no comments

Cara Menulis Kajian Sastera Dengan Baik

Tinjauan Sastera Melaksanakan Fungsi Khusus
Anda mungkin tergoda untuk menjimatkan masa dengan menyekat kajian anda pada dekad yang lalu, tetapi ini boleh menjadi titik kegagalan kritikal. Tujuan penulisan kajian literatur adalah untuk menubuhkan kuasa anda dalam penyelidikan anda. Tanpa kredibiliti yang ditubuhkan itu, penemuan penyelidikan anda ditolak kerana tiada pendapat anda berdasarkan beberapa metodologi asas.
Kajian literatur saintifik yang kurang dilaksanakan dapat merusak tesis penyelidikan dalam empat langkah mudah:
1. Jika anda tidak dapat menunjukkan bahawa anda telah melakukan kerja latar belakang, anda tidak mempunyai kredibiliti sebagai penyelidik untuk mengesyorkan penyelidikan masa depan.
2. Sekiranya anda tidak memetakan kedalaman dan keluasan bahan yang ada sekarang, anda tidak dapat membina struktur yang sesuai untuk bahan yang anda ingin sediakan sebagai asas untuk kerja anda.
3. Sekiranya tidak ada ringkasan bahan yang komprehensif, anda tidak boleh membenarkan kedudukan penyelidikan yang dicadangkan – adakah anda mengisi jurang yang dikenalpasti, menangani kelemahan yang dikenal pasti dalam kerja orang lain, atau mungkin melanjutkan pengajian yang sedia ada kepada yang lebih luas atau sampel populasi baru?
4. Sekiranya tinjauan literatur anda tidak komprehensif, anda kehilangan konteks apabila cuba mengkritik mana-mana bahan yang diterbitkan sebelum ini.
.
Bagaimana untuk membuat Kajian Sastera
Untuk menulis kajian literatur saintifik yang baik, anda harus memulakan dengan pemahaman yang jelas tentang peranan yang dimainkannya dalam melaksanakan penyelidikan akademik yang substantif:
1. Konteks – di mana projek penyelidikan anda sesuai dengan keseluruhan pengetahuan?
2. Mengenal pasti konsep / pembolehubah utama yang digunakan dalam bidang penyelidikan ini.
3. Mengenal pasti hubungan antara konsep / pemboleh ubah tersebut.
4. Mewujudkan keperluan untuk penyelidikan lanjut – tidak konsisten, kurang bukti, peluang untuk pembangunan lanjut atau metodologi alternatif.
.
Menunjukkan Perintah Bahan
Ia bukan tentang memaksimumkan kuantiti bahan yang dikaji semula, dan juga tujuannya adalah untuk membaca “segala-galanya” mengenai topik yang dicadangkan anda – untuk beberapa topik yang akan menjadi kemustahilan fizikal.
Tumpukan pada relevan bahan tersebut ke topik yang anda usulkan, dan gambarkan rangka kerja logik untuk menganalisis bahan tersebut. Membangunkan hubungan yang masuk akal di dalam kerangka itu dan sediakan tinjauan anda di sekitar idea-idea yang tidak mempunyai hubungan dengan penyelidik atau subjek atau kronologi.
.
Jangan pernah cuba memalsukan bahan anda.
Hanya masukkan bahan yang sebenarnya anda baca – memotong dan menampi bibliografi orang lain akan kembali menggigit anda kemudian – terutamanya jika anda perlu melakukan pertahanan lisan dan seseorang meminta pemikiran anda mengenai artikel atau kajian tertentu.
.
Ingatlah bahawa hanya membaca tulisan disertasi atau persidangan tidak dikira – anda mesti mengkritiknya – apa yang bekerja, apa yang tidak, apa yang akan anda lakukan secara berbeza?
.
Ia soal kajian yang masuk akal.
Pembaca anda harus mencapai penghujung kajian literatur anda dengan semangat pemahaman lengkap tentang bagaimana kajian yang diajukan anda sesuai dengan badan kerja yang diterbitkan saat ini:
.
Anda cuba mengisi jurang yang dikenal pasti
Anda bercadang untuk menangani kelemahan yang dikenalpasti
Anda menyemak semula ringkasan penyelidikan yang tidak dapat disangkal
Anda mencabar teori yang mantap
Anda sedang membangunkan kajian terhad secara terperinci.
Sekiranya pembaca anda tidak mengetahui apa yang anda lakukan berhubung dengan apa yang telah berlaku sebelum ini, semakan literatur anda telah gagal sebagai karya akademik yang berdiri sendiri dan sebagai blok bangunan untuk kajian keseluruhan anda.
.
Sumber: enago Academy

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL