no comments

Contoh Struktur Kajian Sastera

Mempunyai pemahaman yang jelas tentang apakah ulasan kesusasteraan dan apakah tujuan utamanya adalah penting. Bagaimanapun, ia hanya 50% kejayaan. Baki 50% bergantung kepada keupayaan anda untuk mengenal pasti dan melekat pada struktur kajian literatur yang betul, dan itu adalah apabila anda memerlukan contoh yang baik di depan mata anda. Malah, formatnya adalah serupa dengan esei kasual. Jika anda mempunyai idea mengenai cara menulis esai sastera, anda tidak sepatutnya menghadapi sebarang masalah dengan membuat kajian literatur. Walau bagaimanapun, untuk menjadikan keseluruhan proses lebih mudah dan kurang tertekan untuk anda, kami menawarkan anda untuk melihat pelan berikut yang memperlihatkan reka bentuk dan kandungan struktur kertas yang betul.
.
Teks itu harus terdiri daripada tiga komponen asas. Komponen ini adalah sama untuk semua kertas akademik, jadi anda pasti pernah mendengarnya – intro, badan utama, dan ringkasan (kesimpulan) dan di bawah anda dapat mencari penjelasan terperinci untuk setiap bahagian.
.
1. Fasal Pembukaan
Pengenalan yang baik harus memenuhi kriteria berikut:
.
-Membuat definisi jelas dan mudah difahami tentang tema kertas dan membuat peralihan logik untuk semakan;
-Reflect motif penulis untuk membuat ulasan ini;
-Membezakan kaedah pilihan organisasi data;
-Masukkan peralihan singkat ke kandungan badan utama untuk menjelaskan apa yang akan anda beritahu.
.
2. Bahagian Utama
Bahagian ini perlu memasukkan perkara berikut:
.
– Senarai sumber yang diatur mengikut topik mereka atau dalam susunan kronologi;
-Pelustrasi tentang kaitan setiap subkategori sumber dan bagaimana ia berkaitan antara satu sama lain dan topik utama kertas.
.
3. Kesimpulan
Bahagian penutup hendaklah:
.
-Masukkan ringkasan semua mata penting yang diperoleh daripada kesusasteraan;
-Membuat penilaian kritikal terhadap keadaan semasa sumber yang dirujuk;
-Mengesan jurang maklumat atau sebarang kesilapan yang anda dapat cari dalam pengetahuan sedia ada;
-Menyediakan cadangan mengenai kemungkinan untuk penyelidikan lanjut;
-Menjelaskan bagaimana kajian anda mengisi jurang pengetahuan sedia ada mengenai perkara itu.
.
Ini adalah struktur essay kajian literatur biasa. Anda boleh menggunakannya sebagai asas untuk teks anda sendiri untuk mengelakkan membuat kesilapan dan menyelesaikan tugas dengan lebih cepat.
.
Dua Cara Utama Untuk Struktur Kajian Sastera
.
Selalunya pelajar meremehkan kepentingan mengikuti struktur yang sepatutnya dalam semakan sastera dan ia adalah satu kesilapan yang besar yang boleh memberi anda gred dan dengan itu, ia adalah suatu nuansa penting. Apakah struktur yang betul? Terdapat dua cara utama untuk menulis karya ini dan kami menggunakan kedua-dua khidmat penulisan literatur kami. Kaedah ini dipanggil kronologi dan tematik, mereka mempunyai ciri tersendiri tertentu tetapi kedua-duanya boleh digunakan untuk struktur dan mengatur teks anda dengan berkesan.
.
1. Kajian Literatur Thematic
Kaedah organisasi data adalah berdasarkan pengelompokan sumber-sumber kesusasteraan yang berlainan berdasarkan topik dan konsep teori mereka dalam suatu perintah, yang ditentukan oleh kaitan dan kepentingannya. Ramai pelajar memilih jenis struktur ini. Ramai orang menegaskan bahawa menulis ulasan dengan menggunakan bentuk organisasi ini dan bukannya kronologi, membantu pelajar membuat kajiannya lebih kuat kerana memerlukan anda menganalisis topik, teori, dan konsep yang penting untuk penyiasatan anda. Ia juga menghendaki anda memasukkan penjelasan tentang mengapa sumber-sumber tertentu dikaitkan dengan satu sama lain, yang biasanya dilakukan dengan cara menyediakan tajuk yang relevan kepada setiap kategori. Bagaimana untuk memilih urutan yang betul? Tiada peraturan tertentu. Walau bagaimanapun, adalah bijak untuk meletakkan kategori dalam urutan yang bermula dari yang paling penting (luas) kepada mereka yang lebih spesifik untuk memastikan ia jelas dan difahami.
.
2. Kajian Kesusasteraan Kronologi
Sekiranya anda memilih untuk mengikuti kaedah kronologi organisasi data, anda perlu menyenaraikan sumber anda dalam susunan kronologi, contohnya, tarikh setiap sumber diterbitkan. Ia tidak begitu kuat seperti sebelumnya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ia boleh menjadi lebih sesuai. Untuk menjadi khusus, kaedah ini sesuai untuk karya historiografi dan ulasan lain yang lebih tertumpu pada metodologi penyiasatan atau bagaimana isu khusus berkembang dari masa ke masa.

Ini adalah cara utama untuk menganjurkan kajian literatur anda. Bagaimanapun, tanpa mengira kaedah yang anda pilih, terdapat beberapa aspek penting lain yang harus diingat seperti menggunakan peralihan yang kuat dan logik antara idea. Juga, anda perlu ingat bahawa senarai sedemikian bukanlah gambaran ringkas idea-idea utama yang berkaitan dengan topik anda, ia bertujuan untuk menunjukkan seberapa baik anda mengetahui tentang kesusasteraan, teori, dan isu-isu yang ada.

.

Sumber: PaperOwl

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL