no comments

Cara Untuk Membuat Persiapan Dan Memulakan PhD

Ijazah kedoktoran sangat berbeza dengan bentuk pendidikan lain. Oleh itu, ia boleh menjadi tidak jelas apakah amalan terbaik dalam peringkat awal persediaan PhD dan permulaannya. Panduan ini menerangkan beberapa proses berguna yang boleh membantu anda mempersiapkan dan memulakan PhD anda.

 

Membina perhubungan

Awal dalam persediaan anda untuk PhD, membangunkan hubungan kerja yang berkesan dengan beberapa orang penting adalah penting.

Hubungan profesional yang paling penting yang akan anda usahakan melalui PhD adalah dengan penyelia anda. Mereka akan:

 

 • Membantu anda dalam penyelidikan doktoral anda
 • Bantu menyelaraskan kajian PhD anda
 • Memberi nasihat
 • Berikan maklum balas yang membina mengenai kerja anda (paling ketara pada tesis akhir)

Walau bagaimanapun, peranan dan tanggungjawab yang tepat akan dilakukan oleh penyelia anda bergantung pada sifat disiplin penyelidikan, universiti dan kedua-dua anda dan gaya dan personaliti penyelia anda.

Oleh itu, sangat penting untuk membangunkan hubungan kerja yang berkesan dengan penyelia anda. Komunikasi, terutamanya awal sebagai sebahagian daripada penyediaan PhD anda, adalah penting dalam mencapai ini.

Terdapat juga beberapa hubungan penting lain yang perlu dibangunkan. Ini mungkin dengan penyelia menengah, pelajar PhD, kakitangan penyelidikan lain, dan kakitangan sokongan.

 

Terlibat dengan kumpulan jabatan / makmal anda

Kebanyakan jabatan penyelidikan dan kumpulan makmal akan mengadakan mesyuarat secara berkala, dan membantu untuk melibatkan diri pada peringkat awal dalam PhD anda. Jabatan anda mungkin mengadakan seminar penyelidikan – ini adalah satu lagi peluang untuk menunjukkan minat dan terlibat dengan ahli universiti lain. Terdapat kemungkinan banyak acara yang dianjurkan juga.

Di samping menjadi sumber maklumat dan bimbingan yang berguna, ahli jabatan atau kumpulan makmal anda yang lain mungkin menjadi kawan anda. Mewujudkan hubungan profesional dan sosial dengan mereka akan membantu sepanjang kursus PhD anda.

 

 

 

Bagaimana jika saya tidak boleh meneruskan dengan penyelia saya?

Jika, atas sebab apa pun, anda merasakan bahawa hubungan anda dengan penyelia anda tidak produktif, terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan.

 

Pertama, masalah dengan banyak penyelia pelajar adalah kurangnya komunikasi. Perbincangan yang jujur ​​dan terbuka mengenai masalah anda boleh membantu membina hubungan yang berkesan.

 

Jika masalahnya dengan gaya kerja penyelia, seperti tidak hadir atau sombong, komunikasi dapat membantu memperbaiki ini juga. Terdapat juga kakitangan sokongan tambahan untuk membantu anda.

 

Jika anda masih menghadapi masalah, anda perlu berhubung dengan penyelia sekunder anda dan / atau ahli kakitangan yang lain untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya hubungan itu tidak boleh diperbaiki, ia mungkin dapat mengubah penyelia dengan arahan dari universiti anda.

 

Merancang penyelidikan anda

Pada permulaan PhD anda, atau sebagai persediaan sebelum anda memulakan, ia akan membantu merancang penyelidikan anda.

 

Ini bermakna memperluaskan cadangan penyelidikan, jika anda telah menulis satu, atau meneliti lebih banyak projek yang dicadangkan. Adalah sangat berharga untuk menjadi lebih berpengetahuan tentang bidang penyelidikan, bahkan sebelum anda memulakan penyelidikan PhD.

 

Kerana PhD adalah projek penyelidikan bebas, anda akan bertanggungjawab untuk perancangan dan pengurusan sepanjang perjalanan PhD. Perancangan ini termasuk menetapkan matlamat dan objektif SMART (specific, measurable, actionable, relevant, time-bound).

 

Bagaimana jika fokus penyelidikan saya telah berubah?

Tidak mungkin rancangan yang anda buat untuk penyelidikan anda akan tetap sama sepanjang PhD anda. Menghadapi masalah atau perkembangan baru akan mengubah tumpuan atau arah penyelidikan. Bagaimanapun, perancangan yang berkesan masih merupakan peringkat penting dalam PhD awal.

 

 

 

Mencari persekitaran kerja yang sesuai

Untuk berjaya dalam PhD anda, adalah berguna untuk mencari persekitaran kerja yang sesuai. Segala-galanya perlu ditubuhkan untuk menjadikannya lebih mudah untuk memberi tumpuan kepada PhD.

 

Ini termasuk:

 

 • Hidup dalam jarak yang munasabah dari institusi penyelidikan yang anda sedang belajar di
 • Mencari ruang kerja yang sesuai seperti kawasan pejabat yang bersih dan teratur tanpa gangguan, atau sesuatu yang serupa
 • Mempunyai alat untuk menyelesaikan penyelidikan, seperti komputer, akses ke perpustakaan dan lain-lain.

Ini mungkin lebih relevan jika anda menetap di bandar atau negara baru untuk PhD anda. Yang lebih awal yang boleh anda selesaikan, lebih baik.

Ini juga penting untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan mental anda. Mewujudkan persekitaran kerja yang sesuai, dengan akses kepada sebarang sokongan yang anda perlukan, akan menjadi kelebihan yang ketara.

 

Melengkapkan induksi anda

Apabila memulakan PhD anda, anda biasanya akan melalui beberapa bentuk induksi. Ini akan dijalankan oleh universiti anda, jabatan khusus, dan / atau penyelia anda.

 

Induksi ini akan memberikan anda beberapa maklumat mengenai:

 

 • latihan
 • kesihatan dan keselamatan
 • peraturan dan regulasi (kedua-dua program universiti dan PhD)
 • organisasi mesyuarat / seminar

Semasa induksi PhD, anda boleh diminta untuk melengkapkan audit kemahiran seperti Analisis Keperluan Latihan (TNA). Ini adalah cara untuk mengenal pasti kekuatan dan kelemahan anda, dan mencari cara untuk meningkatkan kemahiran anda sepanjang doktor anda. Ini akan bermula pada permulaan pengajian anda, dan akan memerlukan kemas kini teratur sepanjang perjalanan PhD anda.

 

 

Anda juga boleh diperkenalkan kepada pertubuhan pelajar universiti atau jabatan dan dijemput untuk acara sosial.

 

Walau bagaimanapun, induksi tidak akan memberi anda semua latihan dan kemahiran yang anda perlukan untuk melengkapkan PhD anda. Kerana penyelidikan doktoral adalah belajar mengajar, anda akan bertanggungjawab untuk sentiasa up-to-date dengan semua keperluan latihan dan pembangunan anda.

 

Bermula untuk menulis

Untuk persiapan dan pengurusan PhD anda yang berkesan, anda harus mempertimbangkan menulis awal dalam penyelidikan anda. Mungkin juga mungkin untuk memulakan sebelum anda memulakan PhD anda.

 

Beberapa kerja pertama yang anda perlukan untuk disiapkan adalah semakan sastera dan peningkatan MPhil. Untuk setiap, anda perlu menyerahkan beberapa bentuk kerja bertulis. Lebih awal lagi bahawa ini bermula dan selesai, semakin besar faedahnya adalah untuk PhD anda yang lain. Beberapa karya bertulis ini mungkin menjadi sebahagian daripada tesis akhir anda.

 

Melaksanakan penyelidikan dan mengumpul hasil awal

Walaupun kebanyakan penyelidikan dan hasil anda biasanya akan dijana dalam tahun kedua dan ketiga kajian PhD, dapat sangat bermanfaat untuk memulai penyelidikan anda pada awal PhD anda.

 

Perancangan dan pengurusan yang berkesan dapat membolehkan anda mencapai banyak hasil dan bekerja di peringkat awal penyelidikan.

 

Ini juga akan membangunkan amalan dan kebiasaan kerja yang membina untuk kemudiannya dalam PhD anda.

 

Bagaimana jika penyelidikan awal saya teruk / tidak berfungsi?

Apa-apa penyelidikan dilakukan awal yang akhirnya menjadi kualiti atau kepentingan yang lebih rendah tidak akan sia-sia. Kerja ini akan memberikan pengalaman berharga teknik penyelidikan dan memberitahu anda tentang jalan yang tidak berfungsi. Keputusan negatif ini mungkin masih menjadi sebahagian daripada tesis akhir anda.

 

SUMBER – FindAPhD

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL