no comments

Empat model yang anda temui dalam Pemodelan Persamaan Struktur :

Path Analysis

Soalan penyelidikan yang lebih menarik boleh ditanya dan dijawab menggunakan Analisis Laluan. Analisis jalan adalah penerapan pemodelan persamaan struktur tanpa pemboleh ubah laten. Salah satu kelebihan analisis jalur ialah kemasukan hubungan antara pembolehubah yang berfungsi sebagai peramal dalam satu model tunggal Satu contoh khusus dan umum adalah model pengantaraan. Walaupun bukan satu-satunya cara menilai pengantaraan, ia adalah satu yang sangat intuitif dan cekap. Model ini di sini menunjukkan beberapa hubungan mediasi yang berbeza. Salah satu hubungan antara Latihan dan Penyakit. Anda boleh melihat ada jalan langsung dari Exercise to Illness, tetapi ada juga jalan yang dimediasi yang melalui Fitness. Model ini menegaskan bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada kesan Latihan Penyakit adalah Latihan yang mempengaruhi Kecergasan, dan Kecergasan, seterusnya mempengaruhi Penyakit.

 

 

Confirmatory Factor Analysis

PengesahanAnalisis Faktor Pengesahan (CFA) melampaui pengurangan data. Anda belajar mengenai Analisis Faktor Eksplorasi sebelum CFA, dan masih menggunakan kedua-dua kebanyakan projek yang saya terlibat.CFA membuat berfikir, pada mulanya, EFA penuh “disasarkan”. Pada dasarnya, anda hanya menganggarkan laluan yang menghubungkan setiap penunjuk (alias pembolehubah diperhatikan) ke faktor yang sama .CFA masih sedikit penerokaan, pengesahan benar-benar bercakap kepada pengetahuan anda tentang teori di sebalik hubungan antara konstruk (diwakili oleh faktor) dan petunjuk yang dipatuhi mereka. Berikut adalah gambarajah jalur mudah dari dua faktor CFA:

 

CFA juga dikenali dalam SEM sebagai model pengukuran kerana langkah diambil untuk menentukan bagaimana faktor (ε1 dan ε1) diukur oleh indikator (x1 hingga x8).

Latent Variable Structural Model

Langkah seterusnya adalah untuk menyesuaikan model struktur, yang mana mungkin anda fikirkan apabila anda mendengar mengenai SEM. Ini terutamanya menggunakan pembolehubah laten yang diukur dalam rangka analisis laluan. Sebaik sahaja anda telah mengisytiharkan pemboleh ubah laten anda boleh hipotesis dan menguji hubungan mereka. Berikut ialah contoh model persamaan struktur pembolehubah penuh laten (perhatikan persamaan dengan contoh analisis laluan di atas):

Growth Curve Models

Satu lagi penggunaan popular SEM adalah model longitudinal, biasanya dirujuk sebagai Model Curve Growth. Dengan syarat anda mempunyai beberapa pemerhatian pembolehubah yang sama dari masa ke masa, anda boleh mengisytiharkan suatu pencolongan dan cerun untuk trajektori mata pelajaran dari masa ke masa sebagai pemboleh ubah laten dengan menghalang pekali jalan dalam cara tertentu (lihat rajah di bawah).

Kerana laluan dikekang, kami cuba untuk menganggarkan keluk pertumbuhan memodelkan cara pemboleh ubah terpendam. Ini bermakna memberi kita pemintas keseluruhan dan cerun keseluruhan merentas semua subjek. Model Curve Growth Latent berkaitan dengan dan alternatif untuk menjalankan Model Campuran pada data membujur. Model campuran ini sering dipanggil Model Curve Growth Individu.

 

Sumber : By Manolo Romero Escobar

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL