4 comments

Langkah-langkah Penulisan Cadangan Penyelidikan (Research Proposal)

postresearchproposal-600x850

Menulis cadangan penyelidikan (research proposal) adalah tugas yang agak sukar untuk mana-mana penyelidik, terutama untuk pemula. Walau bagaimanapun, tiada projek penyelidikan yang boleh diteruskan tanpa lulus peringkat cadangan (proposal). Apabila penyelidik lulus peringkat ini, penyelidikan yang dicadangkan itu adalah hampir 40% selesai. 60% yang lain terdiri daripada pengumpulan data, analisis data, dan menulis seluruh laporan tersebut.

Buku ini direka untuk menyediakan panduan praktikal untuk pelajar dalam menulis cadangan penyelidikan. Pengenalan buku bermula dengan format Q & A yang mengandungi soalan-soalan yang paling kerap ditanya mengenai cadangan penyelidikan. Bab tiga menyediakan garis panduan cadangan penyelidikan yang lengkap. Garis panduan ini terdiri daripada tiga bab iaitu pengenalan kajian, kajian literatur, dan kaedah penyelidikan. Setiap bab ini terdiri daripada beberapa subtopik yang menjelasankan mengenai penyelidikan yang dicadangkan. Buku ini menerangkan maklumat yang diperlukan bagi setiap subtopik di bawah setiap bab.

Dalam membuat penjelasan yang lebih berkesan dan mudah difahami, buku ini menyediakan contoh-contoh yang diperolehi daripada cadangan (proposal) sebelumnya. Setelah melalui semua bab dalam buku ini, pembaca akan mendapatkan pengetahuan yang berharga dan kemahiran mengenai cadangan penyelidikan. Penulis berharap bahawa buku kecil ini akan membolehkan pembaca untuk mula menulis cadangan penyelidikan mereka sendiri.

KOMEN ANDA

4 Komen

  1. Wiween
  2. dayang
  3. KU ISKANDAR ZULKARNAIN BIN KU AZIZ

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL