no comments

Ingin Menulis Jurnal Ilmiah? Kenali 4 Sumber Literatur Ini

Sebelum melakukan penulisan artikel pada jurnal ilmiah biasanya akan melakukan telaah pustaka berkaitan dengan teori dan kajian terdahulu sesuai dengan bidang keilmuan yang menjadi masalah kajian. Kaedah ini dipanggil kajian literatur, ia bertujuan pada mulanya, menunjukkan kedudukan penyelidikan yang dilaporkan dalam artikel mengenai kajian lain dalam bidang yang sama. Kedua, ia memberikan gambaran yang jelas mengenai kemajuan yang telah dicapai daripada penyelidikan yang ditulis dalam artikel tersebut. Akhirnya, ia membantu pembaca membuat kesimpulan mengenai sumbangan penting yang dibuat oleh penyelidikan dalam artikel bertulis

Untuk lebih mudah melakukan kajian literatur dalam menulis jurnal ilmiah, berikut beberapa sumber yang perlu anda ketahui:

1. Artikel Pada Jurnal
Hasil penyelidikan yang telah dilakukan, kedua-dua kajian lapangan dan kajian literatur ditulis berkaitan dengan prinsip-prinsip saintifik yang dipersetujui. Dalam pemilihan artikel saintifik cuba menggunakan hasil penyelidikan terkini yang diterbitkan dalam dua hingga empat tahun yang lalu. Untuk mendapatkan jurnal saintifik yang diingini, anda boleh cuba mendapatkan jurnal saintifik yang relevan melalui akses jurnal sumber terbuka.

2. Prosiding Seminar
Pada asasnya prosiding seminar hampir sama dengan jurnal saintifik, perbezaannya ialah proses seminar itu lebih banyak hasil daripada persidangan saintifik. Di mana kertas dari seminar saintifik dikumpulkan untuk penerbitan yang akan datang. Walau bagaimanapun, prosiding seminar saintifik masih perlu melalui proses penyuntingan dan mempunyai ISBN. Prosiding Seminar atau mesyuarat saintifik lain adalah buku yang selainnya mempunyai ISBN atau ISSN juga memenuhi kriteria berikut: (a) Terdapat satu Team Editorial yang terdiri daripada satu atau lebih pakar dalam bidang sains yang sesuai, dan (b) Diterbitkan dan diedarkan serendah negara.

3. Buku
Sebagai salah satu sumber kesusasteraan, sebuah buku adalah lembaran yang mengandungi perbincangan dengan bahan dalam bidang sains tertentu. Buku-buku rujukan boleh dalam bentuk hasil penyelidikan saintifik sebelumnya atau juga boleh mengandungi konsep-konsep asas bidang sains. Penggunaan buku sebagai rujukan juga harus memberi perhatian kepada tahun penerbitan agar tetap berkaitan dengan topik tersebut.

4. Internet
Sebagai sumber kesusasteraan elektronik, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakannya sebagai rujukan supaya dapat dibenarkan dalam kertas saintifik. Beberapa syarat ini adalah: (a) Artikel yang diterbitkan oleh portal media massa yang boleh dipercayai; (b) Data atau maklumat yang dirakamkan oleh laman web rasmi Kementerian / Lemabaga / Kerajaan Tempatan. (3) Blog dari pakar yang pakar dalam bidang mereka; (4) Laman web rasmi sesebuah organisasi, baik nasional dan antarabangsa, misalnya data tentang pelanggaran hak asasi manusia menurut Kontras atau data dari laman web Bank Dunia, WHO; (5) Jika anda ingin mengakses jurnal elektronik, lebih baik memilih jurnal yang mempunyai sistem jurnal akses terbuka.

Di samping itu, terdapat beberapa sumber lain yang boleh digunakan sebagai sastera seperti laporan dari institusi kerajaan, contohnya profil kawasan, data dari kementerian dan berita dalam media cetak seperti surat khabar dan majalah. Mari mulailah menulis sekarang, selamat menulis!

 

SUMBER: Penerbit Deepublish

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL