no comments

Kualiti Soal Selidik Yang Baik

Reka bentuk soal selidik bergantung kepada maklumat penerokaan (Maklumat mengenai maklumat kualitatif (untuk menguji hipotesis tertentu yang telah dijana sebelum ini).

 

Soal selidik penerokaan: Jika data dikumpulkan atau tidak dinilai secara statistik, mungkin soal selidik formal diperlukan. Sebagai contoh, meninjau makanan sarapan pagi adalah soal selidik rasmi, mungkin menghadkan perbincangan dan menghalang penjelajahan penuh pandangan dan proses wanita. Sebaliknya seseorang mungkin menyediakan panduan singkat, mungkin sepuluh senarai pertanyaan terbuka utama, dengan probe / arahan yang sesuai yang disenaraikan di bawah masing-masing.

 

Soal selidik piawai rasmi: Jika penyelidik adalah untuk menguji dan mengukur hipotesis dan data yang akan dianalisis secara statistik, soal selidik rasmi piawai direka. Soal selidik sedemikian umumnya dicirikan oleh:

 

  • Susunan kata dan susunan soalan yang ditetapkan untuk memastikan setiap responden menerima rangsangan yang sama
  • Definisi yang ditetapkan bagi setiap soalan, untuk memastikan penemuduga menangani soalan secara konsisten dan boleh menjawab permintaan responden untuk penjelasan jika ia berlaku
  • Format tindak balas yang ditetapkan, untuk membolehkan penyempurnaan soal selidik dengan cepat semasa proses temuduga.

 

Memandangkan tugas yang sama dan hipotesis yang sama, enam orang yang berbeza mungkin akan datang dengan enam soal selidik yang berlainan untuk secara meluas dalam pilihan soalan mereka, garis persoalan, penggunaan soalan terbuka dan panjang. Tidak ada aturan yang sukar dan cepat tentang bagaimana untuk merekabentuk soal selidik, tetapi terdapat beberapa perkara yang boleh diingat:

 

  1. Satu soal selidik yang direka dengan baik harus memenuhi objektif penyelidikan. Ini adalah masalah yang jelas, tetapi banyak penyelidikan mempunyai masalah yang sangat penting kerana pemahaman yang kurang baik. Beberapa tahap ini tidak dapat dielakkan. Setiap tinjauan terikat untuk meninggalkan beberapa soalan yang tidak dijawab dan menyediakan keperluan untuk penyelidikan lanjut tetapi objektif reka bentuk soal selidik yang baik adalah untuk ‘meminimumkan’ masalah ini.
  2. Ia perlu mendapatkan maklumat yang paling lengkap dan tepat yang mungkin. Pereka bentuk soal selidik perlu memastikan bahawa responden memahami sepenuhnya soalan-soalan dan tidak mungkin menjawab, berbohong kepada pewawancara atau cuba untuk memahami sikap mereka. Soal selidik yang baik dianjurkan dan bertujuan untuk memberikan maklumat yang tepat, tidak berat sebelah dan lengkap.

 

  1. Satu soal selidik yang direka dengan baik harus memudahkan maklumat dan pewawancara merekodkan jawapannya, dan itu perlu disusun agar analisis dan interpretasi yang baik dapat dilakukan.

 

  1. Ia akan memastikan wawancara ringkas dan pada titik dan mengatur bahawa responden (s) tetap berminat sepanjang temubual.

Sumber – FAO

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL