no comments

Kelebihan Sampel Cadangan Penyelidikan

Ia mungkin terdengar pelik, tetapi sedikit pelajar sepenuhnya mendapatkan makna dan kepentingan cadangan penyelidikan. Sebenarnya, jika anda mempunyai cadangan penyelidikan yang baik, ini bermakna anda akan menjalankan penyelidikan yang baik. Cadangan penyelidikan yang buruk dan rendah mungkin sebabnya penyelidikan anda tidak akan bermula.

Tujuan utama cadangan penyelidikan adalah untuk meyakinkan pembaca nilai projek anda dan kecekapan anda. Anda perlu membuktikan bahawa anda mempunyai rancangan untuk kerja anda dan projek anda akan berjaya. Pembaca anda perlu memastikan bahawa ia bukan satu lagi tulisan yang tidak berguna, tetapi kajian penyelidikan yang sangat penting untuk sains.

Kami tidak mahu mengatakan bahawa membuat cadangan penyelidikan mudah. Kebanyakan pelajar menghadapi banyak masalah dengannya. Itulah sebabnya perkara yang benar-benar akan membantu anda adalah sampel cadangan penyelidikan.

Jadi, bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripada sampel cadangan penyelidikan.

 1. Lihat struktur keseluruhan.

Contoh cadangan penyelidikan akan menunjukkan kepada anda bahagian-bahagian yang perlu dimasukkan. Lebih-lebih lagi, anda akan memahami bagaimana setiap bahagian mesti teratur dan maklumat apa yang diperlukan. Organisasi yang betul diperlukan, dan anda boleh mengkajinya dalam sampel cadangan penyelidikan ini.

 1. Periksa bahagian yang paling penting.

Terdapat beberapa bahagian dalam setiap cadangan penyelidikan yang sangat penting. Ini adalah kajian literatur dan Bayar perhatian khusus kepada bahagian-bahagian ini apabila anda mengkaji sampel cadangan penyelidikan yang anda temukan.

 1. Elakkan kesilapan biasa.

Contoh cadangan penyelidikan adalah cara terbaik untuk mengetahui kesilapan yang paling biasa yang dibuat dalam cadangan penyelidikan. Antara kesilapan ini tidak menumpukan kepada masalah utama penyelidikan, tidak dapat memberikan argumen yang diperlukan untuk menyokong projek itu, tidak mengikut keperluan format tertentu, dan banyak lagi. Tiada siapa yang mahu membuat kesilapan seperti ini. Itulah sebabnya anda perlu mengkaji sampel kajian penyelidikan yang anda dapati dengan teliti.

Kita boleh menghitung banyak kelebihan lain dari sampel cadangan penyelidikan, tetapi kita tidak fikir ia benar-benar perlu. Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah dengan cadangan penyelidikan anda, anda tidak perlu berbuat apa-apa tetapi menggunakan bantuan sampel cadangan penyelidikan.

Tiada formula tetap untuk menulis cadangan penyelidikan akademik.

Pertama, anda harus berunding dengan penasihat anda tentang panjang proposal penyelidikan anda, susunan, format, jadual kandungan, dan jumlah halaman. Perlu diingat bahawa pembinaan yang baik dan keterbacaan cadangan penyelidikan anda adalah untuk kelebihan anda.

Perkara yang paling penting dalam menulis cadangan penyelidikan akademik yang baik adalah untuk menggariskan sebab-sebab yang anda cadangkan untuk melakukan penyelidikan dan apa proses dan prosedur yang akan anda ikuti untuk menyelesaikan projek.

Berikut adalah 10 langkah penting dalam menulis cadangan penyelidikan akademik yang baik:

 1. Tentukan topik umum.

Langkah pertama dalam menulis cadangan penyelidikan akademik yang meyakinkan adalah untuk mengenal pasti topik kajian umum atau kawasan subjek untuk disiasat. Biasanya, ini adalah langkah paling mudah kerana cadangan penyelidikan anda akan terikat dengan tema umum kursus.

 1. Melakukan kajian literatur mengenai topik ini.

Anda harus membaca sastera sebanyak mungkin dalam topik umum. Membuat nota dan meringkaskan tujuan dan penemuan setiap kajian yang berkaitan dengan topik cadangan penyelidikan akhirnya.

 1. Kenal pasti jurang dalam kesusasteraan.

Tujuan menjalankan kajian literatur adalah untuk mengetahui apa kajian telah dilakukan mengenai subjek cadangan penyelidikan anda dan kemudian mengenal pasti sebarang jurang yang jelas dalam kesusasteraan. Mengkaji tinjauan literatur mendalam akan membuka peluang baru untuk anda menambah kepada pengetahuan yang sedia ada dalam bidang subjek umum.

 1. Kenal pasti masalah dan bingkai pernyataan tujuan.

Kenal pasti masalah yang berkaitan dengan jurang dalam kesusasteraan dan bingkai pernyataan tujuan. Anda harus menjelaskan mengapa anda menyiasat topik ini, apa yang anda cadangkan lakukan, dan mengapa orang lain harus berminat dalam penyelidikan anda.

 1. Tulis pengenalan.

Pengenalan kepada cadangan itu hendaklah termasuk:

 • Pernyataan masalah
 • Ringkasan ringkas kesusasteraan
 • Penerangan ringkas jurang dalam kesusasteraan
 • Pernyataan tujuan
 1. Tentukan hipotesis penyelidikan dan / atau soalan penyelidikan.

Seterusnya, anda perlu membuat penyelidikan hipotesis dan / atau soalan penyelidikan dengan teliti untuk kajian anda. Hipotesis penyelidikan menentukan apa yang anda akan menyiasat dan apa yang anda harapkan dapat dicari dalam kajian penyelidikan anda.

 1. Tentukan kaedah penyiasatan.

Bahagian kaedah adalah bahagian penting dalam cadangan penyelidikan. Dalam bahagian kaedah anda, anda harus menggariskan prosedur yang akan anda ikuti untuk menyelesaikan kajian yang anda cadangkan.

Bahagian kaedah umumnya merangkumi:

 • Penjelasan mengenai reka bentuk penyelidikan
 • Saiz sampel dan ciri sampel yang dicadangkan
 • Prosedur pengumpulan dan analisis data
 1. Tentukan reka bentuk penyelidikan.

Gariskan reka bentuk penyelidikan cadangan penyelidikan akademik anda. Anda harus menggambarkan dua atau tiga alternatif yang mungkin untuk setiap bahagian reka bentuk.

 1. Tentukan saiz sampel dan ciri-ciri sampel.

Dalam bahagian akademik ini, anda akan menerangkan saiz sampel kajian anda dan ciri-ciri peserta dalam sampel.

 1. Tentukan prosedur pengumpulan data dan analisis.

Dalam bahagian ini, terangkan bagaimana anda akan mengumpul data anda. Jelaskan skim analisa data yang dikumpulkan dan pelaporan hasilnya.

Cadangan penyelidikan akademik umumnya mengikuti format proposal penyelidikan yang serupa, namun ada beberapa variasi. Garis besar berikut merangkumi komponen utama cadangan penyelidikan. Cadangan penyelidikan anda akan menjadi variasi struktur asas berikut.

 1. Tajuk muka surat
 2. Abstrak
 3. Isi kandungan
 4. Pengenalan (termasuk Pernyataan Masalah, Tujuan Penyelidikan, dan Pentingnya Penyelidikan)
 5. Latar Belakang (termasuk Ukur Kesusasteraan)
 6. Huraian Penyelidikan yang Dicadangkan (termasuk Kaedah atau Pendekatan)
 7. Huraian Sumber Institusi yang Berkaitan
 8. Senarai Rujukan
 9. Kakitangan
 10. Belanjawan

Pastikan struktur proposal penyelidikan anda sesuai dengan keperluan kajian anda.

Lakukan yang terbaik untuk menghasilkan cadangan mencari profesional. Cuba menjadi menarik dan bermaklumat, ringkas dan tepat

Sesetengah orang berfikir bahawa mana-mana orang celik boleh menulis cadangan penyelidikan akademik yang baik. Tetapi malangnya, ini tidak benar. Penulisan akademik adalah kemahiran yang sukar untuk menguasai. Ia memerlukan banyak amalan dan dedikasi. Kertas penyelidikan bukan tugas akademik yang paling sukar, tetapi ia memerlukan banyak masa!

Sampel cadangan penyelidikan yang baik akan membolehkan anda melihat struktur keseluruhan dan bahagian terpenting dalam cadangan penyelidikan akademik dan membantu anda mengelakkan kesilapan yang paling biasa. Sekiranya anda menghadapi kesukaran menulis cadangan penyelidikan, atau apa-apa jenis kertas akademik lain, lihat banyak petua menulis akademik yang terdapat di laman web kami, atau memesan kertas akademik khusus.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL