no comments

Langkah-langkah dalam Mengembangkan Soal Selidik

Soal soal selidik boleh menyediakan perniagaan dengan maklumat berharga mengenai pelanggan yang berpotensi dan sebenar. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin tidak mempunyai sumber sebuah syarikat besar yang dapat mengupah sebuah syarikat pengundian. Ini bermakna anda perlu membuat soal selidik sendiri. Dengan mengikuti langkah asas proses ini, anda boleh memastikan bahawa anda akan mempunyai soal selidik yang berkualiti yang menghasilkan hasil yang berguna.

Memutuskan Tujuan

Langkah awal dalam membangun soal selidik ialah bertanya kepada diri sendiri apa yang anda ingin tahu. Contohnya, anda mungkin ingin tahu bagaimana pelanggan anda berpuas hati, perkhidmatan apa yang mereka mahu anda tawarkan atau pesaing yang mereka gunakan. Mulakan dengan membuat senarai semua soalan yang anda mahu jawab.

Memahami Penggunaan

Sebelum anda memulakan tinjauan, anda perlu memahami bagaimana anda akan menggunakan data tersebut. Sebagai contoh, jika anda ingin membandingkan pelanggan setempat kepada pelanggan luar bandar, anda perlu meminta orang yang melengkapkan soal selidik di mana mereka tinggal.

Memilih Sasaran Anda

Komponen utama reka bentuk tinjauan menentukan siapa yang hendak disurvei. Anda perlu membuat keputusan, contohnya, sama ada anda mahu menyasarkan demografi tertentu atau jika anda mahu jawapan dari seksyen rentas awam orang ramai.

Memilih Kaedah

Survei boleh diberikan dalam pelbagai cara – contohnya, secara peribadi, melalui telefon atau dalam talian. Pilih kaedah yang anda fikir akan menjadi paling mudah untuk pelanggan anda atau responden lain.

Memilih Jenis Soalan

Soalan tinjauan mengambil satu daripada dua bentuk – mereka adalah kuantitatif atau kualitatif. Soalan kuantitatif digunakan untuk mendapatkan tindak balas konkrit, seperti bilangan pelanggan yang melawat kedai anda. Soalan kualitatif meminta pendapat, seperti bagaimana mereka berpuas hati.

Menulis Soalan

Soalan sepatutnya ditulis sebagai ringkas. Nyatakan soalan anda dalam bahasa mudah dan mudah. Elakkan menggunakan struktur kalimat rumit atau kata-kata yang tidak biasa.

Menyusun Soalan

Penempatan soalan kaji selidik perlu difikirkan dengan teliti. Untuk memudahkan responden anda dalam soal selidik, mulakan dengan soalan mudah yang tidak meminta banyak maklumat peribadi. Dalam tinjauan yang lebih lama, ia membantu untuk mencampurkan jenis soalan – contohnya, menukar soalan ya-atau-tidak untuk membuka pertanyaan balas – untuk memastikan responden berminat.

Ujian

Uji kuesioner anda kepada rakan, keluarga dan pekerja. Ini membantu anda mengenal pasti soalan-soalan yang tidak jelas, kata-kata yang janggal atau kesilapan lain yang mungkin tidak anda perhatikan sendiri. Tulis semula soalan masalah sebelum menguruskan soal selidik kepada responden sebenar.

 

SUMBER: Hearst Newspapers

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL