no comments

Cara Menulis Cadangan Penyelidikan PhD yang berjaya

 

Salah satu soalan paling umum yang ditanya oleh pemohon PhD adalah “Bagaimana saya menulis cadangan penyelidikan”? Untuk menjawab soalan ini, penting untuk memahami perkara berikut.

Apakah cadangan penyelidikan?

Cadangan penyelidikan adalah dokumen sekitar 3000-4000 kata yang menggariskan penyelidikan yang akan anda lakukan. Majoriti universiti memerlukan pemohon PhD untuk mengajukan proposal penyelidikan ketika mengajukan ke posisi PhD.

Kenapa cadangan penyelidikan?

Selain menjadi syarat penting untuk masuk PhD, cadangan penyelidikan membantu penyelia masa depan anda untuk lebih memahami fikiran anda, pengalaman dalam melakukan penyelidikan dan bagaimana anda merancang untuk menulis tesis anda. Di samping itu, cadangan penyelidikan adalah alat yang hebat yang dapat membantu anda menyusun pemikiran anda dan menggariskan laluan yang anda ingin ikuti semasa pengajian PhD anda.

Apa yang perlu saya masukkan dalam cadangan penyelidikan?

Sebelum anda memulakan cadangan penyelidikan, semak laman web universiti yang anda gunakan. Banyak universiti menyediakan garis panduan menulis cadangan penyelidikan yang akan membantu anda berdua untuk menyusun pemikiran anda dan memenuhi keperluan universiti tertentu.

Terlepas dari keperluan spesifik universiti, kebanyakan cadangan penyelidikan biasanya termasuk:

Tajuk dan abstrak: Sekiranya projek PhD yang telah ditetapkan, tajuk biasanya disediakan oleh universiti. Dalam kes-kes lain, pemohon dijangka menyediakan tajuk permulaan yang akan dikemukakan dalam proses penulisan tesis. Abstrak biasanya tidak lebih daripada satu halaman, dan memberikan ringkasan ringkas tentang apa yang akan anda sampaikan dalam cadangan penyelidikan anda.

Kajian kesusasteraan: Semakan kesusasteraan menunjukkan pengetahuan pemohon mengenai pencapaian penyelidikan utama dalam bidang pengajian. Anda perlu memberi perhatian untuk menyediakan beberapa rujukan utama dalam bidang penyelidikan anda yang memerlukan penyelidikan yang luas di pihak anda.

Masalah kajian, matlamat dan objektif: Sebagai hasil daripada tinjauan literatur anda, anda harus mengenal pasti jurang utama dalam bidang penyelidikan anda di mana anda akan fokus dalam projek PhD anda. Setelah masalah penyelidikan dikenal pasti, anda dapat menimbulkan matlamat utama dan objektif projek anda.

Anda harus mendedikasikan beberapa ruang untuk metodologi penyelidikan, atau, dengan kata lain, menjelaskan bagaimana anda akan melakukan penyelidikan anda. Bahagian ini juga menunjukkan pengetahuan anda mengenai metodologi penyelidikan yang sedia ada di kawasan pengajian anda.

Pertimbangan etika: Anda harus memeriksa beberapa kesusastraan mengenai etika menjalankan penyelidikan di kawasan anda dan menggariskan beberapa aspek etika utama yang berkaitan dengan projek yang dicadangkan.

Semakin ramai pemohon diminta untuk menggariskan kesan kajian penyelidikan mereka. Ini boleh merangkumi kedua-dua kesan pada bidang penyelidikan anda dan masyarakat pada umumnya. Adalah penting untuk mendedikasikan sedikit masa kepada bahagian ini kerana ia akan menambah lebih banyak nilai kepada cadangan anda.

Rujukan: Jangan lupa tentukan semua rujukan pada akhir cadangan.

Titik yang jelas tetapi sangat penting adalah format cadangan penyelidikan anda. Pastikan pemformatan dokumen adalah konsisten sepanjang dan strukturnya jelas. Sekiranya mungkin, ia boleh menjadi idea yang baik untuk memberikan dokumen itu kepada tutor akademik atau rakan sekerja untuk semakan.

Adalah penting untuk diingat bahawa cadangan penyelidikan adalah provisional dan bukan dokumen definitif. Ia kemungkinan besar akan berubah secara meluas dalam tempoh beberapa bulan pertama program PhD anda. Walau bagaimanapun, pada peringkat permohonan itu adalah dokumen penting yang membantu para penilai membuat keputusan mereka berkaitan dengan permohonan anda. Oleh itu, ia adalah bernilai melabur masa dan usaha di dalamnya!

Untuk maklumat lanjut boleh sertai kursus anjuran kami iaitu:

18.0 Edition : A Guide Writing a Research Proposal
Date
»
18 August 2018 (Saturday)
Time
»
8.30 a.m. – 5.30 p.m
Venue
»
MPWS Training Centre, 63-1, Jalan Kajang Impian 1/11,
Taman Kajang Impian, Seksyen 7, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor # map
Speaker
»
Prof. Madya. Dr. Razamin Ramli
Medium  » Bahasa English
Website
»
http://postgraduateworkshop.com/researchproposal

 

 

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL