no comments

Kaedah Analisis Data Kualitatif

 

Beberapa kaedah disediakan untuk menganalisis data kualitatif. Kaedah analisis data yang paling biasa digunakan ialah:

  • Analisis kandungan: Ini adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk menganalisis data kualitatif. Ia digunakan untuk menganalisis maklumat yang didokumenkan dalam bentuk teks, media, atau barang fizikal. Bila menggunakan kaedah ini bergantung pada soalan penyelidikan. Analisis kandungan biasanya digunakan untuk menganalisis maklum balas daripada orang yang ditemu duga.
  • Analisis naratif: Kaedah ini digunakan untuk menganalisis kandungan dari pelbagai sumber, seperti wawancara responden, pemerhatian dari lapangan, atau tinjauan. Ia memberi tumpuan kepada penggunaan cerita dan pengalaman yang dikongsi oleh orang untuk menjawab soalan penyelidikan.
  • Analisis wacana: Seperti analisis naratif, analisis wacana digunakan untuk menganalisis interaksi dengan orang. Walau bagaimanapun, ia memberi tumpuan kepada menganalisis konteks sosial di mana komunikasi antara penyelidik dan responden berlaku. Analisis wacana juga melihat persekitaran harian responden dan menggunakan maklumat tersebut semasa analisis.
  • Teori yang berasaskan: Ini merujuk kepada penggunaan data kualitatif untuk menjelaskan mengapa fenomena tertentu berlaku. Ia melakukan ini dengan mengkaji pelbagai kes serupa dalam tetapan yang berbeza dan menggunakan data untuk mendapatkan penjelasan sebab akibat. Penyelidik boleh mengubah penjelasan atau membuat yang baru kerana mereka mengkaji lebih banyak kes sehingga mereka tiba di penjelasan yang sesuai dengan semua kes

Kaedah-kaedah ini adalah yang paling biasa digunakan. Walau bagaimanapun, kaedah analisis data lain, seperti analisis perbualan, juga boleh didapati.

Analisis data mungkin merupakan komponen penyelidikan yang paling penting. Analisis lemah menghasilkan hasil yang tidak tepat yang tidak hanya menghalang kesahihan penyelidikan tetapi juga membuat penemuan tidak dapat digunakan. Adalah penting untuk memilih kaedah analisa data anda dengan teliti untuk memastikan penemuan anda adalah berwawasan dan boleh dilakukan.

SUMBER : https://blog.socialcops.com/academy/resources/qualitative-quantitative-data-analysis-methods

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL