no comments

Kaedah Penyelidikan (Konsep Utama Kaedah Saintifik)

Terdapat beberapa aspek penting dalam metodologi penyelidikan. Inilah ringkasan konsep utama dalam penyelidikan saintifik dan percubaan untuk menghapuskan salah tanggapan umum dalam sains.

Langkah-langkah kaedah saintifik dibentuk seperti jam pasir – bermula dari soalan umum, menyempitkan untuk memberi tumpuan kepada satu aspek tertentu, dan mereka bentuk penyelidikan di mana kita dapat melihat dan menganalisis aspek ini. Akhirnya, kita menyimpulkan dan umumkan kepada dunia sebenar.

Merumuskan Masalah Penyelidikan
Penyelidik menganjurkan penyelidikan mereka dengan merumuskan dan menentukan masalah penyelidikan. Ini membantu mereka memberi tumpuan kepada proses penyelidikan supaya mereka boleh membuat kesimpulan yang mencerminkan dunia sebenar dengan cara yang terbaik.

Hipotesis
Dalam penyelidikan, hipotesis adalah penjelasan yang disyorkan mengenai fenomena.

Hipotesis nol adalah hipotesis yang cuba ditolak seorang penyelidik. Biasanya, hipotesis nol mewakili pandangan / penjelasan semasa tentang aspek dunia yang ingin diteliti oleh penyelidik.

Metodologi penyelidikan melibatkan penyelidik menyediakan hipotesis alternatif, hipotesis penyelidikan, sebagai cara alternatif untuk menjelaskan fenomena tersebut.

Penyelidik menguji hipotesis untuk membuktikan hipotesis nol, bukan kerana dia suka hipotesis penyelidikan, tetapi kerana itu akan semakin dekat untuk mencari jawapan kepada masalah tertentu. Hipotesis penyelidikan sering berdasarkan pemerhatian yang membangkitkan syak wasangka bahawa hipotesis nol tidak selalu betul.

Dalam Percubaan Stanley Milgram, hipotesis nol adalah bahawa personaliti menentukan sama ada seseorang akan menyakiti orang lain, sementara hipotesis penyelidikan adalah bahawa peranan, arahan dan arahan adalah lebih penting dalam menentukan sama ada orang akan menyakiti orang lain.

Pembolehubah
Pemboleh ubah adalah sesuatu yang berubah. Ia berubah mengikut faktor yang berbeza. Sesetengah pemboleh ubah berubah dengan mudah, seperti nilai pertukaran saham, sementara pemboleh ubah lain hampir sama, seperti nama seseorang. Penyelidik sering berusaha untuk mengukur pembolehubah.

Pemboleh ubah boleh menjadi nombor, nama, atau apa sahaja yang boleh berubah.

Contoh pembolehubah ialah suhu. Suhu berbeza mengikut pembolehubah dan faktor lain. Anda boleh mengukur suhu yang berbeza di dalam dan di luar. Jika ia adalah hari yang cerah, kemungkinan suhu akan lebih tinggi daripada jika ia mendung. Satu lagi perkara yang boleh membuat perubahan suhu adalah sama ada sesuatu telah dilakukan untuk memanipulasi suhu, seperti menyalakan api di cerobong.

Dalam penyelidikan, anda biasanya menentukan pemboleh ubah mengikut apa yang anda mengukur. Pembolehubah bebas adalah pemboleh ubah yang ingin diukur oleh pengkaji (penyebabnya), sementara pemboleh ubah bergantung adalah kesan (atau kesan yang diandaikan), bergantung pada variabel bebas. Pemboleh ubah ini sering dinyatakan dalam penyelidikan percubaan, dalam hipotesis, contohnya. “apakah kesan keperibadian dalam menolong tingkah laku?”

Dalam metodologi penyelidikan penerokaan, mis. dalam beberapa penyelidikan kualitatif, pembolehubah bebas dan bergantung tidak mungkin dikenal pasti sebelumnya. Mereka mungkin tidak dinyatakan kerana penyelidik tidak mempunyai idea yang jelas mengenai apa yang sebenarnya berlaku.

Pembolehubah mengkombinasikan adalah pemboleh ubah yang mempunyai kesan signifikan ke atas pembolehubah bergantung bahawa penyelidik gagal untuk mengawal atau menghapuskan – kadang-kadang kerana penyelidik tidak mengetahui kesan pembolehubah yang membingungkan. Kuncinya adalah untuk mengenal pasti kemungkinan pemboleh ubah yang mengelirukan dan entah bagaimana cuba untuk menghapuskan atau mengawalnya.

Operasi
Operasi adalah untuk mengambil konsep kabur (pembolehubah konseptual), seperti ‘tingkah laku membantu’, dan cuba mengukurnya dengan pemerhatian tertentu, mis. bagaimana mungkin orang dapat membantu orang asing dengan masalah.

Memilih Kaedah Penyelidikan
Pemilihan kaedah penyelidikan adalah penting untuk membuat kesimpulan tentang fenomena. Ia memberi kesan kepada apa yang boleh anda katakan tentang sebab dan faktor-faktor yang mempengaruhi fenomena ini.

Ia juga penting untuk memilih kaedah penyelidikan yang berada dalam had yang boleh dilakukan oleh penyelidik. Masa, wang, kemungkinan, etika dan ketersediaan untuk mengukur fenomena dengan betul adalah contoh isu yang menghalang penyelidikan.

Memilih Pengukuran
Memilih ukuran saintifik juga penting untuk mendapatkan kesimpulan yang betul. Sesetengah pengukuran mungkin tidak mencerminkan dunia sebenar, kerana mereka tidak mengukur fenomena yang sepatutnya.

SUMBER: Explorable.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL