no comments

Kepentingan Kajian Kesusasteraan dalam Penulisan Penyelidikan

Melakukan kajian literatur yang teliti adalah penting apabila anda menulis mengenai penyelidikan di mana-mana peringkat. Ia adalah kerja rumah asas yang diandaikan telah dilakukan dengan berhati-hati, dan fakta yang diberikan dalam semua kertas penyelidikan. Dengan menyediakan satu, biasanya ditawarkan dalam pengenalan anda sebelum anda mencapai kenyataan tesis anda, anda memberitahu pembaca anda bahawa anda tidak mengabaikan asas-asas penyelidikan.

Ia bukan sahaja mengkaji apa-apa penyelidikan yang telah dilakukan pada masa lalu pada topik anda, tetapi ia juga menilai, mengepulasi, membandingkan dan membezakan, dan mengaitkan berbagai buku ilmiah, artikel penyelidikan, dan sumber-sumber lain yang relevan yang berkaitan langsung dengan penyelidikan semasa anda. Memandangkan sifat asas menyediakan satu, kertas penyelidikan anda tidak akan dipertimbangkan dengan serius jika ia tidak mempunyai satu di awal kertas anda.

1. Ia Mencipta Hubungan dengan Penonton Anda
Kajian literatur membantu anda mewujudkan hubungan dengan penonton atau pembaca anda supaya mereka dapat mempercayai bahawa anda telah melakukan kerja rumah anda. Akibatnya, mereka dapat memberi anda kredit untuk usaha yang wajar anda: anda telah melakukan misi pencari fakta dan pemeriksaan fakta, salah satu langkah awal penulisan penyelidikan.

Sebagai pelajar, anda mungkin tidak pakar dalam bidang tertentu; Walau bagaimanapun, dengan menyenaraikan kajian menyeluruh dalam kertas penyelidikan anda, anda memberitahu penonton, pada dasarnya, anda tahu apa yang anda sedang bicarakan. Akibatnya, lebih banyak buku, artikel, dan sumber lain yang dapat anda cantumkan dalam kajian literatur, semakin banyak beasiswa dan kepakaran anda yang dapat dipercaya. Bergantung pada jenis kertas penyelidikan anda, setiap penyertaan boleh panjang atau pendek. Sebagai contoh, jika anda menulis disertasi doktor atau tesis tuan, penyertaan boleh lebih panjang daripada yang dalam kertas jangka panjang. Kuncinya adalah berpegang pada inti sumber apabila anda mensintesis sumber dalam kajian: tesis, kaedah penyelidikan, penemuan, isu, dan perbincangan selanjutnya yang disebutkan dalam sumber.

2. Ia Membantu Anda Menghindari Plagiarisme yang tidak sengaja
Bayangkan senario ini. Anda telah menulis kertas penyelidikan, kertas asal di bidang pengkhususan anda, tanpa semakan sastera. Apabila anda hendak menerbitkan kertas kerja, anda akan mengetahui bahawa seseorang telah menerbitkan kertas mengenai topik yang sangat mirip dengan anda. Sudah tentu, anda tidak menjiplak apa-apa daripada penerbitan itu; Walau bagaimanapun, jika dan apabila anda menerbitkan karya anda, orang akan mencurigai kesahihan anda. Mereka akan menanyakan lebih lanjut mengenai kepentingan mengulangi penyelidikan serupa. Singkatnya, anda boleh menggunakan masa, wang, dan sumber lain yang anda telah membazirkan pada penyelidikan anda mengenai sesuatu yang lain. Sekiranya anda telah membuat kajian semula kesusasteraan pada permulaan penyelidikan anda, anda boleh dengan mudah mengelakkan kejadian tersebut. Semasa penyusunan semakan anda, anda mungkin dapat melihat bagaimana orang lain telah melakukan penyelidikan serupa mengenai topik anda. Dengan mengetahui fakta ini, anda boleh menyesuaikan atau menoreh penyelidikan anda sendiri sedemikian rupa sehingga tidak semata-mata membalikkan idea asal atau lama orang lain.

3. Ia Menonjolkan Fokus Penyelidikan anda
Semasa anda mengumpulkan sumber-sumber di luar, anda akan mengatasi, menilai, mensintesis, dan menguraikan inti sumber-sumber luar dalam kata-kata anda sendiri. Melalui proses penuaan ini, anda akan dapat meletakkan kaitan penyelidikan anda dalam konteks yang lebih besar dari apa yang telah dilakukan oleh penyelidik lain mengenai topik anda pada masa lalu (Lihat Rujukan 1).

Tinjauan literatur akan membantu anda membandingkan dan membezakan apa yang anda lakukan dalam konteks sejarah penyelidikan serta bagaimana penyelidikan anda berbeza atau asli dari yang dilakukan oleh orang lain, membantu anda merasionalisasikan mengapa anda perlu melakukan penyelidikan khusus ini (Lihat Rujukan 2).

Mungkin anda menggunakan kaedah penyelidikan baru atau berbeza yang belum tersedia sebelum ini, membolehkan anda mengumpulkan data dengan lebih tepat atau melakukan eksperimen yang lebih tepat dan tepat terima kasih kepada banyak inovasi teknologi moden. Oleh itu, adalah penting untuk membantu anda membentuk dan membimbing penyelidikan anda ke arah yang anda tidak mungkin berfikir dengan menawarkan pandangan dan perspektif yang berbeza mengenai topik penyelidikan.

Banyak Jenis Berbeza
Bergantung pada bidang pengkhususan anda, kajian literatur boleh mengambil pelbagai bentuk: kajian argumentatif, kajian integratif, ulasan sejarah, kajian metodologi, semakan sistematik, dan ulasan teori.

Kajian argumentatif ditulis untuk menunjukkan pandangan yang menentang posisi tertentu. Ini akan menjadi sangat berharga untuk memujuk orang lain untuk menyertai anda dalam menyokong tesis anda.
Kajian integratif terdiri daripada peperiksaan dan analisis kritikal pada topik tertentu untuk memperkenalkan keperluan untuk penyelidikan baru. Sebagai contoh, anda boleh menggunakannya untuk menyebarkan wabak pandemik, dengan alasan bagaimana kaedah lama mengumpul dan menganalisis data tidak mencukupi dan bagaimana teknologi moden, seperti analisis DNA, akan membantu membuat kajian yang sama lebih tepat.
Begitu juga, semakan sejarah akan menilai semua rekod sejarah biasiswa secara kronologi sementara kajian metodologi meneliti kaedah penyelidikan sahaja pengumpulan data, analisis kritikal, tafsiran, dan hasil penyelidikan, contohnya.
Semakan kesusasteraan dalam bidang mana-mana adalah penting kerana ia menawarkan gambaran keseluruhan dan rekapitulasi mengenai biasiswa yang diberikan dari masa lalu hingga kini, memberikan pembaca rasa fokus terhadap arah mana penyelidikan baru anda menuju.

Sumber: owlcation

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL