no comments

KOD DAN ANALISIS DATA KUALITATIF ANDA DENGAN ATLAS.ti CLOUD

Menganalisis data kualitatif anda dalam talian dengan ATLAS.ti Cloud. Versi baru perisian berasaskan web ini direka oleh pakar teknologi yang memahami keperluan penyelidik kualitatif, menghasilkan alat yang fleksibel dengan antara muka intuitif yang mudah digunakan. ATLAS.ti didedikasikan untuk memenuhi semua keperluan analisis data kualitatif anda, oleh itu ciri-ciri baru terus diperbadankan. Dalam artikel amalan terbaik ini, kami akan membentangkan beberapa kemas kini terbaru untuk ATLAS.ti Cloud, dan kami akan menunjukkan bagaimana anda boleh memanfaatkan ATLAS.ti Cloud untuk projek penyelidikan kualitatif anda.

 1. Kawasan margin interaktif

  Bidang margin menunjukkan semua kerja yang telah anda lakukan pada mana-mana dokumen, supaya anda boleh melihat segmen data yang mana telah disimpan sebagai petikan, kod mana yang berkaitan dengan setiap petikan, yang membuat setiap petikan dan pengekodan, dan banyak lagi. Kawasan margin merupakan ciri klasik di semua versi ATLAS.ti, kerana ia memberikan gambaran yang selesa tentang analisis data, dan meniru cara tradisional bekerja dengan pen-dan-kertas dan memasukkan idea-idea di kawasan margin kertas. ATLAS.ti bertujuan untuk memudahkan analisa data kualitatif anda, sebab itulah selalu dibina dengan matlamat menjadikannya semudah yang mungkin untuk digunakan, sehingga anda tidak perlu menghabiskan waktu belajar bagaimana menggunakan perangkat lunak ini tetapi dapat memberi fokus betul menganalisis data anda.

  Anda boleh memilih mana-mana segmen data yang menangkap minat anda atau boleh membantu anda menjawab soalan penyelidikan anda, dan anda boleh menyimpan segmen data ini sebagai petikan. Anda boleh membuat banyak sebut harga yang anda mahu, dan setiap sebut harga boleh menjadi saiz yang anda inginkan (dari satu perkataan sahaja ke halaman penuh teks). Kekuatan analisis selalu ada di tangan anda. Sekarang anda boleh melihat panjang setiap sebut harga yang anda buat dari kawasan margin, jadi anda boleh dengan mudah memeriksa saiz petikan dan apa-apa kutipan yang bertindih.

  2. Peralihan yang tidak menentu antara penyuntingan dan analisis dokumen

  Salah satu kelebihan penting dalam bekerja di ATLAS.ti Cloud ialah anda boleh menganalisis dan mengedit dokumen anda dengan betul dalam perisian. Anda mungkin mendapati diri anda menganalisis transkripsi daripada temu bual yang direkodkan atau perbincangan kumpulan fokus, tetapi adalah perkara biasa untuk mencari taip taip dalam transkrip, atau mungkin anda perlu mensosialisasikan transkrip anda dan mengeluarkan apa-apa maklumat mengenal pasti mengenai peserta anda. Dengan ATLAS.ti Cloud, anda boleh membuat sebarang perubahan ini pada bila-bila masa dengan mengaktifkan mod edit. Cuma klik pada ikon padlock di sudut kanan atas dokumen anda yang dibuka untuk membolehkan mod penyuntingan (lihat Rajah 2). Dengan kemas kini terbaru dalam ATLAS.ti Cloud, anda boleh mengedit data kod teks secara serentak, membenarkan aliran kerja yang lebih lancar daripada sebelumnya. Cukup klik dan ketik untuk mengedit teks, dan anda boleh mengubah format dan struktur dengan hanya melayang tetikus anda ke atas teks yang diserlahkan.

  3. Gunakan lebih banyak warna untuk menyusun kodSemasa anda menganalisis data anda dan membuat kod, mungkin menjadi sukar untuk menjejaki semua kod. Anda mungkin memutuskan untuk mengumpulkan kod mengikut tema atau kategori yang menyeluruh, atau mungkin anda ingin mengatur kod anda mengikut jenisnya yang berbeza (seperti kod atribut, kod tindakan, kod vivo, dan sebagainya). ATLAS.ti sengaja direka untuk menjadi “slate kosong” yang dapat disesuaikan dengan hampir semua metodologi kualitatif. Terdapat banyak kaedah dan strategi codings, jadi anda boleh memilih pendekatan yang paling sesuai untuk kajian dan soalan penyelidikan anda. Anda boleh dengan mudah mengatur kod anda di ATLAS.ti dengan memberikan warna kepada setiap kod. Dengan kemas kini baru untuk ATLAS.ti Cloud, anda boleh memilih dari lebih banyak pilihan warna untuk membezakan kod berbeza anda. Untuk menukar warna kod, pergi ke halaman keseluruhan kod kod dan klik pada bulatan warna di sebelah nama kod itu.

  4. Gabungkan kod bersama-samaKetika datang untuk mengatur daftar kod, pengelompokan dan pewarnaan kod Anda dapat menjadi cara terbaik untuk menetapkan tema atau kategori yang menyeluruh. Walau bagaimanapun, ia juga mungkin berlaku bahawa anda menyedari bahawa anda mempunyai banyak kod yang sangat serupa, atau mungkin kod pendua tidak sengaja dibuat. Ini adalah sebahagian daripada analisis data kualitatif yang normal, dan itulah sebabnya mengapa ATLAS.ti juga menjadikannya sangat mudah untuk mengatur semula senarai kod anda kerana anda terus menyempurnakan analisis anda. Anda kini boleh menggabungkan kod bersama-sama ke dalam satu kod tunggal, jadi anda boleh dengan mudah membawa kod serupa bersama-sama di bawah satu kod atau menyingkirkan kod duplikat. Pada mulanya, anda mungkin berfikir bahawa anda hanya boleh memadam jenis kod ini; Walau bagaimanapun, jika anda memadam kod, anda juga akan kehilangan sambungan kod yang dipegang dengan semua petikan yang berkaitan. Untuk mengelakkan masalah ini dan perlu kembali kepada data dan mengembalikan pengekodan, ATLAS.ti menawarkan pilihan untuk hanya menggabungkan kod: dengan cara itu, kod tersebut digabungkan bersama, termasuk semua kutipan yang berkaitan dan sebarang ulasan bertulis. Untuk menggabungkan sebarang kod bersama-sama, pergi ke halaman keseluruhan kod kod, pilih kod dengan mencentang kotak di sebelah kiri setiap nama kod, dan pilih butang “Merge codes” di bahagian bawah halaman (lihat Rajah 5). Selesaikan semula senarai kod anda yang anda suka memberitahu kisah analisa data anda.

  Anda boleh menggabungkan seberapa banyak kod yang anda mahu pada masa yang sama. Apabila mengklik pada butang “Merge codes”, anda boleh memasukkan nama kod baru yang anda ingin gunakan, komen kod baru ini (ini adalah ruang yang bagus untuk menulis definisi kod itu), dan anda boleh memilih warna untuk kod baru yang digabungkan.

  5. Mudah melihat data berkodATLAS.ti Cloud telah menawarkan penjelajahan petikan yang canggih dengan mana anda boleh menanyakan data anda dengan menggunakan peraturan penapis yang berbeza (untuk maklumat lanjut, anda boleh membaca artikel kami di penjelajahan petikan ATLAS.ti Cloud dengan mengklik di sini https://atlasti.com/2018/11/26/exploring-your-quotations-in-atlas-ti-cloud/). Sebagai tambahan kepada ini, kini anda boleh dengan mudah melihat semua petikan yang dikaitkan dengan mana-mana kod dengan mengklik kod itu dari halaman pangkalan kod kod (lihat Rajah 7). ATA ATLAS.ti kemudian akan menunjukkan kepada anda semua petikan yang berkaitan (termasuk dokumen setiap petikan datang dari serta apa-apa komen yang mungkin anda tulis pada petikan). Oleh itu, anda dapat melihat berapa banyak petikan yang dikaitkan dengan setiap kod dengan melihat “groundedness” setiap kod (dipaparkan di sebelah kanan setiap kod dalam halaman ikhtisar kod), dan anda boleh dengan mudah melihat petikan tersebut hanya dengan klik pada kod.

  6. Pemikiran terakhir

  Artikel ini menggariskan beberapa ciri terbaru ATLAS.ti Cloud, termasuk kawasan margin interaktif, peralihan yang sukar dilakukan antara mengedit dan menganalisis mana-mana dokumen, menukar warna kod, melihat petikan berkaitan mana-mana kod, dan menggabungkan kod. Ciri-ciri baru terus dimasukkan ke dalam ATLAS.ti Cloud untuk membuat perjalanan analisis data kualitatif semudah mungkin. Jika ada apa-apa yang anda ingin anda lakukan di ATLAS.ti Cloud

  Sumber : atlasti.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL