no comments

JENIS ARTIKEL JURNAL

Adalah berguna untuk membiasakan diri dengan pelbagai jenis artikel yang diterbitkan oleh jurnal. Walaupun ia mungkin muncul terdapat banyak jenis artikel yang diterbitkan kerana pelbagai jenis nama yang diterbitkan di bawah, kebanyakan artikel yang diterbitkan adalah salah satu daripada jenis berikut; Penyelidikan Asli, Artikel Semula, Laporan pendek atau Surat, Kajian Kes, Metodologi.

Penyelidikan Asal:

Ini adalah jenis manuskrip jurnal yang paling biasa digunakan untuk menerbitkan laporan lengkap data dari penyelidikan. Ia boleh dipanggil Artikel Asal, Artikel Penyelidikan, Penyelidikan, atau Artikel, bergantung kepada jurnal. Format Penyelidikan Asal sesuai untuk pelbagai bidang dan pelbagai jenis kajian. Ia termasuk bahagian Pengenalan, Kaedah, Hasil, dan Perbincangan penuh.

Laporan pendek atau Surat:

Kertas-kertas ini menyampaikan laporan ringkas mengenai data dari penyelidikan asal yang editor percaya akan menarik bagi banyak penyelidik, dan kemungkinan akan merangsang penyelidikan lanjut di lapangan. Oleh kerana formatnya agak singkat, ini berguna untuk para saintis dengan hasil yang sensitif pada waktu (contohnya, mereka yang sangat berdaya saing atau disiplin yang cepat berubah). Format ini sering mempunyai had panjang yang ketat, jadi beberapa butiran percubaan tidak boleh diterbitkan sehingga penulis menulis manuskrip Penyelidikan Asli penuh. Kertas-kertas ini kadang-kadang dipanggil komunikasi ringkas.

Kajian Artikel:

Kajian Artikel menyediakan ringkasan penyelidikan yang menyeluruh mengenai topik tertentu, dan perspektif mengenai keadaan lapangan dan di mana ia menuju. Mereka sering ditulis oleh pemimpin dalam disiplin tertentu selepas jemputan dari editor jurnal. Ulasan sering dibaca secara meluas (contohnya, oleh para penyelidik yang mencari pengenalan penuh ke lapangan) dan sangat dipetik. Ulasan biasanya menyebut kira-kira 100 artikel penyelidikan utama.

TIP: Jika anda ingin menulis ulasan tetapi tidak dijemput oleh jurnal, pastikan untuk menyemak laman web jurnal sebagai beberapa jurnal untuk tidak mempertimbangkan Ulasan yang tidak diminta. Jika laman web tidak menyebut sama ada Ulasan ditugaskan, adalah bijak untuk menghantar surat siasatan pra-penyerahan kepada editor jurnal untuk mencadangkan manuskrip Semula anda sebelum anda meluangkan masa untuk menulisnya.

Kajian kes:

Artikel-artikel ini melaporkan kejadian spesifik fenomena yang menarik. Matlamat Kajian Kes adalah untuk membuat penyelidik lain menyedari kemungkinan fenomena tertentu mungkin berlaku. Jenis kajian ini sering digunakan dalam perubatan untuk melaporkan kejadian patologi yang belum diketahui atau yang baru muncul.

Kaedah atau Kaedah

Artikel ini membentangkan kaedah percubaan baru, ujian atau prosedur. Kaedah yang diterangkan mungkin sama sekali baru, atau mungkin menawarkan versi yang lebih baik dari kaedah sedia ada. Artikel itu harus menggambarkan pendahuluan yang boleh dibuktikan mengenai apa yang ada sekarang.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL