no comments

Cara menulis cadangan PhD

Adakah anda calon PhD? Hebat – tetapi percayalah kepada kami, kami tahu berapa banyak tekanan yang diperlukan. Salah satu bahagian yang paling membebankan kesepakatan doktor boleh menjadi cadangan PhD. Adalah difahami untuk ketakutan bahawa disertasi akhir boleh menjadi salah dan menafikan kerja keras dan kajian tahun anda – satu projek penyelidikan.

Anda tidak mahu perkara itu berlaku kepada anda – agak difahami. Anda telah bekerja keras untuk mendapatkan tempat di mana anda berada dalam bidang akademik anda. Perkara yang berdiri di antara anda dan matlamat kerjaya utama anda ialah disertasi sengit, dan langkah pertama dalam melengkapkannya adalah cadangan PhD.

Nasib baik, itu adalah sesuatu yang berada dalam bidang kepakaran kami. Untuk membantu anda mencadangkan cadangan PhD dengan hasil yang hebat, kami telah mengumpulkan cara ini.

Dalam tutorial ini, kami akan membantu anda menakluk perkara berikut:

 1. Memahami Tujuan Cadangan PhD
 2. Membangunkan Tajuk Kerja
 3. Menambah Perbincangan
 4. Mengikuti Format Yang Betul
 5. Merancang Untuk Menulis Cadangan PhD Anda
 6. Menulis Cadangan PhD Anda
 7. Proofreading Untuk Hasil Yang Hebat

Tetapi sebelum kita sampai ke spesifik, lebih baik menimbulkan persoalan tersebut. Bagaimana cara menulis cadangan PhD? Ini adalah soalan yang paling biasa di kalangan pemohon. Dan tentu saja, jawapannya bergantung pada mengapa anda telah memutuskan untuk melanjutkan pelajaran anda. Jika anda serius mengenai matlamat anda, anda sudah mempunyai lebih banyak peluang untuk berjaya dan menulis kertas yang berkualiti tinggi.

Sebelum anda memulakan apa-apa cadangan sama ada cadangan pemasaran, cadangan PhD atau anda bertanya kepada diri sendiri apakah cadangan teknikal, anda harus tahu bahawa setiap orang mempunyai batasan dan keperluan tertentu. Anda akan mahu menyemak garis panduan spesifik setiap jabatan yang anda ingin memohon. Pada umumnya, kami mencadangkan kira-kira 2000-3000 perkataan untuk cadangan PhD.

Ingatlah bahawa dalam cadangan anda, anda akan menunjukkan kepada pengajar dan penyelia bagaimana anda dapat mengumpulkan pemikiran anda tentang subjek dan menjadikannya berstruktur dengan baik. Kejayaan masa depan anda akan sangat bergantung padanya.

Mari kita mulakan…

 1. Memahami Tujuan Cadangan PhD

Tujuan cadangan PhD adalah untuk membantu anda menyelidik, melengkapkan, dan menyampaikan disertasi PhD anda dengan lebih mudah. Selain itu, cadangan PhD membantu anda menjual pengajar utama anda pada topik penyelidikan yang anda pilih. Walau bagaimanapun, cadangan PhD anda adalah banyak untuk anda kerana ia adalah pengajar anda. Selesai dengan betul, cadangan anda akan bertindak sebagai pelan tindakan tetap apabila anda menyelesaikan penyelidikan anda dan menulis disertasi anda.

Objektif asas dalam membuat cadangan PhD adalah seperti berikut:

Buat garis besar:

 • Melibatkan pengajar anda dan dapatkan maklum balas
 • Susun atur model yang boleh diuji dan disesuaikan untuk disertasi anda
 • Membangunkan idea yang akan menjadikannya produk akhir

Memahami tujuan seperti ini akan mempengaruhi proses penulisan cadangan PhD yang lain.

 1. Membangunkan Tajuk Kerja.

Ia mungkin terdengar agak jelas, tetapi tajuk kerja cadangan PhD anda mempunyai kesan ketara terhadap kejayaannya. Apa yang anda panggil projek anda akan mencerminkan pernyataan PhDnya. Sering kali anda boleh mendapatkan tajuk kerja untuk cadangan PhD anda dari kenyataan tesis yang mantap.

Soalan untuk meminta anda untuk mencapai matlamat ini:

 1. Apakah masalah yang disertasi saya untuk menyelesaikannya?
 2. Apakah yang dimaksudkan oleh penyelidikan?
 3. Kepada siapa maklumat ini paling relevan?

Sebaik-baiknya, setiap aspek cadangan PhD anda akan bercakap secara langsung – dan dengan kuasa – kepada rakan-rakan anda yang bekerja di dalam bidang masing-masing. Pilih satu tajuk yang akan menarik perhatian mereka dan membentuk penyelidikan anda agar sesuai – dan memegang minat rakan-rakan anda!

 1. Menambah Perbincangan

Cadangan PhD harus membuktikan kepada pengajar utama anda bahawa anda tenggelam dalam dan memahami topik khusus dalam bidang pengajian anda. Maksudnya ialah untuk memberi sumbangan kepada bidang anda – dan itulah salah satu kebimbangan utama profesor penyeliaan anda akan melihat untuk melihat dalam cadangan PhD anda.

 

Untuk mencapai matlamat ini, cuba ingat tentang objektif cadangan PhD: Berhati-hati menilai penyelidikan sedia ada Memperkayakan pemahaman dan implikasi yang lebih luas dalam penyelidikan anda Membuktikan praktikal hasil penyelidikan Untuk nasihat khusus yang berkaitan dengan program ijazah kedoktoran yang anda pilih, seperti biasa, berunding dengan pengajar anda.

 1. Mengikuti format yang betul Seksi khas dari proposal PhD adalah:
 • Abstrak
 • Pengenalan
 • Sastera sedia ada / kajian terdahulu yang penting
 • Tesis atau pernyataan projek
 • Pendekatan
 • Potensi hasil
 • Had
 • Sumbangan kepada pengetahuan
 • Cadangan disertai bab
 1. Merancang untuk menulis cadangan PhD anda

Pertimbangkan organisasi proses penulisan proposal PhD anda sebelum anda mula menulis. Jangan biarkan perkara itu berlaku kepada anda. Merancang aliran tulisan anda – dan berpegang kepada rancangan! Rancangan untuk membuat cadangan PhD adalah seperti berikut:

 • Ralat jalan
 • Bekerjasama dengan mana-mana visual yang anda ingin sertakan
 • Terangkan metodologi anda
 • Huraikan data yang akan digunakan
 • Mengambil kira kemungkinan hasil mengkaji semula data
 • Pengenalan
 • Abstrak
 • Bibliografi
 1. Menulis cadangan PhD anda Setelah membuat rancangan cadangan PhD, langkah seterusnya adalah untuk memulakan proses penulisan sebenar. Berunding dengan pengajar anda untuk memastikan anda menggunakan nada yang betul dan menulis konvensyen, tetapi ingatlah, untuk sebahagian besar, cadangan PhD mengamalkan gaya yang lebih formal berbanding dengan jenis tulisan lain – bahkan akademik lain yang mungkin anda tulis. Pastikan anda membersihkannya sebelum anda mula menulis.
 1. Proofreading untuk hasil yang hebat

Cadangan PhD memerlukan ketepatan tatabahasa sepanjang. Amalan terbaik untuk membuktikan cadangan PhD adalah seperti berikut:

 • Baca cadangan berulang kali untuk mengenal pasti kata-kata yang tidak wajar • Bukti, bukti, dan bukti sekali lagi – berehat di antara penulisan dan sesi pemeriksaan untuk membolehkan otak anda berehat
 • Mintalah beberapa rakan untuk membaca cadangan PhD anda – semakin meriah! Ketepatan tidak lebih penting daripada cadangan PhD.

Pastikan pemeriksaan yang luas adalah sebahagian daripada rancangan anda.

18.0 Edition : A Guide Writing a Research Proposal
Date
»
18 August 2018 (Saturday)
Time
»
8.30 a.m. – 5.30 p.m
Venue
»
MPWS Training Centre, 63-1, Jalan Kajang Impian 1/11,
Taman Kajang Impian, Seksyen 7, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor # map
Speaker
»
Prof. Madya. Dr. Razmin Ramli
Registration Fee
»
RM 200
Medium
»
Bahasa English
KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL