no comments

Definisi Plagiarisme

Plagiarisme adalah tindakan atau amalan mengambil dan menggunakan, tanpa pengakuan, sebagai satu kepunyaan, pemikiran, data atau apa jua tulisan orang lain. Plagiarisme adalah isu yang serius apabila anda mengejar gelaran Sarjana atau PhD ibu anda. Saya akan mengatakan walaupun Ijazah Sarjana atau Diploma kini sangat serius. Anda mungkin gagal tesis PhD anda dengan lebih daripada 20% indeks tahap kesamaan. Walau bagaimanapun, sesetengah universiti menerima indeks tahap kesamaan sehingga 25%
.
Walau bagaimanapun, saya cadangkan jika anda benar-benar ingin berasa selamat untuk PhD anda, sila buat sekurang-kurangnya di bawah 10%. Jangan terjemah tanpa mengkredit sumbernya. Plagiarisme akan berlaku apabila anda:
– Jangan mengamalkan kerja orang lain tanpa mengkredit sumbernya.
– Jangan potong bahagian kerja kerja yang lain ke dalam keseluruhan yang baru.
– Jangan serahkan semula karya anda sendiri atau kerja yang telah dinilai sebelumnya.
– Jangan berkomplot (kolaborasi tanpa izin, menyampaikan kerja sebagai satu kerja sendiri sendiri apabila ia dihasilkan secara keseluruhan atau sebahagian bersama dengan orang lain.)
– Ghostwriting – anda tidak boleh menggunakan penulis hantu atau agensi profesional dalam pengeluaran karya anda atau mengemukakan bahan yang telah ditulis bagi pihak anda. Jika anda membuatnya di bawah daripada 5%, itu akan lebih baik.
.

Bagaimana untuk mengelakkan Plagiarisme
.
1) Anda tidak boleh membiarkan pelajar lain menggunakan atau menyalin kerja anda dan membentangkannya sebagai mereka sendiri.
2) Jangan sekali-kali menyalin secara langsung tanpa mengkredit / memetik sumber.
3) Tulis perkataan anda sendiri untuk sebarang ayat dalam tesis anda. Hanya tangan dalam karya anda sendiri dan asli.
4) Tunjukkan secara tepat apabila anda menggunakan maklumat yang diberikan oleh orang lain, iaitu rujukan mestilah dilakukan selaras dengan sistem yang diiktiraf.
5) Tunjukkan sama ada anda memuat turun maklumat dari internet.
6) Jangan sekali-kali menggunakan media storan elektronik, karya seni, gambar atau grafik orang lain seolah-olah anda sendiri.
.
Pengalaman Sendiri Saya Mengelakkan Plagiarisme dalam Tesis PhD Saya
.
Saya ingin berkongsi dengan anda apa yang saya buat sendiri untuk mengelakkan plagiarisme. Saya berlatih ini sejak tahun pertama saya. Saya mempunyai draf tesis sejak tahun pertama saya. Apa sahaja bahan yang saya sebutkan atau disalin dari jurnal lain, saya hanya meletakkannya di bahagian kanan. Kemudian, saya akan menggabungkan semua ayat dari sumber yang berbeza, ditulis semula, menambah perkataan saya sendiri, dan menyusun semula ayat dan topik / subtopik, saya melakukan ini sejak tahun pertama saya dan ia membantu.
.
Saran saya adalah walaupun anda mempunyai satu salinan induk dari subseksyen lengkap anda yang anda draf pada masa itu, anda juga mempunyai fail lain dengan setiap bab yang mengandungi topik dan subtopik / bahagian yang sama. Adakah kerja anda yang berantakan dengan menggunakan istilah atau pewarnaan (sesuatu seperti pengekodan) dalam fail ini. Apabila ia sempurna dan anda pasti ia telah ditulis semula dan ditulis dengan baik, maka anda boleh memindahkan ke salah satu fail induk anda. Ia mudah tetapi sebenarnya, ia agak mengelirukan dan sukar untuk kali pertama. Walau bagaimanapun, jika anda mempraktikkannya sejak tahun pertama anda, Insya-Allah ini akan membantu anda. Ada cara lain untuk mengatur bab dan ayat anda untuk mengelakkan plagiarisme. Ini adalah salah satu daripada mereka. Saya belajar dari pengalaman saya. Contohnya, ayat yang saya disalin dari suatu tempat, saya menggariskan ayat merah itu bersama rujukannya, sebagai contoh (Mentzer 2013, 2AB). 2AB adalah bagaimana saya menyusun artikel saya. Ini penting untuk meletakkannya dalam pelbagai warna seperti merah untuk memberi amaran kepada saya yang mentah dan saya hanya menyalinnya, yang dianggap sebagai plagiarisme. Saya tidak pernah membuat perbandingan atau menyusun semula ayat dengan rujukan lain. Oleh itu, selepas kadang-kadang, saya berwarna hijau kalimat itu, yang bermaksud bahawa ia sudah difrase sebelumnya tetapi saya perlu melihatnya semula untuk menyusun semula kalimat dan memastikan hukuman itu adalah koheren sebelum dan selepas hukuman itu. Saya hanya menukar ayat ke ungu ketika saya fikir ia ok. Kemudian, saya akan menukar warna menjadi hitam selepas proofread.
.
Perisian untuk memeriksa Plagiarisme
Terdapat banyak perisian yang boleh digunakan oleh calon PhD untuk memeriksa tahap plagiarisme mereka seperti:
i) Turnitin
ii) Tatabahasa
iii) iThenticate

.

Sumber : Dr Nor Aida Abdul Rahman

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL