no comments

Cara memilih jurnal untuk menerbitkan penyelidikan anda: 5 petua teratas

Tahniah! Anda telah menyelesaikan penyelidikan anda. Data semua dikumpulkan dan dianalisis. Anda mungkin telah menulis beberapa laporan untuk pembiaya anda, dan / atau kursus pendidikan anda. Sekarang anda mahu menerbitkan penemuan anda. Tetapi di mana dan bagaimana?

– tidak semestinya kerana ia menyiratkan bahawa anda sebenarnya mempunyai pilihan. Malangnya, pragmatisme sering memerintah, jadi ia mungkin kurang daripada ‘pilihan bebas’ dan lebih daripada ‘Apa yang boleh saya bayar?’ Dan ‘Ke mana saya paling berjaya?’

Buat mesej utama – Jika penyelidikan anda sedang dijalankan untuk Sarjana atau * Doktor, anda perlu terlebih dahulu mengerjakan berapa banyak kertas yang boleh ditulis daripadanya. Ia berkemungkinan bahawa akan ada lebih daripada satu cerita untuk diberitahu. Bincangkan ini dengan rakan sekerja / penyelia, dan buat rancangan. Sebaik sahaja anda telah membuat keputusan mengenai tumpuan kertas pertama yang ingin anda tulis, tugas seterusnya adalah untuk menyuling mesej utama yang anda ingin dapatkan. Tuliskan ini sebagai titik peluru dan simpannya dalam minda, bukan sahaja semasa menulis kertas, tetapi semasa memilih jurnal untuk didekati.

[* Jika anda telah melakukan PhD, maka sebaiknya anda telah menghasilkan kertas kerja semasa anda maju, tidak menunggu sehingga akhir – tetapi itu satu lagi blog]

Petua 1: JANGAN menulis kertas dan kemudian berfikir: “Hmm, sekarang di mana saya boleh hantar ini?” Pilih jurnal FIRST – kemudian tulis kertas untuk menyesuaikan jurnal.

Jurnal akses terbuka atau ‘lain’? – Pada satu masa terdapat pemisahan yang jelas antara jurnal Open Access dan yang lain. Ini secara beransur-ansur menjadi kurang jelas. Buka versi capaian jurnal ‘tradisional’ yang sedia ada kini muncul di seluruh tempat. Sejak Kerangka Kerja Kecemerlangan Penyelidikan yang terakhir, Majlis Pembiayaan Pendidikan Tinggi untuk England (HEFCE) telah mengeluarkan satu polisi baru yang memerlukan semua penerbitan menjadi akses terbuka. Ini boleh dicapai melalui pelbagai cara, bukan hanya melalui penerbitan dalam jurnal Open Access.

Beberapa kelebihan jurnal Access Open adalah kelajuan yang mereka dapat menerbitkan dan penonton yang lebih luas yang mereka jangkau. Kelemahannya adalah (kadang-kadang besar) kos yang biasanya dituntut, dan persepsi bahawa mereka ‘kurang berprestij’ daripada jurnal yang lebih tradisional. ‘Alam’ baru-baru ini menerbitkan beberapa penyelidikan mengenai kesan jurnal Open Access dan mendapati bahawa:

“Akses Terbuka itu sendiri tidak semestinya sama dengan lebih banyak kutipan di dalam jurnal ini – tidak sama dengan kurang”

Mereka membuat kesimpulan: “Jurnal Open Access boleh memberi impak yang sama kepada jurnal lain, dan calon penulis tidak harus ketinggalan penerbitan dalam jurnal ini semata-mata kerana model akses mereka. Selain itu, tidak kelihatan bahawa pembesaran pembaca berpotensi itu sendiri akan semestinya mengubah kesan jurnal. ”

Petua 2: Pilih jurnal Akses Terbuka jika ia adalah sasaran yang tepat untuk kerja anda – bukan kerana anda fikir ia akan mendapat lebih banyak kutipan.

Pilihan jurnal – Sebaik sahaja anda telah memutuskan mesej penting dari penyelidikan anda, maka anda harus memutuskan siapa yang paling berminat untuk mengetahui mereka. Adakah mesej klinikal? Atau teknikal? Atau berkaitan dengan perkhidmatan? Atau metodologi? Dan sebagainya. Jika mereka klinikal, yang mereka bertujuan: Semua profesional penjagaan kesihatan? Medik? AHPs? Jururawat? Jika AHP – adakah semua AHP? Physios sahaja? Adakah mesej generik atau sangat khusus? Jika mereka adalah untuk fisiosis, adakah mereka untuk Musculoskeletal / Neuro / Pernafasan? Untuk Dewasa / Paeds?

Lebih khusus mesej utama anda, semakin kecil penonton sasaran anda menjadi dan kurang pilihan yang anda akan ada – tetapi hari ini nampaknya menjadi jurnal untuk segala-galanya yang cukup banyak dan semua orang! Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai cita-cita untuk masuk ke dalam jurnal ‘terbaik’, mesej dan gaya anda akan sesuai dengan pembaca mereka.

Anda perlu menjalankan kajian literatur sebelum melakukan penyelidikan anda, sebagai sebahagian daripada pembiayaan atau penyerahan kepada jawatankuasa Etika. Jurnal yang mana menyediakan sebahagian besar sumber yang anda akses dan dipetik? Ini mungkin tempat yang baik untuk bermula.

Petua 3: Perhatikan kembali kajian literatur yang anda tulis untuk protokol penyelidikan asal. Buat senarai jurnal yang paling sering anda sebutkan.

Menyelidiki jurnal – Setelah anda membuat senarai kemungkinan jurnal, kemudian pergi ke laman web papertheir-jurnal-untuk-saya-baru-baru-baru. Cari artikel yang sama baru-baru ini untuk yang anda cadangkan untuk menulis, dari segi bidang dan ruang lingkup. Sekiranya tidak ada, ini mungkin bukan jurnal yang sesuai untuk anda. Semak perbalahan semasa mereka (‘Matlamat dan Skop’ / ‘Mengenai Jurnal’). Ini penting kerana jurnal berubah dari semasa ke semasa. Editor baru boleh mempunyai keutamaan yang berbeza. Hanya kerana mereka menerbitkan karya kualitatif pada masa lalu, tidak bermakna mereka masih melakukannya. Membaca bahagian Sasaran dan Skop akan memberitahu anda jika idea anda sesuai dengan pembaca jurnal itu.

Baca bahagian ‘Maklumat untuk Penulis’ dengan berhati-hati. Lihat terutamanya untuk sekatan, seperti jenis artikel tertentu yang mungkin tidak diterima. Semak panjang perkataan yang dibenarkan – kiraan perkataan yang ketat mungkin sukar untuk anda capai untuk beberapa jenis artikel tanpa pemangkasan penting. Semak bayaran penerbitan. Jika anda tidak mempunyai belanjawan, ini mungkin bermakna anda mengelakkan jurnal itu.

Petua 4: Baca bahagian ‘Maklumat untuk Pengarang’ jurnal dengan mata forensik untuk terperinci – sebab yang paling biasa dielakkan untuk penolakan adalah kurang sesuai dengan matlamat dan skop yang dinyatakan.

Faktor kesan – Faktor kesan adalah ukuran yang mencerminkan jumlah purata petikan kepada artikel. Ia dianggap sebagai ukuran kepentingan relatif jurnal dalam bidangnya, dengan jurnal jurnal impak jurnal yang lebih tinggi yang dianggap lebih penting daripada orang-orang yang rendah. Terdapat beberapa senarai Faktor Kesan Jurnal di web. Tetapi faktor impak bukan satu-satunya cara untuk menilai jurnal dan bukan tanpa pengkritik, lihat di sini dan di sini. Walau bagaimanapun, mereka tetap menjadi sasaran bagi banyak institusi pengajian tinggi, dengan satu mata sentiasa dalam penyerahan Rangka Kerja Kecemerlangan Penyelidikan seterusnya.

Petua 4: Lihat faktor kesan jurnal, tetapi juga pertimbangkan saiz pembaca dan profil penyumbang sebelumnya

Masa – Adakah anda terburu-buru untuk menerbitkan? Jika ya, perhatikan masa pemulihan jurnal. Lihat untuk melihat betapa besar jurang antara penyerahan dan penerbitan adalah (sering kali meletakkan halaman pertama artikel yang diterbitkan). Jurnal bulanan akan lebih cepat daripada jurnal setiap suku tahunan. Akses terbuka boleh menjadi lebih laju lagi. Beberapa jurnal mempunyai versi dalam talian yang keluar sebaik sahaja kertas diterima, dan sebelum versi kertas. Ia masih dianggap sebagai ‘diterbitkan’.

Petua 5: Jika anda memerlukan penerbitan yang pantas, buka Open Access atau jurnal dengan sekurang-kurangnya 12 isu setahun.

Terdapat beberapa sumber di web untuk membantu anda memilih jurnal. Saya cadangkan melihat tayangan slaid ini oleh Prof Simon Haslett, yang merangkumi banyak maklumat berguna tentang menerbitkan penyelidikan anda.

 

SUMBER : Anne Bruton’s Blog

KOMEN ANDA

Komen

TENTANG KAMI | PENAFIAN | HUBUNGI | HANTAR ARTIKEL