no comments

Kaedah Penyelidikan Kualitatif

Para penyelidik kualitatif menggunakan mata, telinga, dan kecerdasan masing-masing untuk mengumpul persepsi dan deskripsi mendalam mengenai populasi, tempat, dan peristiwa yang disasarkan. Penemuan mereka dikumpulkan melalui pelbagai kaedah, dan selalunya, seorang penyelidik akan menggunakan sekurang-kurangnya dua atau beberapa yang berikut semasa menjalankan kajian kualitatif.

  • Pemerhatian langsung – Dengan pemerhatian langsung, seorang penyelidik mengkaji orang ketika mereka menjalani kehidupan seharian tanpa terlibat atau mengganggu. Jenis penyelidikan ini sering tidak diketahui oleh mereka yang di bawah kajian, dan oleh itu, mesti dilakukan di tempat awam di mana orang tidak mempunyai jangkaan privasi yang munasabah. Sebagai contoh, seorang penyelidik mungkin memerhatikan cara orang asing berinteraksi di khalayak ramai ketika mereka berkumpul untuk menonton pelaku jalanan.

 

  • Kaji selidik terbuka – Walaupun banyak kaji selidik direka untuk menjana data kuantitatif, banyak juga direka bentuk dengan soalan terbuka yang membenarkan penjanaan dan analisis data kualitatif. Sebagai contoh, kaji selidik mungkin digunakan untuk menyiasat bukan hanya pemilih yang dipilih calon politik, tetapi mengapa mereka memilih mereka, dengan kata-kata mereka sendiri.

 

  • Kumpulan fokus – Dalam kumpulan fokus, seorang penyelidik melibatkan sekumpulan kecil peserta dalam perbualan yang direka untuk menghasilkan data yang berkaitan dengan soalan penyelidikan. Kumpulan fokus boleh mengandungi mana-mana dari 5 hingga 15 peserta. Para saintis sosial sering menggunakannya dalam kajian yang meneliti peristiwa atau trend yang berlaku dalam komuniti tertentu. Mereka juga biasa dalam penyelidikan pasaran.

 

  • Wawancara mendalam – Para penyelidik menjalankan wawancara mendalam dengan bercakap dengan peserta dalam satu persatu. Kadang-kadang seorang penyelidik mendekati wawancara dengan senarai pertanyaan atau topik yang telah ditetapkan untuk perbincangan tetapi membolehkan percakapan berkembang berdasarkan bagaimana responden bertindak balas. Pada masa yang lain, penyelidik telah mengenal pasti topik minat tertentu tetapi tidak mempunyai panduan formal untuk perbualan, tetapi membolehkan peserta membimbingnya.

 

  • Sejarah lisan – Kaedah sejarah lisan digunakan untuk membuat akaun sejarah peristiwa, kumpulan, atau komuniti, dan biasanya melibatkan satu siri wawancara mendalam yang dijalankan dengan satu atau beberapa peserta dalam tempoh masa yang panjang.

 

  • Pemerhatian peserta – Kaedah ini sama dengan pemerhatian, namun dengan yang satu ini, penyelidik juga mengambil bahagian dalam tindakan atau peristiwa untuk tidak hanya mematuhi orang lain tetapi untuk mendapatkan pengalaman pertama dalam penetapan.

 

  • Pemerhatian etnografi – Pemerhatian etnografi adalah kaedah pemerhatian yang paling intensif dan mendalam. Berasal dari antropologi, dengan kaedah ini, seorang penyelidik sepenuhnya memasukkan dirinya ke dalam penyelidikan dan hidup di kalangan para peserta sebagai salah satu dari mereka untuk mana saja dari bulan ke tahun. Dengan melakukan ini, penyelidik cuba melihat peristiwa-peristiwa dan mempunyai pengalaman dari sudut pandang mereka yang dipelajari dalam rangka untuk mengembangkan akaun mendalam dan jangka panjang masyarakat, peristiwa, atau trend di bawah pemerhatian.

 

  • Analisis kandungan – Kaedah ini digunakan oleh ahli sosiologi untuk menganalisis kehidupan sosial dengan menafsirkan kata-kata dan imej dari dokumen, filem, seni, muzik, dan produk budaya dan media lain. Para penyelidik melihat bagaimana kata-kata dan imej digunakan, dan konteks di mana mereka digunakan untuk membuat kesimpulan tentang budaya yang mendasari. Dalam dekad yang lalu, analisis kandungan bahan digital, terutamanya yang dihasilkan oleh pengguna media sosial, telah menjadi teknik popular dalam sains sosial.

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL