no comments

Enam Jenis Penyelidikan Kualitatif

Penyelidikan sains sosial seringkali sesuai dengan salah satu daripada dua kategori: kualitatif atau kuantitatif. Penyelidikan kualitatif memberi tumpuan kepada tingkah laku manusia dari sudut pandang peserta, sementara penyelidikan kuantitatif mencari fakta yang didapati secara umum di seluruh kumpulan yang ditakrifkan. Enam jenis penyelidikan kualitatif digunakan secara meluas dalam perniagaan, pendidikan dan model organisasi kerajaan.
.
Petua
Enam jenis penyelidikan kualitatif adalah model fenomenologi, model etnografi, teori yang berasaskan, kajian kes, model sejarah dan model naratif.

Kaedah fenomenologi
Menyifatkan bagaimana setiap peserta mengalami pengalaman khusus adalah matlamat kaedah penyelidikan fenomenologi. Kaedah ini menggunakan wawancara, pemerhatian dan tinjauan untuk mengumpulkan maklumat dari subjek. Phenomenology sangat prihatin dengan bagaimana peserta merasakan perkara semasa sesuatu peristiwa atau aktiviti. Perniagaan menggunakan kaedah ini untuk membangunkan proses untuk membantu wakil penjualan dengan berkesan menutup jualan menggunakan gaya yang sesuai dengan keperibadian mereka.

Model Etnografi
Model etnografi adalah salah satu kaedah penyelidikan kualitatif yang paling popular dan diiktiraf secara meluas; ia merenung subjek dalam budaya yang tidak dikenali kepada mereka. Matlamatnya adalah untuk mempelajari dan menggambarkan ciri-ciri budaya dengan cara yang sama seperti antropologi melihat cabaran dan motivasi budaya yang mendorong kumpulan. Kaedah ini sering merendam penyelidik sebagai subjek untuk tempoh masa yang lama. Dalam model perniagaan, etnografi adalah pusat untuk memahami pelanggan. Menguji produk secara peribadi atau dalam kumpulan beta sebelum melepaskannya kepada orang ramai adalah contoh penyelidikan etnografi.

Kaedah Teori Terpusat
Kaedah teori yang berasas cuba untuk menjelaskan mengapa suatu tindakan tindakan berkembang seperti yang dilakukannya. Teori berasaskan melihat nombor subjek yang besar. Model teori dibangunkan berdasarkan data sedia ada dalam mod yang ada dalam sains genetik, biologi atau psikologi. Perniagaan menggunakan teori berasaskan apabila menjalankan tinjauan pengguna atau kepuasan yang menargetkan pengguna menggunakan produk atau perkhidmatan syarikat. Data ini membantu syarikat mengekalkan kepuasan dan kesetiaan pelanggan.

Model Kajian Kes
Tidak seperti teori yang berasas, model kajian kes memberikan pandangan mendalam pada satu subjek ujian. Subjek ini boleh menjadi orang atau keluarga, perniagaan atau organisasi, atau bandar atau bandar. Data dikumpulkan dari pelbagai sumber dan dikumpulkan menggunakan butiran untuk membuat kesimpulan yang lebih besar. Perniagaan sering menggunakan kajian kes apabila memasarkan kepada pelanggan baru untuk menunjukkan bagaimana penyelesaian perniagaan mereka menyelesaikan masalah untuk subjek.

Model bersejarah
Kaedah sejarah penyelidikan kualitatif menggambarkan peristiwa lalu untuk memahami corak-corak masa kini dan menjangka pilihan masa depan. Model ini menjawab soalan berdasarkan ide hipotesis dan kemudian menggunakan sumber untuk menguji idea untuk sebarang penyimpangan berpotensi. Perniagaan boleh menggunakan data sejarah kempen iklan sebelumnya dan demografi yang disasarkan dan mengecilkannya dengan kempen baru untuk menentukan kempen yang paling berkesan.

Model Naratif
Model naratif berlaku sepanjang tempoh masa yang panjang dan menyusun maklumat seperti yang berlaku. Seperti cerita cerita, ia mengambil subjek pada titik permulaan dan meninjau situasi sebagai halangan atau peluang yang berlaku, walaupun naratif akhir tidak selalu berada dalam urutan kronologi. Perniagaan menggunakan kaedah naratif untuk menentukan personas pembeli dan menggunakannya untuk mengenal pasti inovasi yang merayu kepada pasaran sasaran.

.

Sumber : bizfluent

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL