no comments

Cara Menulis Cadangan Penyelidikan: 6 Komponen Penting

Cadangan penyelidikan mengandungi enam bahagian utama.

Saya telah memasukkan perbincangan ringkas mengenai setiap komponen dan contoh tentang keibubapaan helikopter. Mudah-mudahan, mereka memberikan beberapa inspirasi ketika kami bekerja melalui proses bagaimana menulis cadangan penyelidikan.

 

 

1. Tajuk
Percaya atau tidak, tajuk projek anda adalah penting. Kita semua telah mendengar kata “tidak menghakimi buku dengan penutupnya.” Tetapi kita sering menghakimi buku bukan sahaja dengan penutup mereka tetapi juga oleh tajuk mereka.

Lagipun, yang anda lebih suka membaca, Perbincangan Komprehensif Ritual Kencan dan Persahabatan di Amerika Syarikat atau 10 Cara Mencari Rakan Perfect? (Ya, saya juga memilih yang kedua.)

Tajuk cadangan penyelidikan anda harus menawarkan gambaran yang jelas dan jelas tentang kertas anda. Ia harus memaklumkan kepada pembaca topik anda dan merebut minat mereka.

Berikut adalah tajuk contoh:

Ibu bapa Helikopter: Adakah Mereka Membantu atau Membahayakan Kanak-kanak?

Tajuk ini adalah deskriptif-ia memberitahu para pembaca bahawa kertas itu adalah mengenai orangtua helikopter. Ia juga bermaklumat – ia menjelaskan bahawa kertas itu akan mengkaji sama ada keibubapaan helikopter adalah berkesan.

2. Abstrak
Abstrak adalah ringkasan ringkas, biasanya kira-kira 200-300 perkataan. Ia harus termasuk yang berikut:

Apa yang kamu tulis
Kenapa awak menulis dan menyelidik topik itu
Apa yang anda harapkan untuk mengetahui dengan melengkapkan penyelidikan
Sekiranya anda melengkapkan mana-mana penyelidikan anda sendiri (seperti membangunkan kaji selidik), anda juga boleh memasukkan perbincangan tentang bagaimana anda akan memasukkannya ke dalam tulisan anda.

Inilah abstrak contoh:

Projek penyelidikan ini akan memberi tumpuan kepada keupayaan helikopter. Ibu bapa helikopter sering didefinisikan sebagai ibu dan bapa yang berniat baik yang terlalu terlibat dalam kehidupan anak-anak mereka (dan sering kali anak-anak dewasa mereka). Walaupun ibu bapa helikopter biasanya merasakan bahawa tindakan mereka membantu anak-anak mereka, ramai penyelidik kini mempersoalkan sama ada ibu bapa menjadi terlalu terlibat. Bentuk keibubapaan yang agak baru ini telah diteliti pada tahun-tahun kebelakangan ini apabila masyarakat mempertikaikan keberkesanannya. Persoalan kajian projek penyelidikan ini adalah sama ada penglibatan tersebut akhirnya membantu atau membahayakan kanak-kanak. Projek ini akan merangkumi gambaran singkat mengenai beberapa gaya keibubapaan yang biasa, termasuk keibubapaan dan keibubapaan yang berwibawa, dan membandingkan gaya keibubapaan ini untuk keaslian helikopter untuk memeriksa kedua-dua hasil positif dan negatif setiap gaya keibubapaan. Kajian literatur akan menjadi kaedah utama di belakang penyelidikan; Walau bagaimanapun, projek penyelidikan ini juga akan menggabungkan kaji selidik asal kira-kira 20 pelajar sekolah menengah dan kolej. Tinjauan ini akan merangkumi soalan jawapan pendek dan pelbagai pilihan dan akan memberikan bukti sama ada remaja dengan ibu bapa helikopter berjuang dalam bidang akademik dan sama ada individu yang sama boleh membuat keputusan sendiri.

Whew! Itulah banyak penulisan! Tunggu di situ. Kami tidak dilakukan dengan cadangan penyelidikan, namun. Terus bekerja dan menulis … sekeping kek itu boleh dicapai!

3. Pengenalan.

Pengenalan kepada cadangan penyelidikan anda adalah dua hingga tiga paragraf dan sama seperti pengenalan kepada setiap kertas penyelidikan. Anda ingin menarik perhatian pembaca dan memberikan gambaran keseluruhan kertas anda. (Baca Bagaimana Memulakan Esei Dengan Bang untuk mempelajari asas-asas mengenai menulis perkenalan.)

Apabila menulis pengenalan dalam cadangan penyelidikan, anda harus memasukkan yang berikut:

  • Masalah yang anda hadapi dalam kertas penyelidikan anda
  • Alasan di sebalik penyelidikan anda dan mengapa penting anda menyelesaikan kajian ini
  • Apa yang anda harapkan untuk mengetahui dengan melengkapkan penyelidikan
  • Sebarang ramalan yang anda mungkin ada mengenai penyelidikan anda.

Ya, saya tahu, anda telah menyatakan beberapa maklumat ini dalam abstrak. Tetapi ingat, abstrak merumuskan projek anda. Pengenalan lebih spesifik dan memperkenalkan pembaca kepada maklumat secara terperinci.

4. Kajian Sastera.

Tinjauan kesusasteraan adalah seperti yang dibaca: semakan kesusasteraan. Tidak, anda tidak menulis ulasan buku Moby Dick atau A Tale of Two Cities.

Dalam kajian semula kesusasteraan, anda akan mencari sumber yang boleh dipercayai tentang subjek anda dan memberikan pembaca dengan gambaran keseluruhan apa yang sedang dikemukakan pakar mengenai topik anda.

Kajian literatur ini dirancang untuk memberi tahu para pembaca bukan hanya apa yang dikatakan para pakar tentang subjek, tetapi juga untuk menggambarkan mengapa penyelidikan anda tepat pada masanya dan penting.

Panjang kajian literatur boleh bervariasi dari beberapa perenggan ke beberapa halaman. Jadi semak dengan pengajar anda untuk keperluan panjang tertentu.

Dalam contoh keibubapaku helikopter, saya akan mengkaji semula sumber-sumber yang membincangkan bagaimana dan apabila keupayaan helikopter menjadi gaya keibubapaan yang biasa dan sumber yang membincangkan gaya keibubapaan yang lain. Saya juga akan mengkaji mengapa sesetengah pakar mungkin merasakan keibubapaan helikopter membantu kanak-kanak dan mengapa sesetengah pakar merasakan bahawa ia berbahaya kepada kanak-kanak.

5. Kaedah dan Keputusan.

Bahagian kaedah cadangan penyelidikan menerangkan kepada pembaca bagaimana anda akan menjalankan penyelidikan anda sendiri.

Anda perlu menerangkan penyelidikan jenis yang akan anda selesaikan. Adakah anda akan menjalankan kaji selidik atau soal selidik? Adakah anda menjalankan percubaan dalam makmal? Adakah kerja anda disiapkan secara peribadi atau dalam talian?

Bahagian kaedah juga akan mengenal pasti siapa yang akan mengambil bahagian dalam kajian ini. Adakah anda akan merekrut rakan-rakan dan menyuap mereka dengan pizza hanya supaya mereka akan menyelesaikan tinjauan anda? Adakah anda akan mengambil pelajar lain, pelajar sekolah tinggi, profesor, atau kumpulan lain?

Dalam bahagian kaedah, anda juga perlu menerangkan jenis kaedah yang telah anda gunakan dan bagaimana anda tahu bahawa ia boleh dipercayai. Dengan kata lain, adakah anda menggunakan soal selidik pelbagai pilihan? Adakah anda menyoal subjek? Adakah anda menggunakan program komputer untuk menganalisis data?

Akhirnya, bahagian hasil mungkin membuat beberapa ramalan tentang penyelidikan anda.

Dalam cadangan penyelidikan saya tentang keibubapaan helikopter, saya akan menjelaskan bahawa saya merancang untuk menggunakan soal selidik pelbagai pilihan dan jawapan pendek untuk meninjau kira-kira 20 pelajar sekolah menengah dan kolej. Saya juga meramalkan bahawa pelajar dengan ibu bapa helikopter berjuang dengan kemerdekaan lebih daripada pelajar tanpa ibu bapa helikopter.

6. Perbincangan.

Komponen perbincangan cadangan penyelidikan bukan sekadar perbualan mengenai apa yang ditulis oleh kitab anda. Ia memberi tumpuan kepada sebarang kemungkinan kelemahan, komplikasi, atau batasan penyelidikan anda.

Contohnya, jika anda mentadbir kaji selidik dalam talian, bolehkah seseorang selain daripada peserta yang dimaksudkan menyelesaikan tinjauan itu? Sekiranya anda melengkapkan kaji selidik sekumpulan orang, bagaimanakah anda tahu bahawa mereka menjawab dengan jujur?

Dalam contoh saya, saya mencadangkan untuk meninjau kira-kira 20 orang pelajar dan bertanya kepada mereka tentang keibubapaan helikopter. Satu had untuk soal selidik saya adalah bahawa orang mungkin tidak menjawab secara jujur atau sengaja cuba mempengaruhi hasil kajian.

Saya juga hanya mengamati penduduk yang kecil. Ini tentunya mempunyai batasannya. Hanya kerana sekumpulan kecil pelajar merasa sama ada negatif atau positif tentang keibubapaan helikopter, ia tidak semestinya bermakna bahawa semua individu dalam kumpulan umur yang sama akan merasa sama.

Akhir Cadangan Penyelidikan.

Tidak, saya tidak menyokong pembuangan cadangan penyelidikan. Saya meraikan kerana anda telah membuatnya hingga akhir cadangan anda. Dan dengan cadangan anda lengkap, anda sudah pasti memperoleh sepotong kek coklat Jerman itu!

Lihat, belajar bagaimana menulis cadangan penyelidikan tidak begitu buruk. Sekurang-kurangnya anda mendapat kek, bukan?

Selepas anda selesai membuat kek anda dan membuat cadangan anda diluluskan, anda boleh bekerja di kertas penyelidikan anda. Lihat Cara Menulis Kertas Penyelidikan: Panduan Langkah demi Langkah dan Cara Membuat Rangka Kerja Penyelidikan untuk beberapa nasihat berguna.

Sekiranya anda masih mengusahakan cadangan anda tetapi tidak pasti ia bersedia untuk masa perdana.

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL