no comments

Cara menulis Kajian Sastera: Proses semakan kesusasteraan

Langkah 1: Pilih satu topik
– Pilih topik yang boleh anda urus dalam kerangka waktu yang anda perlu selesaikan projek anda.
– Menyediakan soalan penyelidikan anda dan sediakan kesusasteraan anda ke dalam kategori logik di sekitar topik / topik topik soalan anda. Soalan penyelidikan anda mesti cukup spesifik untuk memandu anda ke kesusasteraan yang relevan.
– Pastikan anda memahami konsep istilah ‘lebih luas’ dan ‘sempit’. Semakin sempit topik anda, semakin mudah untuk membatasi jumlah sumber yang anda perlu baca untuk mendapatkan tinjauan yang baik tentang kesusasteraan.

Langkah 2: Kenal pasti sumber yang paling relevan mengenai topik anda
– Gunakan pelbagai sumber – cari buku, jurnal, dan dokumen yang mengandungi maklumat dan idea yang berguna mengenai topik anda. Laman Internet, tesis & disertasi, kertas persidangan, ePrints dan laporan kerajaan atau industri juga boleh dimasukkan. Jangan hanya bergantung pada bahan teks penuh elektronik yang lebih mudah diperolehi. Sumber-sumber rujukan seperti kamus dapat membantu dalam mendefinisikan istilah, dan ensiklopedia dapat memberikan perkenalan berguna kepada topik Anda oleh para ahli di lapangan dan akan menyenaraikan rujukan utama.

Langkah 3: Cari dan ubah
– Unisa mempunyai sejumlah pangkalan data yang menyediakan akses teks lengkap ke artikel, yang membolehkan anda memperbaiki profil anda ke jurnal ‘disemak semula’. Ini adalah jurnal ilmiah yang melalui proses penilaian kualiti yang ketat oleh beberapa penyelidik atau pakar mata pelajaran dalam komuniti akademik sebelum mereka diterima untuk penerbitan.
– Gunakan Dan, Atau, Pengendali, Wildcards dan Logical Brackets apabila mencari di pangkalan data. Contohnya, anda boleh menggunakan Dan untuk mempersempit carian anda semasa operator ATAU memperluaskan carian anda. Tidak, sebaliknya, membantu untuk mengecualikan maklumat yang tidak relevan dari hasil carian anda. Sila klik di sini untuk maklumat lanjut mengenai carian.

Langkah 4: Baca dan analisa
Kelompokkan sumber ke dalam tema dan sub-tema topik anda. Seperti yang anda baca secara meluas tetapi selektif di kawasan topik anda, pertimbangkan tema atau isu yang menghubungkan sumber anda bersama-sama.

– Adakah mereka memberikan satu atau satu penyelesaian yang berbeza?
– Adakah terdapat bidang yang hilang?
– Bagaimanakah mereka membentangkan bahan itu dan mereka menggambarkannya mengikut teori yang sesuai?
– Adakah mereka mendedahkan trend di lapangan?
– Sebelumnya perdebatan?
– Pilih salah satu daripada tema ini untuk menumpukan organisasi semakan anda.

Langkah 5: Tulis kajian literatur
Anda boleh menganjurkan semakan dalam pelbagai cara; contohnya, anda boleh memusatkan ulasan secara historis (bagaimana topik itu telah ditangani dari masa ke masa); atau pusatkannya pada kedudukan teori yang mengelilingi topik anda (contohnya untuk kedudukan berbanding dengan yang menentang, misalnya); atau anda boleh memberi tumpuan kepada bagaimana setiap sumber anda menyumbang kepada pemahaman anda tentang projek anda.

Kajian literatur anda harus termasuk:

Pengenalan yang menerangkan bagaimana ulasan anda dianjurkan.
– badan yang mengandungi tajuk dan sub judul yang menyediakan peta untuk menunjukkan pelbagai perspektif hujah anda. Dengan kata lain badan mengandungi penilaian bahan-bahan yang ingin anda sertakan pada topik anda.
– ringkasan.

.

Sumber: Unisa

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL