no comments

Langkah-langkah dalam Analisis Kualitatif

Melangkah Cara Anda melalui Analisis Data Kualitatif Berkesan

.

  1. Identifying biases/ noting overall impressions-Melakukan perkara ini amat penting. Sekiranya anda tidak mengiktiraf tanggapan yang telah dipertimbangkan dan aktif untuk meneutralkannya, anda mungkin mendapati apa yang anda harapkan untuk mencari!

.

  1. Reducing and coding into themes your data – Ini melibatkan membina kedua-dua kategori dan subkategori yang kemungkinan besar akan berkembang apabila anda berfungsi melalui data anda.

.

  1. Searching for patterns and interconnections – Anda mungkin mempunyai tema bertindih di seluruh sumber data anda – jadi langkah ini meminta anda untuk mencari persamaan dan perbezaan.

.

  1. Mapping and building themes – Satu bahagian kecil dari peta awal mungkin seperti berikut (mengambil analisis video muzik sebagai contoh). Dari sini anda akan a) meneruskan pemetaan semua tema utama b) membuat lebih banyak sub kategori yang sesuai; dan c) memetakan pelbagai perhubungan. Jangan lupa memanggil kesusasteraan dalam melakukan tugas-tugas ini.

.

  1. Building and verifying theories – ini adalah anda ‘hey anda tahu apa yang mungkin berlaku di sini’ yang akan berharap fajar pada anda ketika anda pergi ke atas data anda untuk masa ke-103 dan bermain-main dengan peta anda untuk 72 kali.

.

  1. Drawing conclusions  – anda mungkin akan mengetahui lebih banyak lagi melalui proses daripada yang mungkin anda dapat berkongsi, jadi anda perlu memutuskan apa yang paling penting / penting dan menghubungkannya kembali ke soalan utama, matlamat dan objektif utama projek anda dengan cara yang paling menarik dan boleh dipercayai.

Sumber:  SAGE Publications

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL