasi yang logik. Aku bukan cikgu Bahasa Melayu.. tapi semput bila baca ayat yang lengkap tanpa justifikasi. Tanpa justifilasi, ayat anda adalah andaian semata-mata… dan Literatur Review bukan andaian…. macam surat cinta anda !

Tentu ada antara anda yang dapat komen dari Supervisor:
– mana u tahu apa yang u tulis ni
– are u sure of this statement ?
– apa argumen awak tulis macam ni?
– apa rasional awak dalam statement ni?

Then… pandai2lah anda nak betulkan tulisan anda ikut komen tersebut ! So nak bagi faham skit, aku sertakan 3 dummy berikut, yang sempoi2 utk anda apply dalam penulisan anda…

Contoh 1:
a. Wanita adalah golongan yang telah mendominasi profession perguruan di Malaysia. (Ayat ini lengkap tetapi tidak cukup untuk penulisan LR kerana ketiadaan justifikasi / argumen)
b. Hampir 95% guru sekolah adalah guru wanita yang menunjukkan golongan ini mendominasi profession perguruan di Malaysian. ( “Hampir 95%” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dengan “dominasi” – barulah lengkap utk Literatur Review)

Contoh 2:
a. Ali adalah pelajar separuh masa yang gagal dalam pengajian peringkat PhD. (ayat ini lengkap tetapi tidak mencukupi kerana ketiadaan justifikasi / argumen )
b. Ali adalah pelajar separuh masa yang gagal dalam pengajian peringkat PhD akibat terlalu sibuk dengan kerja pejabat. (“sibuk kerja pejabat” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dengan “kegagalan” – barulah lengkap dan mantap ayat ini)

Contoh 3:
a. Dapatan dari kaedah soalselidik boleh digeneralisasi kepada populasi. (ayat ini lengkap tetapi tidak mencukupi kerana ketiadaan justifikasi / argumen )
b. Kaedah soalselidik yang menggunakan sampel rawak membolehkan dapatan kajian di generalisasi kepada populasi. (“sampel rawak” adalah justifikasi / argument yang dikaitkan dgn “generalisasi” – barulah mantap utk Literatur Review)

Kesimpulan: Anda mungkin berpendapat tulisan anda sudah lengkap sedangkan sebaliknya pada kaca mata pembaca. Pembaca sering tercari2 argument anda…

Sumber Dr Othman Talib

Dari Team MPWS

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL