no comments

Kenali Apa itu SPSS dan Kegunaannya

SPSS merupakan salah satu perisian statistik pertama yang diwujudkan pada tahun 1968 oleh tiga pelajar Stanford University, Norman H. Nie, C. Hadlai Hull, dan Dale H. Bent. Apabila mula menciptaperisian ini dikendalikan pada komputer kerangka utama , sehingga akhirnya penerbit McGraw-Hill menerbitkan SPSS manual pengguna .

 

Pada tahun 1984, SPSS muncul dalam versi PC (boleh digunakan untuk komputer desktop) di bawah nama SPSS / PC +, dan sejajar dengan populariti sistem operasi Windows SPSS pada tahun 1992 mengeluarkan versi Windows. Di samping itu, SPSS juga mewujudkan  strategik dengan rumah perisian lain, seperti Oracle Corp, Business Object, dan Ceres Integrated Solution untuk memperkuat pasaran dalam risikan perniagaan .


Seiring dengan perkembangan era maka matlamat awal yang dibuat SPSS sedikit bergeser. Pada mulanya, SPSS diwujudkan untuk memproses data dalam bidang sains sosial, dan pada masa itu SPSS bermaksud Pakej Statistik untuk Sains Sosial . Walau bagaimanapun, kini fungsi SPSS telah diperluaskan untuk melayani pelbagai jenis pengguna seperti proses pengeluaran kilang, penyelidikan sains, dan lain-lain. Oleh itu, lanjutan SPSS ditukar kepada Penyelesaian Produk dan Perkhidmatan Statistik , di mana pengguna perisian ini juga sangat pelbagai seperti HSBC Bank, ABN Amro Bank, AC Nielsen (firma penyelidikan pemasaran terbesar di dunia), American Airlines, British Telecommunication, Canon UK, Unilever, University of Chicago, dan syarikat besar lain. 
Pada masa ini,   perisian   SPSS tidak hanya menangani isu-isu statistik tetapi telah berkembang menjadi   perlombongan data   (meneroka data yang dikumpulkan), dan   analitik ramalan . Versi terbaru SPSS ialah SPSS 17 yang dilancarkan akhir 2007, yang sebelum ini telah dikeluarkan pelbagai versi SPSS dari SPSS 7.5, SPSS 10, kepada SPSS 15. 
Anda perlu memasang perisian SPSS pertama sebelum membuka program. Di bawah adalah cara untuk membuka program SPSS yang telah dipasang pada komputer riba atau PC. 

1.Klik bermula pada desktop sebelah kiri komputer riba atau PC anda dan pilih menu program , jadi pada SPSS Inc , dan klik statistik 17.0 kemudian pilih menu statistik SPSS 17.0 2. keluar seperti di bawah 3.Selepas itu klik OK pada pendedahan keluar seperti di bawah 


4. Kemudian buka statistik 17.0 program SPSS seperti berikut, 
buka pandangan Boleh ubah , dan isikan ruang yang disediakan seperti nama, jenis, lebar, perpuluhan, label, nilai dan sebagainya5.Kemudian beralih juga ke paparan data , dan isikan maklumat ruang / hasil soalan yang berjalan melalui GOOGLE DOCS and MONKEY SURVEY ..

6. Apabila selesai mengisi maklumat di atas, anda juga perlu melihat pandangan pembolehubah carta bar dan paparan data dengan mengklik analisis dan pilih statistik deskrit , 7. Pindahkan semua notis ke kotak seterusnya dan klik pada statistik 8.Seterusnya klik pada minimum dan maksimum > klik teruskan 9.Klik pada carta dan pilih carta pai > klik teruskan10.Sususnya, klik pada format > klik OK


11.First adalah output pandangan data di atas akan dipaparkan.Data mengandungi FREQUENCY, PIE CHART, CHART BAR dan lain-lain. Jadi ia berterusan supaya ia selesai dengan merujuk kepada soalan siasatan yang dibuat. 

Apabila menjalankan SPSS saya berdasarkan GOOGLE DOCS saya ada 
jalankan program yang digunakan untuk membuat analisis statik yang biasanya digunakan untuk pertanyaan, organisasi dan data banyal sekali lagi. Melalui program ini kita dapat melihat mod mod , median dan analisis keseluruhan masalah probing. 

IT WORK FOR TODAY..TQ

SUMBER: Solehah Razak

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL