no comments

Kelebihan dan Manfaat Olah Data SPSS Dalam Berbagai Bidang

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada pembaca semuaa.

SPSS adalah program komputer statistik yang berfungsi untuk membantu memproses data statistik secara tepat dan tepat, dan menghasilkan output yang dikehendaki oleh pembuat keputusan. Statistik boleh ditakrifkan sebagai suatu aktiviti yang bertujuan untuk mengumpul data, meringkaskan atau mempersembahkan data dan kemudian menganalisis data menggunakan kaedah tertentu, dan mentafsir hasil analisis. Sains boleh didapati dalam pelbagai disiplin seperti ekonomi, kewartawanan, psikologi, dan lain-lain. Sebagai contoh, dalam pengurusan statistik sains, fungsi ini berfungsi untuk membantu membuat keputusan mengenai masalah tertentu. Dalam pengiraan statistik, alat yang paling biasa digunakan ialah data SPSS.

Program pemprosesan data SPSS telah digunakan dalam banyak bidang seperti penyelidikan pasaran, kawalan kualiti dan peningkatan, serta penyelidikan saintifik. Program SPSS sangat popular kerana ia sering digunakan sebagai alat untuk memproses pemprosesan data. Sehingga kini, program SPSS masih digunakan dalam pelbagai bidang seperti kewangan, telekomunikasi, runcit, farmaseutikal, tentera, penyiaran, penyelidikan pemasaran, pemasaran pangkalan data, penarafan kredit, ramalan perniagaan, penilaian kepuasan pengguna dan sebagainya. Data SPSS jika program ini sangat membantu dalam memproses data, maka hasil data jika dicapai juga dapat dipertanggungjawabkan dan dipercaya.

Dari sudut pandangan statistik, terdapat dua jenis data yang boleh diproses menggunakan program SPSS, data kualitatif dan data kuantitatif. Data kualitatif ialah data yang boleh dinyatakan dalam bentuk bukan berangka, seperti jenis kerja seseorang termasuk nelayan, petani, pekerja, dan lain-lain. Ia juga boleh menjadi data jantina (lelaki atau perempuan), tahap kepuasan seseorang memuaskan dengan ketidakpuasan, kepuasan, dan sangat berpuas hati, dan data bukan berangka lain. Data kualitatif seperti ini perlu diukur terlebih dahulu untuk diproses dengan statistik. Bagaimana untuk mengukur data kualitatif ini ialah memberi skor tertentu (wanita diberikan skor 1, lelaki diberi skor 2), kedudukan (tidak berpuas hati 1, berpuas hati 2, dll.), Atau memberi pendapat (Yes 1, No 2). Ini akan memudahkan pemprosesan data dengan program SPSS.

Walaupun data kuantitatif adalah data yang boleh dinyatakan dalam angka, seperti ketinggian seseorang, umur seseorang, jumlah jualan dalam sebulan, bilangan bakteria dalam eksperimen, dan sebagainya. Oleh kerana data ini adalah angka, ia akan mudah digunakan untuk data SPSS.

Terima kasih.

Selamat maju jaya.

Sumber : Panduan skripsi

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL