no comments

Dasar-Dasar Menulis Penyataan Masalah Untuk Cadangan Penyelidikan Anda

Penyelidikan adalah proses penyiasatan yang sistematik yang digunakan untuk meningkatkan atau mengubah pengetahuan semasa dengan menemui fakta-fakta baru. Ia boleh dibahagikan kepada dua kategori umum:

  • Penyelidikan asas, iaitu siasatan yang bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan saintifik,
  • Penyelidikan yang digunakan, yang bertujuan untuk menggunakan penyelidikan asas untuk menyelesaikan masalah atau membangunkan proses, produk, atau teknik.

Langkah pertama dan paling penting dalam mana-mana penyelidikan adalah untuk mengenal pasti dan menggambarkan masalah penyelidikan: iaitu, apa yang penyelidik ingin menyelesaikan dan apa soalan yang ingin dijawabnya. Masalah penyelidikan boleh ditakrifkan sebagai bidang keprihatinan, jurang dalam pengetahuan sedia ada, atau penyelewengan dalam norma atau standard yang menunjukkan keperluan untuk pemahaman dan penyelidikan selanjutnya. Walaupun banyak masalah beralih kepada beberapa penyelesaian (cara untuk menutup jurang atau membetulkan penyelewengan), kesulitan timbul di mana cara tersebut sama ada tidak jelas atau tidak segera tersedia. Ini kemudian memerlukan beberapa penyelidikan untuk mencapai penyelesaian yang berdaya maju.

Penyataan masalah ini digunakan dalam kerja penyelidikan sebagai tuntutan yang menggariskan masalah yang ditangani oleh sebuah kajian. Pernyataan masalah ini secara ringkas membahas soalan: Apakah masalah yang akan diteliti?

Apakah matlamat penyataan masalah itu?

Matlamat utama pernyataan masalah adalah untuk mengubah masalah umum (sesuatu yang menyusahkan anda; kekurangan yang dianggap) menjadi masalah yang ditargetkan, yang jelas; satu yang dapat diselesaikan melalui penyelidikan terfokus dan membuat keputusan yang teliti.

Menulis pernyataan mengenai masalah ini harus membantu anda dengan jelas mengenal pasti tujuan projek penyelidikan yang akan anda usulkan. Sering kali, penyataan masalah ini juga akan menjadi asas bagi bahagian pengenalan cadangan akhir anda, dengan mengarahkan perhatian pembaca anda dengan cepat kepada isu-isu yang dicadangkan oleh projek anda dan memberikan pembaca dengan ringkas pernyataan cadangan projek itu sendiri.

Penyataan masalah tidak perlu lama dan rumit: satu halaman lebih daripada cukup untuk penyataan masalah yang baik.

Apakah ciri utama penyataan masalah?

Masalah penyelidikan yang baik harus mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Ia harus mengatasi jurang dalam pengetahuan.
  • Ia harus cukup signifikan untuk menyumbang kepada badan penyelidikan yang sedia ada
  • Ia harus membawa kepada penyelidikan lanjut
  • Masalahnya perlu dilakukan untuk penyiasatan melalui pengumpulan data
  • Ia sepatutnya menarik minat penyelidik dan sesuai dengan kemahiran, masa dan sumbernya
  • Pendekatan untuk menyelesaikan masalah haruslah beretika.

Apakah format untuk menulis pernyataan tentang masalah itu?

Pernyataan masalah persuasif biasanya ditulis dalam tiga bahagian:

Bahagian A (Ideal): Menjelaskan matlamat yang diinginkan atau situasi yang ideal; menerangkan bagaimana keadaan sepatutnya.

Bahagian B (Realiti): Menjelaskan keadaan yang menghalang matlamat, keadaan, atau nilai dalam Bahagian A daripada dicapai atau direalisasikan pada masa ini; menerangkan bagaimana keadaan semasa menjadi kurang daripada matlamat atau ideal.

Bahagian C (Akibatnya): Mengenal pasti cara anda mencadangkan untuk memperbaiki keadaan semasa dan memindahkannya lebih dekat ke matlamat atau ideal.

Berikut adalah contohnya:

Contoh 1

Bahagian A: Menurut pernyataan misi universiti XY, universiti berusaha untuk menyediakan pelajar dengan persekitaran pembelajaran yang selamat dan sihat. Asrama adalah salah satu aspek penting dalam persekitaran pembelajaran, kerana 55% pelajar XY tinggal di asrama kampus dan kebanyakan pelajar menghabiskan sejumlah besar masa bekerja di bilik asrama mereka.

Walau bagaimanapun,

Bahagian B: Pelajar yang tinggal di asrama ABC, dan D kini tidak mempunyai unit penghawa dingin, dan semasa musim panas, adalah perkara biasa untuk suhu bilik melebihi 80 darjah F. Ramai pelajar melaporkan bahawa mereka tidak dapat melakukan kerja rumah di asrama mereka bilik. Lain melaporkan masalah tidur kerana kelembapan dan suhu. Bilik-bilik bukan sahaja tidak sihat, tetapi mereka menghalang produktiviti pelajar dan pencapaian akademik.

Bahagian C: Sebagai tindak balas kepada masalah ini, kajian kami mencadangkan untuk menyiasat beberapa pilihan untuk menjadikan asrama lebih mesra. Kami merancang untuk menjalankan penyiasatan penyertaan menyeluruh termasuk pilihan untuk membeli penghawa dingin (dibiayai oleh universiti; subsidi pelajar) dan pelbagai jenis sistem penghawa dingin. Kami juga akan mempertimbangkan cara yang kurang mahal untuk mengurangkan beberapa atau semua masalah yang dinyatakan di atas (seperti mewujudkan ruang asrama yang dikawal iklim dan melengkapkan mereka dengan kawasan kajian yang lebih baik dan ruang pengkomputeran).

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL