no comments

Contoh Soal Penyelidikan Kualitatif

Penyelidikan kualitatif, kadang-kadang juga disebut sebagai pertanyaan naturalistik, adalah bidang penyelidikan yang berbeza dengan falsafah, teori dan metodologi penyelidikannya sendiri. Jika keinginan anda adalah untuk melakukan kajian kualitatif, mungkin akan menjadi lebih mudah untuk membangunkan soalan penyelidikan anda jika anda pertama kali mengenali beberapa prinsip asas penyelidikan kualitatif.

.

Paradigma kualitatif menunjukkan bahawa terdapat banyak realiti, dan apa yang kita penyelidikan adalah pembinaan. Dalam penyelidikan kualitatif, fenomena umumnya dipelajari dalam keadaan semulajadi dan tumpuannya adalah pada pandangan para peserta ‘(dan juga penyelidik) dunia. Dengan kata lain, penyelidikan kualitatif biasanya tidak berlaku di makmal, atau semasa duduk di meja. Ia secara amnya memerlukan keluar, bercakap dengan orang, memerhatikan apa yang mereka lakukan, serta bagaimana mereka melihat dan mentafsir perkara. Juga, ia tidak bertujuan untuk meramalkan penemuan kepada seluruh populasi. Oleh itu, persoalan penyelidikan yang akhirnya anda pilih panduan pertanyaan anda dan mencerminkan pendirian ini. Perbendaharaan kata soalan anda biasanya akan menyarankan kepada pembaca maksud anda untuk meneroka fenomena tertentu dalam konteks semula jadi.

.

Proses membangunkan soalan penyelidikan kualitatif

Sangat tidak mungkin percubaan pertama anda untuk menghasilkan soalan penyelidikan yang baik akan menjadi tanpa halangan. Setiap soalan lazimnya menjalani proses refleksi dan perbaikan sebelum anda mempersoalkan soalan anda kepada versi terakhirnya. Biasanya membantu berkongsi soalan draf anda dengan orang lain (mentor, penasihat, rakan sekerja, pelajar lain) supaya mereka dapat memberi komen dan membantu anda memperbaiki dan mencapai kejelasan yang lebih baik.

.

Sebagai contoh, soalan ‘Apa cabaran yang dihadapi oleh orang yang menukar kerjaya kemudian dalam hidup?’ Dapat membimbing penyelidikan kualitatif, tetapi pertanyaan ini kemungkinan besar memerlukan penjelasan lanjut. Oleh kerana itu, ia merujuk kepada kumpulan orang yang mungkin sukar ditangkap dalam satu kajian tunggal. Orang ramai boleh mengubah karier dengan alasan yang berbeza (cth. Penyakit, kesukaran mencari pekerjaan dalam profesion utama mereka, kehidupan baru, menyertai perniagaan keluarga) sehingga banyak contoh orang dapat mengalami pengalaman yang berbeza-beza. Kita mungkin ingin mempertimbangkan penyempitan soalan ini dan memberi tumpuan hanya kepada satu kumpulan, contohnya: Apa cabaran khas yang dihadapi oleh orang yang menukar kerjaya di kemudian hari kerana tidak dapat menjalankan profesion utama mereka lagi kerana masalah kesihatan yang berkaitan dengan usia ? Kumpulan peserta ini dapat dikurangkan lebih jauh untuk membedakan antara subkumpulan masalah kesihatan yang berbeza (kesihatan mental, penyakit fizikal, kemalangan, dan lain-lain). Soalan pertama boleh dijadikan sebagai soalan yang menyeluruh, diikuti oleh soalan-soalan yang merujuk kepada contoh-contoh masalah kesihatan yang berbeza.

.

Proses membuat pertanyaan penyelidikan yang baik dapat bermula dengan menulis pernyataan maksud kualitatif mengenai penyelidikan anda. Apabila mencapai ini cuba menggunakan kata-kata seperti meneroka, memahami, menemui. Kenyataan tujuan anda juga boleh menyebutkan peserta dan tapak penyelidikan. Contoh penyataan tujuan adalah: Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka bagaimana alat dalam talian boleh membantu dengan diet.

.

Pernyataan tujuan kemudiannya boleh digunakan untuk membangunkan soalan penyelidikan anda, yang menyempitkan pernyataan tujuan anda dan menjadikannya lebih spesifik. Untuk pernyataan terdahulu, soalan penyelidikan boleh:

.

Apakah pengalaman wanita berusia 30 hingga 40 yang menggunakan aplikasi telefon pintar untuk diet?

.

Contoh soalan penyelidikan untuk metodologi kualitatif yang berbeza

.

Jenis-jenis kajian yang berlainan di bawah payung penyelidikan kualitatif; masing-masing dengan falsafah sendiri dan cara melihat dunia serta pelbagai kaedah mentafsirkan data. Berikut adalah beberapa contoh soalan penyelidikan kualitatif yang boleh digunakan melalui pendekatan kualitatif yang berlainan:

.

Teori berasaskan:

-Apa sikap orang tua dengan strok ke arah penggunaan harian alat dan teknologi bantuan?

.

Fenomenologi:

Apa peranan yang dimainkan oleh ahli terapi dalam rawatan pesakitnya?

-Bagaimana guru sekolah tinggi wanita yang telah diserang secara fizikal oleh para pelajar mengatasi ketakutan mereka sehingga mereka dapat mengajar secara efektif?

.

Etnografi:

-Bagaimana Latina remaja / Latin mengonsepkan proses penyertaan dalam kelas membentuk penyertaan lisan aktif?

.

Siasatan naratif:

-Bagaimana kehidupan sehari-hari yang baik berlaku apabila hidup dengan keadaan rematik kronik?

.

Kajian kes:

-Bagaimanakah strategi yang digunakan oleh perniagaan kecil yang mempunyai program kesihatan tempat kerja yang berkesan dan berdaya maju?

-Semak siaran ini untuk gambaran ringkas mengenai soalan penyelidikan kuantitatif dan kualitatif, dan beberapa lagi contoh soalan.

.

Sumber: unstick

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL