no comments

Jenis Penyelidikan Kualitatif

Prinsip utama operasi untuk menjalankan penyelidikan kualitatif ialah memahami orang dari segi cara mereka beroperasi, hidup, pengalaman, dan bayangkan. Penyelidikan kualitatif adalah payung yang luas, dengan pelbagai jenis teknik dan cara menjalankan kajian sedemikian. Apa yang berikut adalah penjelasan beberapa kaedah kualitatif yang paling popular:

Etnografi: Pendekatan antropologi untuk menjalankan penyelidikan kualitatif adalah salah satu yang membolehkan penyelidik menanam dirinya sendiri dalam persekitaran semula jadi subjek yang dia cuba untuk belajar. Penyelidik dibenamkan dalam kehidupan kehidupan seperti subjek yang dikaji, mengalami dan mengganggu dengan mereka. Sesetengah kajian antropologi klasik telah melihat penyelidik menanam diri mereka di sebuah kampung atau kampung puak, hidup dan meneliti orang yang mendiami mereka, adat dan tradisi mereka, dan sebagainya.

Teori tanah: Pendekatan ini untuk penyelidikan kualitatif menggunakan data penyelidikan ke tee. Daripada menggambar teori pada awal penyelidikan, pendekatan ini menghasilkan teori dari data yang dikumpulkan melalui penyelidikan. Teori ini didasarkan pada data. Sebagai contoh, data anda akan membolehkan anda untuk kod dan mengklasifikasikannya, yang membawa kepada perkembangan teori.

Fenomenologi: Pendekatan kajian fenomena kualitatif, atau manifestasi perkara. Ia mengkaji fenomena tertentu, dalam banyak sudut dan aspek, menambah pengetahuan tentang fenomena tersebut. Sebagai contoh, jika anda meneliti fenomena kilat, anda melihat maklumat yang anda boleh akses kepada petir kerana ia berpengalaman.

Kajian kes: Pendekatan kajian kes cuba mengkaji unit mana-mana subjek. Ia berusaha untuk menggabungkan semua aspek dan maklumat mengenai unit yang sedang dikaji, yang menyumbang untuk menerangkan atau menerangkan sesuatu. Ini boleh menjadi negara atau syarikat.

Walaupun ini adalah beberapa pendekatan untuk menjalankan penyelidikan kualitatif, metodologi untuk penyelidikan tersebut berbeza-beza juga. Beberapa kaedah yang lebih menonjol diterangkan di sini:

Temubual: Temubual adalah salah satu kaedah kualitatif yang paling biasa digunakan, untuk membolehkan akses kepada naratif dan tanggapan individu dan peribadi. Temubual berfungsi sebagai saluran kepada data yang kaya, yang sering disalin untuk menangkap pantulan peribadi yang mendalam.

Perbincangan kumpulan fokus: Perbincangan kumpulan fokus adalah cara yang baik untuk memupuk sekumpulan responden dan responden, dengan menimbulkan soalan yang kemudiannya dibincangkan oleh kumpulan. Dinamik dalam kumpulan, perbahasan, pendapat, dan jawapan membolehkan “jaring” jawapan kepada soalan-soalan yang ditimbulkan, yang membolehkan penyelidik memetakan mereka.

Pemerhatian peserta: Kaedah ini untuk penyelidikan kualitatif melibatkan penyelidik yang membenamkan dirinya sendiri dalam kumpulan kumpulan dan memerhati dengan serius untuk melihat perihalan yang ditonjolkan dari tetapan yang sedang diteliti. Ini mungkin termasuk tetapan kontekstual yang lebih besar, perihalan individu, dinamik dalam kumpulan, pendapat individu, dan sebagainya.

Analisis kandungan: Analisis kandungan dokumen atau video menyediakan bacaan yang hampir sama dengan artikel tersebut. Ia membolehkan pemeriksaan bagaimana perkataan, angka, gambar, dan teks memberikan makna, dan menawarkan penjelasan budaya. Analisis kandungan menghasilkan kod dan kategori, apabila tertakluk kepada analisis yang ketat.

Senarai kaedah penyelidikan kualitatif ini tidak menyeluruh, tetapi merupakan kompilasi yang paling popular yang digunakan. Dalam dunia kemajuan teknologi sekarang, alat teknologi seperti kamera, peranti rakaman audio, dan alat lain membantu proses pengumpulan data kualitatif, muncul sebagai unsur tambahan dalam setiap kaedah di atas. Selanjutnya, ruang digital menawarkan saluran baru untuk analisis dan pengkajian penyelidikan.

 

SUMBER: editage.com

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL