no comments

Jenis-Jenis ‘Research Degree’

Sekiranya anda berminat dalam kajian pasca siswazah berasaskan penyelidikan terdapat beberapa jenis kursus untuk dipilih, bergantung pada keutamaan anda. Adakah anda sedang mencari pembangunan peribadi, laluan perkembangan akademik atau peningkatan pekerjaan? Berapa banyak komitmen yang anda ingin buat dari segi masa atau wang? Panduan ringkas berikut untuk jenis ijazah penyelidikan boleh membantu anda membuat keputusan yang lebih bermaklumat.

Ijazah Sarjana Penyelidikan (Master by Research / MRes)
Ini sering dikaji sebagai batu loncatan kepada PhD, terutamanya dalam seni, kemanusiaan dan sains sosial, di mana ia mungkin dijangka atau mungkin diperlukan sebelum memohon untuk PhD. Kursus ini melibatkan projek penyelidikan dan termasuk latihan kaedah penyelidikan yang berkaitan dengan disiplin yang dikaji.

Kelebihan
•Ujian yang baik untuk melihat sama ada anda menikmati penyelidikan tanpa melakukan sendiri dan mencari dana untuk PhD penuh
•Berguna untuk pekerjaan di luar akademik, di mana penyelidikan merupakan tumpuan utama tugas

 

PhD (atau D Phil)
Memulakan PhD melibatkan komitmen untuk sekurang-kurangnya tiga tahun pengajian dan penyiapan tesis, satu penyelidikan penyeliaan yang besar yang memberikan sumbangan asli kepada pengetahuan sedia ada di lapangan. Anda mungkin perlu mencari penyelia yang berpotensi di jabatan universiti di mana anda ingin belajar dan kemudian mengemukakan cadangan penyelidikan atau anda mungkin menemui satu projek penyelidikan khusus yang diiklankan sebagai pelajar dengan pembiayaan yang dilampirkan. Sesetengah program PhD kini termasuk elemen mengajar mengenai kaedah penyelidikan dan kemahiran yang boleh dipindahkan berkaitan kerjaya yang lain. Walau bagaimanapun, PhD diberikan hampir sepenuhnya pada kualiti tesis dan keupayaan anda untuk membentangkan dan membincangkan penemuan anda dalam peperiksaan lisan (viva voce).

Kelebihan
•Peringkat pertama dalam kerjaya penyelidikan akademik. Kebanyakan pensyarah universiti mempunyai PhD.
•PhD juga boleh berguna dalam industri atau sektor awam
•Kajian mendalam dan sumbangan pengetahuan baru dalam bidang subjek yang anda rasakan bersemangat

 

MPhil
Jika anda ingin belajar PhD, anda mungkin perlu mendaftar awal untuk MPhil dan memindahkan ke program PhD selepas 12-18 bulan. Bagaimanapun MPhil juga boleh diambil sebagai kelayakan dalam haknya sendiri. Ia melibatkan menulis tesis yang lebih pendek daripada PhD dan mungkin termasuk pemeriksaan lisan.

Kelebihan
•Berguna jika projek penyelidikan yang dicadangkan anda mempunyai skop yang mencukupi untuk PhD penuh
•Langkah pertama dalam perjalanan ke PhD

 

Doktor Profesional atau Pakar Perubatan
Kelayakan ini adalah untuk mereka yang mempunyai kelayakan peringkat Sarjana dan kepakaran tiga tahun atau lebih dalam bidang profesional dan ingin melakukan kajian peringkat PhD yang berkaitan dengan bidang profesional mereka semasa bekerja. Contohnya ialah EngD, (Doktor dalam Kejuruteraan) dan DBA (Doktor dalam Pentadbiran Perniagaan). Kursus ini mengambil sekurang-kurangnya tiga tahun separuh masa dan penyelidikan biasanya dijalankan di tempat pekerjaan. Ia termasuk kaedah penyelidikan akademik dan pakar yang berkaitan dengan profesion khusus, yang secara formal dinilai.

Kelebihan
•Sesetengah program diiktiraf oleh badan profesional, jadi dapat meningkatkan perkembangan kerjaya
•Sesetengah memberi tumpuan kepada pencapaian peribadi, seperti DBA, untuk meningkatkan kemahiran perundingan
•Penyelidikan boleh dilakukan sementara masih bekerja

Sumber – jobs.ac.uk

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL