no comments

Kepentingan Kajian Lepas (Literature Review) dalam Penulisan Penyelidikan

1. Ia Mencipta Hubungan dengan Pembaca Anda

Kajian lepas membantu anda mewujudkan hubungan dengan pembaca anda supaya mereka dapat mempercayai bahawa anda telah melakukan kajian anda. Oleh kerana itu, mereka dapat memberi anda kredit untuk usaha anda: anda telah melakukan misi pencari fakta dan pemeriksaan fakta, salah satu langkah awal penulisan penyelidikan.

Sebagai pelajar, anda mungkin tidak pakar dalam bidang tertentu; Walau bagaimanapun, dengan menyenaraikan kajian menyeluruh dalam kertas penyelidikan anda, anda memberitahu pembaca, pada dasarnya, anda tahu apa yang anda sedang lakukan. Lebih banyak buku, artikel, dan sumber lain yang dapat anda cantumkan dalam kajian lepas, semakin banyak peluang dan kepakaran anda yang dapat diperolehi. Ianya bergantung pada jenis kertas penyelidikan anda, setiap kajian boleh menjadi panjang atau pendek.

 

2. Ia Membantu Anda Menghindari Plagiarisme yang tidak disengajakan

Bayangkan senario ini. Anda telah menulis kertas penyelidikan, kertas asal di bidang pengkhususan anda, tanpa semakan sebarang kertas kajian. Apabila anda hendak menerbitkan kertas kerja, anda akan mengetahui bahawa seseorang telah menerbitkan kertas mengenai topik yang sangat mirip dengan kajian anda. Sudah tentu, anda tidak mengambil apa-apa daripada penerbitan itu; Walau bagaimanapun, jika dan apabila anda menerbitkan karya anda, orang akan mencurigai kesahihan kajian anda. Mereka akan menanyakan lebih lanjut mengenai kepentingan mengulangi penyelidikan yang sama. Anda boleh menggunakan masa, wang, dan sumber lain yang anda telah membazirkan pada penyelidikan anda tadi dengan kajian yang lain. Sekiranya anda telah membuat kajian semula pada permulaan penyelidikan anda, anda boleh dengan mudah mengelakkan kejadian tersebut. Semasa penyusunan semakan anda, anda mungkin dapat melihat bagaimana orang lain telah melakukan penyelidikan serupa mengenai topik anda. Dengan mengetahui fakta ini, anda boleh menyesuaikan atau mengubah penyelidikan anda sendiri sedemikian rupa sehingga tidak semata-mata mengulangi idea asal atau lama orang lain.

3. Ia Menentukan Fokus Penyelidikan anda
Semasa anda mengumpulkan sumber-sumber di luar, anda akan mengatasi, menilai, mensintesis, dan menguraikan inti sumber-sumber luar dalam kata-kata anda sendiri. Melalui proses ini, anda akan dapat meletakkan kaitan penyelidikan anda dalam konteks yang lebih besar dari apa yang telah dilakukan oleh penyelidik lain mengenai topik anda pada masa lalu.

Kajian lepas akan membantu anda membandingkan dan membezakan apa yang anda lakukan dalam konteks sejarah penyelidikan serta bagaimana penyelidikan anda berbeza atau asli dari yang dilakukan oleh orang lain, membantu anda merasionalisasikan mengapa anda perlu melakukan penyelidikan khusus ini.

Mungkin anda menggunakan kaedah penyelidikan baru atau berbeza yang belum wujud sebelum ini, membolehkan anda mengumpulkan data dengan lebih tepat atau melakukan eksperimen yang lebih tepat dan tepat terima kasih kepada banyak inovasi teknologi moden. Oleh itu, adalah penting untuk membantu anda membentuk dan membimbing penyelidikan anda ke arah yang anda mungkin tidak berfikir dengan menawarkan pandangan dan perspektif yang berbeza mengenai topik penyelidikan.

 

Sumber  – https://owlcation.com/humanities/literature_review

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL