no comments

KEPENTINGAN KAJIAN & TINJAUAN LITERATUR

Kajian literatur mempunyai peranan penting dalam struktur tesis. Ia harus menunjukkan artikel dan kajian yang telah memberi inspirasi kepada penulis, tetapi ia mempunyai makna yang berbeza juga :

  • Ia memberikan pembaca laporan komprehensif mengenai betapa pentingnya topik ini dengan membuktikan kepentingan artikel yang dipetik.
  • Ia memberikan pembaca peluang untuk membandingkan dan menilai tulisan-tulisan berharga yang telah memberi inspirasi kepada penulis. Oleh itu, semakan kesusasteraan lebih daripada menawarkan pendekatan teoretikal, tetapi ia mewujudkan tingkap inspirasi untuk penyelidik lain.
  • Para penonton dapat membuat idea mengenai fokus kertas, untuk kajian kesusasteraan menawarkan petunjuk ke arah ini. Oleh itu, pembaca boleh meramalkan yang menjadi tumpuan.
  • Ia menunjukkan perspektif yang berbeza mengenai penyelidikan terdahulu, mengenal pasti sebarang percanggahan atau jurang, mencari jalan baru untuk menentukan sesuatu yang tertentu.
  • Kajian literatur memberikan peluang untuk tafsiran baru, membuktikan bahawa tesis anda sendiri merupakan titik permulaan untuk perdebatan dan idea masa depan. Mencampurkan bahan-bahan lama dan baru untuk membentuk perspektif yang berbeza adalah tidak biasa kerana semakan kesusasteraan lebih sering daripada gabungan idea yang disatukan dalam sintesis asal.
  • Ia menyerlahkan kredibiliti penyelidikan anda dalam bidang tertentu

 

PASTIKAN ANDA MEMAHAMI KEPERLUAN

Kajian literatur boleh menjadi tesis sendiri. Ramai profesor meminta pelajar menulis ulasan kesusasteraan mengenai subjek tertentu, sebab itu adalah penting untuk mempunyai gambaran yang jelas mengenai aspek ini. Jadi, pertama sekali, tanyakan kepada pengajar anda jika anda perlu menjalankan penyelidikan sendiri atau hanya menilai kesusasteraan lain untuk membina sintesis penemuan anda. Juga, jangan lupa untuk bertanya sama ada anda harus memasukkan kritikan sumber anda jika perlu untuk menawarkan penilaian. Sesetengah guru akan jelas mengenai jenis sumber yang mereka suka (buku, jurnal, laman web), Jadi jika anda tidak mempunyai maklumat ini, pastikan anda meminta ini juga. Sebelum mendapat pen dan kertas, anda perlu tahu dengan tepat bagaimana kandungan penulisan anda kelihatan seperti.

Cari pangkalan data dan fokus

Sebaik sahaja anda telah menubuhkan subjek tesis anda, anda boleh teruskan untuk mengumpul tumpukan tulisan yang akan anda gunakan. Sumber yang berkaitan dengan penyelidikan anda boleh didapati di pelbagai perpustakaan dan katalog dalam talian. Anda boleh menggunakan kata kunci tertentu untuk mencari Internet, setiap pilihan bekerja dengan baik selagi anda memberi tumpuan kepada subjek anda. Dengan begitu banyak artikel yang menarik untuk dibaca, ia dapat sedikit menggembirakan untuk membuat pilihan.

 

Berikut adalah contoh: kajian mengenai bagaimana sukan meningkatkan berat badan. Mencari jenis tulisan ini boleh mengambil masa lebih daripada yang diramalkan kerana topik itu mempunyai begitu banyak aspek menarik. Dengan subjek yang kaya dengan kemungkinan, ia boleh menjadi lebih sukar untuk menumpukan pada aspek tertentu. Katakan anda ingin membuktikan hubungan antara kedua-dua mereka, tetapi terdapat begitu banyak maklumat menarik mengenai diet. Jangan buang masa berharga untuk meneliti aspek tangen sasaran utama anda, dan jangan memberikan lebih banyak kredit daripada yang sepatutnya. Pasti, kehilangan berat juga mengenai kualiti makanan yang baik, tetapi ini bukan tumpuan anda

 

SUMBER : https: eliteessaywriters.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL