no comments

Kelebihan dan Kekurangan Data Kualitatif

Kelebihan Data Kualitatif
1. Ia membantu analisis mendalam: Data kualitatif yang dikumpulkan menyediakan para penyelidik dengan analisis mendalam tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan subjek. Semasa mengumpul data kualitatif, para penyelidik cenderung menyiasat peserta dan dapat mengumpulkan maklumat yang mencukupi dengan menanyakan jenis pertanyaan yang tepat. Dari satu siri soalan dan jawapan, data yang dikumpul digunakan untuk membuat kesimpulan.

2. Memahami apa yang difikirkan pelanggan: Data kualitatif membantu penyelidik pasaran untuk memahami pemikiran pelanggan mereka. Penggunaan data kualitatif memberi gambaran tentang mengapa pelanggan membeli produk. Memahami bahasa pelanggan membantu penyelidikan pasaran membuat kesimpulan tentang data yang dikumpulkan secara lebih sistematik.

3. Data Kaya: Data yang dikumpul boleh digunakan untuk melakukan penyelidikan di masa depan juga. Oleh kerana soalan-soalan yang diminta untuk mengumpul data kualitatif adalah soalan terbuka, responden bebas untuk menyatakan pendapat mereka yang membawa kepada pengumpulan lebih banyak maklumat.

Kekurangan Data Kualitatif
1. Memakan masa: Oleh kerana mengumpul data kualitatif lebih banyak memakan masa, lebih sedikit orang adalah kajian berbanding dengan mengumpul data kuantitatif dan melainkan jika masa dan anggaran membenarkan, saiz sampel yang lebih kecil dimasukkan.

2. Tidak mudah untuk umum: Oleh kerana lebih sedikit orang dipelajari, sukar untuk menyeimbangkan hasil populasi itu.

3. Bergantung pada kemahiran penyelidik: Data jenis ini dikumpulkan melalui wawancara satu sama lain, pemerhatian, kumpulan fokus dan lain-lain. Ia bergantung kepada kemahiran dan pengalaman penyelidik untuk mengumpulkan maklumat dari sampel.

 

SUMBER: questionpro

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL